Sosyal medya bağımlılığıyla başa çıkma kılavuzu
Facebook, Twitter, Instagram, Vine… Günde kaç saatiniz bu mecralara “şöyle bir göz atarak” geçiyor? Sosyal medyanın kendisi değilse de, bu uçsuz bucaksız ortamda geçirilen zaman akıl almaz boyutlara ulaşmış durumda. Üstelik bu zamanın çoğu gerçekten faydalı bir şey yapmadan, bir fikir dahi üretmiş olmadan yitip gidiyor.
Sosyal medyanın neden olduğu zaman kaybı ise çift yönlü: Bağımlısı olduğumuz sitelere bakarken geçirilen zaman direkt zaman kaybı iken, verdiğimiz bu telefon/bilgisayar aralarının işe döndüğümüzde yarattığı konsantrasyon sıkıntısı nedeniyle dolaylı olarak da zaman kaybetmiş oluyoruz. Çünkü, her ne kadar günümüzde iş ilanlarına kadar girmiş bir özellik olsa da, insan aslında beyni çok işlevliliğe (multitasking) uygun değil.
İnsan beyni tek odaklıdır
İnsan beyni, bir seferde tek bir şeye odaklanabilir. Bunun tek istisnası bilinçdışı aktivitelerimizdir: Yürürken aynı anda yanımızdakiyle konuşmak ya da sakız çiğnerken bilgisayar kullanmak gibi. Sakız çiğnerken “evet şimdi çenemi kapatıyorum, açıyorum, kapatıyorum” diye düşünmek zorunda olmadığımız için, dikkatimizi bilgisayarda uğraştığımız işe verebiliriz.
Bilinçli olan aktiviteler ise (konuşmak, okumak, çalışmak veya dikkatle dinlemek gibi) bencildir ve sadece kendileriyle ilgilenilsin isterler. Televizyonda dizi izlerken bir yandan tüm dikkatimizi vermemiz gereken bir işi yapabildiğimizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ya diziyi tam anlamıyla takip edemiyor, ya da işimize odaklanamıyoruz. Sosyal medya da tam olarak böyle. Bir yandan çalışırken diğer yandan açık olan sekmedeki sohbet ekranından bizi dürten arkadaşımızla yazışmak ya da telefonumuza gelen ileti ve bildirimlerin tümüne zamanında yetişmeye çalışmak, belki aynı cümleyi iki kez okumamıza neden olduğu için iş yapış süremizi uzatıyor.
Aynı anda iki işe birden odaklanabilmenin sadece bir efsane olduğu yönündeki sayısız araştırmadan birkaçını şu makalelerde bulabilirsiniz: Forbes, Psychology Today, TED Talks, NPR, io9, The Telegraph, WebMD.
Sosyal medya bağımlılığını nasıl kontrol altına alabiliriz?
Sosyal medya, kurtulursak habersizlikten öleceğimizi düşünmemize neden olan bir bağımlılığa neden olabiliyor. Bundan kurtulmak gerekmese de, kontrol altına almak için basit birkaç teknik mevcut. Bizler, Uplifers okurları için birkaç küçük ipucu derledik.
1. Adım: Bildirimleri kapatmak
Akıllı telefonu daha az akıllı hale getirerek bildirimlerimizi kapatıp, dünyada ve çevremizde olan biten her şeyden biz istediğimizde haberdar olmayı seçebiliriz.
2. Adım: Mola zamanları belirlemek
Sosyal medya ya da blog okumak için kendinize uygun molalar belirleyin. Her 30 dakikada 5 dakika ya da her 2 saatte 15 dakika gibi. Böylece kalan zamanı odağımızı kaybetmeden, verimli bir şekilde geçirebiliriz. Unutmamak gereken şey ise zamanlamalara sadık kalmak ve bir dahaki molaya kadar ilgili siteleri kapatmak.
3. Adım: Ölü zamanları kullanmak
Serviste işe doğru giderken ya da bir kuyrukta beklerken geçen, yani başka hiçbir işe yaramayan zamanlar kişisel e-maillerimizi cevaplamak ya da takip ettiklerimizin son yüklediği fotoğraflara göz atmak için ideal.
4. Adım: Otomatiğe bağlamak
Kendimizi değil, Tweet’lerimizi otomatiğe bağlamaktan bahsediyoruz. Gün içinde çeşitli zamanlarda paylaşım yapmak için https://bufferapp.com/ ya da https://ifttt.com gibi gereçler kullanılabilir. Böylece, aklımızda paylaşacağımız birkaç şey varsa bunları bir seferde listeleyebilir ve her bir paylaşım için ayrı ayrı tüm mecralarla, pek çok farklı zamanda uğraşmak zorunda kalmayabiliriz.
5. Adım: Kurallar koymak
Her gün öğle yemeğinden sonraki iki saat ya da yatmadan önceki bir saat içinde Facebook’a hiç bakmamak gibi kurallar, bu zamanları işimize odaklanarak ya da uyku öncesi kitabımızı okuyarak geçirmemizi sağlayarak kendimizle geçirdiğimiz zamanların da kalitesini arttırabilir.
Kaynak:
http://www.52weeksofhabits.com/2013/07/11/master-social-media-habits/