X

Sosyal medya kıskançlığıyla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Evinizin konforlu mağarasındasınız. Amacınız şöyle güzel bir çay içip, kitap okumak. Ama ilk önce bir sosyal medya hesaplarıma göz gezdireyim diyorsunuz. Takip ettiğiniz hesaplara baktıkça içinizde bir kıskançlık dalgasının yayılmaya başladığını hissediyorsunuz. Siz de bu örnekteki gibi kendinizi, sosyal medya paylaşımları yüzünden sık sık arkadaşlarınızı kıskanırken buluyorsanız merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Berlin’deki Humboldt Üniversitesi ile Darmstadt Üniversitesi’nden iletişim uzmanlarının yaptığı ortak çalışmaya göre “Facebook ve Instagram’da başkalarının sürdüğü güzel hayatları görmek kıskançlık duygusunu uyandırıyor.”

Kıskançlık ve haset duyguları bize zarar verebilen duygular olabileceği gibi bizi motive eden, kendimizin daha iyi versiyonları olmamıza yarayan duygular da olabilir. Batıda hasetle ilgili çalışmalar yakın zamana kadar haseti sadece kötücül boyutuyla ele almış, ancak son yıllarda bazı araştırmacılar hasetin olumlu boyutunu da ortaya koyan çalışmalar yapmıştır. Rawls hasetin yapıcı olan yönünü “zararsız haset”, Parrot ise “kötücül olmayan haset” olarak adlandırmıştır. Hasetin olumlu yönü, temel olarak kötücül boyuttan düşmanlık duygusunun olmaması ile ayrılır. Örneğin “Başkalarının başarısını kıskandığımda ben de gelecekte onlar gibi nasıl başarılı olabilirim?” diye düşünmek zararsız haset örneğidir. “Başarılı insanların başarısız hale gelmelerini istiyorum” diye düşünmekse kötücül haset örneğidir. Peki kıskançlık duygusunu bizi motive edecek hale nasıl getirebiliriz?

İlk önce kendinize arkadaşlarınıza karşı neden kıskançlık hissettiğinizi sorun. Bunu yaparken kendinizi yargılamayın, kıskançlık duygularınız yüzünden kendinizi suçlu hissetmeyin ve kendinize karşı dürüst olun. Arkadaşlarınızın hayatında sizi kıskançlığa iten ne var? Ya da soruyu başka türlü soralım: Sizin hayatınızda eksik olan ne var ki arkadaşlarınızı kıskanıyorsunuz? Bir deftere arkadaşlarınızın kıskandığınız yönlerini yazın. Sizden daha güzel bir evde oturmalarını mı kıskanıyorsunuz? Belki arkadaşınızın maddi durumu sizden daha iyi. Ama siz elinizdeki imkanlarla evinizi daha güzelleştiremez misiniz? Örneğin çiçeklerle ve birkaç dekoratif eşya ile evinizi o kadar da para harcamadan daha güzel bir hale getirmeniz mümkün. Ya da diyelim arkadaşınızın kariyerini kıskanıyorsunuz. Arkadaşınızın kariyerinin hangi özelliği sizde kıskançlık duygusu uyandırıyor? Eğer kıskançlık duygunuzun ardında yatan sebep kendi mesleğinizden memnun olmamanızsa bu durumu değiştirmek için neler yapabilirsiniz? Gelin başkalarını kıskanmakla harcayacağınız vakti kendinizi geliştirmekle harcayın.

Kıskançlıkla başa çıkabilmenin bir diğer yolu da şükretmekten geçer. Çin’de 426 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan araştırma şükretmenin haset, kıskançlık gibi duygular üzerindeki olumlu etkisini gözler önüne sermiştir ( Xiang, 2018). Yine aynı araştırmaya göre sürekli şükreden insanlar daha güçlü sosyal destek sistemlerine sahiptir. Güçlü sosyal destek sistemlerine sahip olanların zararsız haset seviyeleri yüksek, kötücül haset seviyeleri ise düşüktür. Şükretmenin pozitif etkilerinden siz de yararlanmak istiyorsanız işe bir şükran defteri oluşturarak başlayabilirsiniz. Defterinize her gün şükredeceğiniz en az üç konu yazın. Kıskançlık hissettiğiniz durumlarda defterinize göz atmak sizi daha iyi hissettirebilir.

Evet, kıskançlık son derece normal bir duygudur. Ama burada önemli olan hangi sıklıkta ve yoğunlukta kıskançlık hissettiğimiz. Eğer kendimizi rutin bir şekilde başkalarının hayatlarını kıskanırken buluyorsak, hayatımızda yolunda gitmeyen bir şey var demektir. Kendinle barışık ve hayatından memnun olan insanlar sürekli olarak başkalarının hayatını kıskanmazlar. Kıskançlık içinizi kemiren, sizi yiyip bitiren bir hale gelmişse bir psikologtan yardım alabilirsiniz.

Bana rsolaker@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 2019 yılını “Kendini Sevme” yılı ilan ettim. Kendini sevmekle ilgili psikoloji egzersizlerini #kendinisevmeyılı hashtagi ile paylaştığım Instagram hesabım @ranakutvanrsolaker@gmail.com 

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Kaynaklar:
Parrot WG, Smith, RH. Distinguishing the ex- periences of envy and jealousy. J Pers Soc Psychol 1993; 64:906-920.Rawls J. A Theory of Justice. Cambridge: Harvard University Press, 1999.Xiang Y, Chao X, Ye Y. Effect of Gratitude on Benign and Malicious Envy: The Mediating Role of Social Support. Front Psychiatry. 2018;9:139. Published 2018 May 7. doi:10.3389/fpsyt.2018.00139

İlginizi çekebilir: “Kıymeti bilinmeyenler kulübü”nün bir üyesi misiniz: Bu hisle 7 adımda başa çıkabilirsiniz

Psikolog Rana Kutvan: İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir moda eğitimi aldıktan sonra çeşitli firmalarda stilist olarak görev aldı. 1997-2008 tarihleri arasında New York’ta ikamet etti. Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan almış olduğu derslerle pekiştirdi. Kutvan moda eğitiminin yanı sıra City University of New York’a bağlı Hunter College’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek cum laude (yüksek onur) derecesiyle mezun oldu. Hunter College’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsünde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy (REBT)’i yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsündeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara katıldı. Kutvan 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu. Kurumsal ve bireysel hizmetler veren Rana Kutvan’ın referansları arasında Braun, CNN TÜRK, Aras Kargo, TURKCELL, Kuveyt Türk, Doğan Holding gibi şirketler vardır. Kutvan bireylere ve kurumlara Stres Yönetimi, Kadın Liderliği, İş Özel Yaşam Dengesi, Zaman Yönetimi, Kadın Ruhu isimli workshop çalışmaları düzenlemektedir. Kutvan Karakter A’nın yanı sıra 2008-2012 tarihleri arasında Profesör Dr. Kerem Doksat’dan süpervizyon aldı. Kutvan psikoloji ve kişisel gelişim çalışmalarında holistik bir yaklaşım uygulamaktadır. Rana Kutvan anadili olan Türkçe’nin yanı sıra anadili düzeyinde İngilizce, iyi derecede Fransızca, İtalyanca konuşmaktadır.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale