Geçtiğimiz aylarda Twitter’daki karakter sınırlaması 280’e çıktı. Yani bu demek oluyor ki artık her bir tweet’te daha fazla bilgi ve yorum paylaşılıyor. Peki bu artıştan sonra sosyal medya platformunda bir temizlik yaptınız mı? Eğer siz de Twitter, Facebook veya Instagram’da karşınıza çıkan kişileri, ünlüleri, haber siteleri, markaları ekliyorsanız ancak bu kişiler arasında zaman zaman temizlik yapmıyorsanız, artık bunu yapmanın zamanı gelmiş olabilir.
Sosyal medyada temizlik yapmanın faydaları
Sosyal medyada temizlik yapmanın pek çok yararı var. Bundan en önemlilerinden biri, sosyal medyada neyle ve ne kadar zaman geçirdiğinize odaklanmanıza yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, gün içinde ortalama 2 saati sosyal medyada geçirdiğimizi gösteriyor. Sosyal medyada bu kadar çok vakit geçirdiğimize göre, bunu en çok değer verdiğimiz insanlar ve fikirlere ayırıyor olmamız gerekir. İkinci olarak, sosyal medya temizliği duygusal enerjinizi yükselir. Sosyal medyada birçoğumuz başkalarının duygularından, paylaşımlarından etkileniyoruz. Takip ettiğiniz kişiler konusunda daha seçici davranarak, istemediğiniz kişilerin duygusal enerjinizi düşürmesine de engel olabilirsiniz. Üçüncüsü ve belki de en önemlilerinden biri, sosyal medyada temizlik yapmak zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Önceden sosyal medya hesaplarınızdaki hiç bitmeyen akışlar, artık biter hale gelebilir.
Sosyal medyada temizlik yapma yöntemleri
Sosyal medyada temizlik yapmak için illa arkadaş olduğunuz kişileri silmeniz gerekmiyor. Her sosyal medya platformunun bunun için farklı seçenekleri var. Örneğin bir arkadaşınızı silmek istemiyor ancak Twitter’daki paylaşımlarını da her seferinde sessize almak istemiyorsanız sessize al seçeneğini kullanabilirsiniz. Facebook’ta ise aynı şekilde takipten çıkar seçeneğinden yararlanabilirsiniz. Instagram’da ise hikayeler kısmında sessize alabilirsiniz. Ancak bu seçenek o kişinin diğer paylaşımlarının Instagram akışınızda görünmeyeceği anlamına gelmiyor.
Eğer sessize almak sizin için yeterli değilse, bu durumda listenizden çıkarmak istediğiniz kişiyi arkadaşlıktan veya takipten çıkarmanız gerekiyor. Twitter’da bir hesabı sessize aldığınızda, bu hesabın sahibi size yine de yanıt verebilir, mesaj gönderebilir. Hatta takipten çıkarsanız bile hesap sahibi size mesaj gönderebilir ve yanıt verebilir. Bir hesabın paylaşımlarının sizin Twitter akışınızda görünmesini istemiyorsanız, engellemeniz gerekebilir. Bu aynı zamanda o kişinin sizin Twitter akışınıza erişimini de engeller. Instagram’da ise engelleme seçeneğini kullandığınızda o hesap sahibi sizin paylaşımlarınızı göremiyor. Facebook’ta ise istediğiniz hesapları engelleyerek sizi etiketlemesini veya zaman tünelinizde görünmesini engelleyebilirsiniz.
Temizlik yaparken kimlerden vazgeçebilirsiniz?
Sosyal medya hesaplarınızda temizlik yapacağınız zaman, kimden vazgeçeceğinize karar vermek tamamen size kalmış bir durum. Ancak nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, işte size birkaç öneri:
– Artık hayatınızda olmaya insanlardan başlayabilirsiniz. Birkaç önceki iş yerinizden tanıdığınız, hiç görüşmediğiniz arkadaşlarınız, bir seferinde bir organizasyonda karşılaştığınız ve eklediğiniz insanları ilk aşamada eleyebilirsiniz.
– Herkes zaman zaman saçmalar. Ama bazı insanlar her zaman saçmalayabiliyor. Eğer böyle düşündüğünüz kişiler varsa, sessize al butonuna tıklamak için doğru zaman.
– Bir zamanlar ilginizi çeken ama artık ilgi alanınıza girmeyen hesaplardan vazgeçebilirsiniz.
Tüm bunları yapmak için sosyal medya hesaplarınızda biraz vakit geçirmeniz gerekebilir. Ancak sonrasında sosyal medyada geçirdiğiniz vakte ve konuya daha kolay odaklanabilirsiniz.
Kaynaklar:
Lifehacker
Business Insider