Sosyal becerilerinizi geliştirin: Utangaçlıkla başa çıkmanın yolları

Utangaçlık, çocukluk döneminde yaşanmış travmalardan, ebeveynlerin tutumlarından, çeşitli psikolojik durumlardan, mükemmeliyetçilikten, ilgi eksikliğinden ve zorbalıktan dolayı ortaya çıkabilen bir duygu olarak biliniyor. Neredeyse herkesin deneyimlemiş olduğu bu duygu, bazı zamanlarda ortaya çıkarak insanların sosyalleşmesine engel olabiliyor. Ayrıca, utangaçlık yüzünden bireylerin yaşama isteği de düşüşe geçebiliyor. Bu yüzden, bu duygunun önüne geçmek büyük bir önem taşıyor. Eğer hissettiğiniz utangaçlığın sizi hem psikolojik hem de fiziksel açıdan etkilediğini düşünüyorsanız şu an doğru yerdesiniz! Bu yazımızda, sizler için utangaçlığı yenmek adına neler yapabileceğinizi kaleme aldık.

Utangaçlıkla nasıl başa çıkılır?

İş yerinizde, okulda veya herhangi bir sosyal ortamda utandığınız anlar olduysa ilk olarak bu anların hangi utangaçlık türüyle bağlantılı olduğunu anlamalısınız. Eğer yaptığınız ufak bir hata yüzünden kısa süren bir utangaçlık yaşadıysanız bu geçici utangaçlığın çok büyük bir problem olmadığını bilmelisiniz. Geçici utangaçlık yerine neredeyse her an dinmek bilmeyen bir utangaçlık yaşıyorsanız sizin için utangaçlık kronikleşmiş demektir. Kronik utangaçlık, güven problemi yaşamanıza sebep olabilen ve kusurlarınızı zihninizde çok büyütmenize yol açabilen bir duygu. Bu yüzden, en sonunda mutsuz bir insana dönüşmenize neden olan kronik utangaçlığı çeşitli teknikler uygulayarak yenmeniz gerekiyor. Gelin, kronik utangaçlığı nasıl yenebileceğinizi birlikte inceleyelim.

1. Öz güveninizi yükseltmek için çaba gösterin

Utangaçlık, temelde öz güvenle bağlantılı bir duygu durumu olarak açıklanıyor. Eğer kendinize yeteri kadar güvenmiyorsanız ve bu güveni geliştirmek için uğraşmıyorsanız kronik utangaçlıkla karşılaşma riskiniz artıyor. Bu nedenle, öz güven kavramına değer verip kendinize olan güveninizi yükseltmek için çaba sarf etmelisiniz.

Öz güven kazanmak için geçmişte elde ettiğiniz başarılara odaklanabilirsiniz ve sevdiğiniz aktivitelere daha çok vakit ayırabilirsiniz. Ayrıca, öz güven geliştirme sürecinde kendinizi aşağılamak yerine benliğinize pozitif bir tutumla yaklaşmalısınız. Örneğin, aynanın karşısına geçerek kendinize iltifat edebilirsiniz ve hak ettiğiniz değeri yansıtan nesneleri kendinize hediye edebilirsiniz. Bunlara ek olarak, öz güveninizi artırabilmeniz için spesifik özelliklerinize odaklanmayı da unutmamalısınız.

2. Yeni arkadaşlıklara ve sosyal ortamlara açık olun

Bir insan tek başınayken kolay kolay utangaçlık geliştirmezken bu duygu çeşitli sosyal ortamlarda açığa çıkar. Eğer girdiğiniz her sosyal ortamda utangaçlığınızı hissedip sosyalleşmekten kaçar hale geldiyseniz bunun çok yanlış bir davranış olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu yanlış davranışı düzeltmek için yapmanız gereken tek şey sosyalleşmenin üzerine gitmek!

Eğer kronik utangaçlıkla başa çıkmak istiyorsanız yeni insanlarla tanışıp yeni arkadaşlık bağları kurmaya özen göstermelisiniz. Tabii, bu süreçte var olan arkadaşlık bağlarınızı güçlendirmeye de dikkat etmelisiniz. Yeni arkadaşlar edinmek için ilgi alanlarınızla bağlantılı sosyal aktivitelere katılabilirsiniz. Bununla birlikte, güven çerçevesi içinde sosyal medya üzerinden veya arkadaşlarınızın diğer arkadaş ortamlarından yeni insanlarla tanışabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Herkesin hayatında olması gereken arkadaşlık türleri

3. Konuşma ve beden dilinizi geliştirin

Dış görünüşten konuşma ve beden diline kadar pek çok faktör utangaçlığın doğmasına sebep olabiliyor. Eğer sosyal ortamlarda çok sessiz konuşuyorsanız veya hiç konuşmuyorsanız bunun önüne geçmek için kendinizi zorlamalısınız. Örneğin, kendinize güvendiğinizi belli eden bir ses tonuyla konuşmaya dikkat edebilirsiniz. Ayrıca, konuşurken karşınızdaki kişilerle göz teması kurmayı da unutmamalısınız. Bu sayede hissettiğiniz utangaçlığı hafifleterek sosyalliğinizi artırabilirsiniz. Konuşmaya ek olarak, sosyal ortamlarda ifadesiz bir şekilde durmak yerine beden dilinizi daha aktif kullanabilirsiniz. Karşınızdaki insanın söylediği cümlelere uygun mimikler sergileyerek hissettiğiniz utangaçlığı üzerinizden atabilirsiniz.

4. Yanlış öz değerlendirme yapmayın

Utangaçlık, insanların kendilerini sık sık değerlendirmesine ve benliklerini eleştirmesine yol açabilen bir duygu. Bu yüzden, yapılan değerlendirmelerin ve eleştirilerin detaylarını anlamakta fayda bulunuyor. Eğer olur olmadık zamanlarda öz değerlendirme yapıp sadece kötü özelliklerinizi görüyorsanız bu tutumundan hemen vazgeçmelisiniz. Öz değerlendirme, kendinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek bir faaliyet olduğu gibi hissettiğiniz utangaçlığın artmasına da yol açabilir. Bu faaliyetin olumlu etkilerini alıp olumsuzluklarını geride bırakmak için ilk olarak kendinizi yargılamayı arkanızda bırakmalısınız. Öz değerlendirme esnasında geçmişte yaptığınız hataları anlayarak onlardan ders çıkartmalısınız ve olumlu söylemlerle benliğinize yaklaşmalısınız. Ayrıca, başka bireylerle kendinizi karşılaştırmayı da bir alışkanlık haline getirmemelisiniz. Unutmayın ki, her insanın kendine has özellikleri ve kaynakları bulunuyor ve başkalarıyla kıyasa girmek sadece üzüntü getiriyor.

Düzgün ilerleyen öz güven değerlendirmesi yapamadığınızı düşünüyorsanız bir süreliğine kendinizi değerlendirmekten ve eleştirmekten uzak durabilirsiniz. Eğer zihninizin içinde sürekli benlik yargılarınız dönüyorsa bir uzmana danışarak kronik utangaçlıkla vedalaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Özgüven ve öz saygı: Başkalarından beklediğiniz güveni ve saygıyı kendinize ne kadar gösteriyorsunuz?

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!