Sosyal medya platformlarında kendimizi başkalarıyla kıyaslamayı nasıl bırakabiliriz?

Günümüzde, sosyal medya kullanımı hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumda… Mutlu anılarımızı kaydettiğimiz ve paylaştığımız sosyal medya platformları, ne yazık ki devamlı kıyas yapma gibi kötü bir alışkanlığı da beraberinde getirdi. Özellikle akranlarımızın veya ‘büyülü’ bir yaşam süren ünlülerin, influencerların paylaşımlarını gördükçe ister istemez sesli veya sessiz kıyaslamalara girebiliyoruz. Ve ne yazık ki bu tür kıyaslamalar, mutluluğumuzu, özgüvenimizi, öz sevgi ve saygımızı olumsuz etkileyebiliyor. İşte bu alışkanlıktan kurtulmaya yardımcı olacak birtakım ipuçları ve neden karşılaştırma yaptığımıza dair bilimsel bulgular…

Neden kıyaslama yapıyoruz?

İnsan beyninin sosyal karşılaştırmalar yapma eğiliminde olduğunu biliyor muydunuz? Evet, istesek de istemesek de, farkına varsak da varmasak da beynimiz, kıyas yapmak için adeta hazırda bekliyor… Pek çok bilimsel çalışma, insan beyninin sosyal karşılaştırmalar yapmaya doğal bir eğilim gösterdiğini ve bu eğilimin karmaşık birtakım nöral mekanizmalarla desteklendiğini açığa çıkarıyor.

Bu bulguların yanı sıra sosyal açıdan konuyu ele alacak olursak da kendi yaşamlarımızı değerlendirirken bir başkasının neler yaptığından fazlaca etkilenebiliyoruz. Her ne kadar sosyal medya paylaşımlarında her şey güllük gülistanlık, hatta ‘mükemmel’ görünse ve gerçekte pek de öyle olmasa da; gördüğümüz tüm paylaşımların ardından kendi hayatımızın artı-eksilerini listelemeye başlayabiliyoruz… Yurt dışına tatile giden insanlar, görkemli bir şekilde kutlanan doğum günleri, evlilik teklifleri, babyshowerlar, mezuniyetler ve daha nicesi…

Beynimizin çoğu zaman istem dışı ve otomatik olarak gerçekleştirdiği bu kıyaslama sürecini doğrudan engellemek beynin yapısı gereği pek mümkün olmasa da sosyal medya kullanımımızı ve karşılaştırma alışkanlıklarımızı daha bilinçli bir şekilde yönetmeyi öğrenebilir, başkalarının sosyal medya paylaşımlarının mutluluğumuza gölge düşürmesini önleyebiliriz…

Sosyal medya kıyaslama yapmayı bırakmanın yolları

İşte bu konuda faydalanabileceğiniz adımlar:

1. Farkındalık geliştirin

Öncelikle, bilimsel bulguların ışığında kıyaslama yapmanın, beyninizin adeta size bir oyunu olduğunun farkına varın ve bu sebeple kendinizi hızlıca çoğalmaya başlayan olumsuz düşüncelere fazlaca kaptırmayın. Kendi kıyaslama alışkanlıklarınızı tanımak ve sosyal medyada geçirilen zamanın ruh haliniz üzerindeki etkilerini gözlemlemek, bu döngüyü kırmak için önemli bir başlangıçtır.

2. Gerçek ve algıyı birbirinden ayırın

Unutmayın ki; sosyal medya, gerçek hayatın tam anlamıyla birebir bir yansıması değildir. Sosyal medya kullanıcıları ve kendinizi kıyasladığınız insanlar, genellikle hayatlarının ‘en iyi’ anlarını paylaşmayı tercih ederler, bu da algılarınızı çarpıtabilir. Çünkü, gerçekler tam da göründüğü gibi değildir… Gerçek hayat, zorluklar ve başarısızlıklarla doludur, ancak bunlar genellikle online dünyada gösterilmez. Bu gerçeği kabullenmek, kendinizi başkalarıyla adil olmayan bir şekilde kıyaslamaktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

3. Sosyal medya kullanım alışkanlıklarınızı gözden geçirin

Sosyal medyada ne zaman ve ne sıklıkta gezindiğinizi takip edin. Kendinizi başkalarıyla kıyasladığınız belirli zamanlar veya durumlar olabilir. Bu alışkanlıkları fark etmek, davranışlarınızı değiştirmenizi ve sosyal medya kullanımınızı daha sağlıklı bir şekilde yönetmenizi sağlayabilir. Belki de canınız sıkkın olduğunda veya kötü bir gün geçirdiğinizi düşündüğünüzde sosyal medya hesaplarınızdaki ekranları kaydırmamanız gerekiyordur…

4. Takip ettiğiniz kişileri değerlendirin

Sosyal medyada kimleri takip ettiğinizi bilinçli bir şekilde seçin. Sizi olumsuz etkileyen hesapları sessize almak veya takibi bırakmak, ruh halinizi iyileştirebilir. Sizi kötü etkilediğini bildiğiniz ve her gördüğünüzde kendinize haksızlık edercesine kıyaslama yapmaya başladığınız sosyal medya hesaplarınızdan uzaklaşmak, emin olun ki kendinizi çok daha iyi hissetmenizi sağlayabilir.

5. ‘Gerçek’ hayattaki ilişkilerinize yatırım yapın

Gerçek hayattaki etkileşimler, online kıyaslamaların negatif etkilerini hafifletebilir veya o kıyaslamaları yapmanızı önleyebilir. Güçlü arkadaşlıklar, günlük stresin zararlarından sizi koruyabilir ve ruh halinizi iyileştirebilir. O çok ‘mükemmel’ görünen bir hayat sürdüğünü sandığınız arkadaşınızla, gerçekten de buluşup bir kahve içtiğinde belki de onun derdine ortak olacaksınızdır ve hiçbir şeyin online ortamlarda göründüğü gibi olmadığını fark edeceksinizdir, kim bilir…

6. Dijital detoks yapın

Sosyal medyadan zaman zaman uzaklaşmak, kendinizi kıyaslama döngüsünden çıkarmanıza yardımcı olabilir. Pek çok bilimsel araştırma, sosyal medyaya ara vermenin, kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan kaçınmanıza ve zihin sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabileceğine dikkat çekiyor.

Sonuç olarak, sosyal medyada kendinizi başkalarıyla kıyaslamayı bırakmak, zaman ve çaba gerektiriyor olsa da bu adımlar, kendi değerinizi anlamanıza ve daha sağlıklı sosyal medya alışkanlıkları geliştirmenize yardımcı olabilir.

İlginizi çekebilir: Sosyal medya kullanım alışkanlıklarımız kişiliğimiz hakkında ne söylüyor?

Kaynak: self

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!