Sabır irade ve istikrarı ilişkilerin en temel yapısı olarak görüyorum. Partnerin eksik ve uyumlu gelmeyen yönlerine karşı sabır, sorunların çözümünde ve davranışta istikrar, sevgi ve saygıyı sürdürmek için ise iradeli bir zihin gerekiyor. Peki, günümüzde en çok eksikliğini duyduğumuz, hissettiğimiz kavram sizce hangisi ya da hangileri?
İnsanlık adaptasyon sürecini başarıyla tamamlarsa, yani değişen şartlara uyumlanabilirse “hayatta kalabilir.” Bu insanlığın varlığının ilk saniyesinden günümüze kadar değişmeyen bir gerçektir. Günümüz ilişkileri için de bir adaptasyon süreci mevcut. Artık kişiler arası esneklik ve empati düzeyi eskisine nazaran daha katı ve ender bulunan bir özellik. Her şey gibi ilişkiler de, adeta bir tüketim pazarında ve hunharca tüketiliyor. Günübirlik ilişkiler, isimsiz birliktelikler, tahammülsüz partnerler ve kaçıngan bağlanma ile kaygılı bağlanma arasında gidip gelen bir yalnızlar ordusu kalıyor günün sonunda.
Fazlasıyla var olan ne varsa hoyratça tüketen insanlık, sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birlikte, kendi türünü ve kurduğu ilişkileri tüketmeye başlamıştır. Peki, sosyal medya ilişkilerimize tam olarak ne yaptı?
1. Ulaşılabilirlik
Artık birine ulaşmak istiyorsanız ev veya iş adresini/telefonunu bilmenize gerek yok. A uygulaması yeterli olmazsa B uygulaması, B yeterli gelmezse C, D, E uygulamaları hizmetinizde. İnsanın ulaşılabilirliği ilişkilerdeki “sorumluluk” kavramını bir külfet olarak gösteriyor: “Sana bu kadar kolay ulaşabilirsem, bir başkasına da ulaşırım.” Bu sorumlulukları şart koşmayan birisi elbette bulunur.
2. Çeşitlilik
Her şeyin daha da iyisinin ve daha iyinin daha daha iyisinin olduğu bir dünya burası. Fakat bunun yanında herkesin “biricik” olduğu bir dünya. Birini tanımasak bile hızlıca ve kolayca tanışacağımız sosyal medya mecraları, insanın insana ulaşılabilirliğini artırdı dedik ama aynı anda insan çeşitliliğini de fark ettik. Ne çok insan varmış, hatta bazıları yanı başımızdaymış. Bu tarz bir ulaşılabilirliği tam olarak otellerdeki açık büfelere benzetiyorum. Açık büfelerde de çeşit çoktur ve o çeşitlerin hepsinden biraz tabağınıza koymak isteyebilirsiniz. Sosyal medyada da insan çok ve hepsini bir check etmek istiyorsunuz. Fakat unutulmamalı ki açık büfeler sonrası mide fesadı geçirmek olasıdır.
3. Mükemmellik illüzyonu
Sosyal medyada herkes mutlu, sosyal, çok güzel/yakışıklı ve çok aşık. Ama sizin ilişkiniz buna pek de benzemiyor mu? Yoksa partneriniz, buradaki kadınlar/erkekler kadar güzel/yakışıklı değil mi? Ya da ilişkiniz sosyal medyadaki diğer ilişkiler kadar heyecanlı ve eğlenceli durmuyor mu? Daha iyisi nedir? Ve ona neden ihtiyacınız var? Kendiniz için mi, yoksa sosyal medya için mi?
Bazen bazı şeylerle yüzleşmek zor olsa da şifayı ve değişimi başlatan aslında bu ilk adımdır. Bir düşünün derim, sizin ilişkiniz “gerçekten” nasıl bir ilişki?
Sağlıklı, tamamen size ve ruhunuza ait olan ilişkiler yaşayabilmeniz dileğiyle.
Instagram: https://instagram.com/psikolog.ezgiaslantas?igshid=YmMyMTA2M2Y=