Sorunları çözmek için içsel gücü yakalamanın yolları

[quote_box_center]

Zihniniz üzerinde güç sahibisiniz, dış olaylar üzerinde değil. Bunun farkına vardığınızda gücü bulacaksınız.

 

[/quote_box_center]

Marcus Aurelius

Tıpkı duran bir cismin potansiyel enerji sahibi oluşu gibi, her insanda bulunan ve odaklanma yoluyla harekete geçirilen güce “içsel güç” adı veriliyor. Dingin bir zihin ve farkında bir beden uyumu sayesinde yakalanan içsel güç ilerlemeyi sağlıyor ve bizi, yapmak istediklerimizi gerçekleştirmek için, olduğu kadar hayatta kalabilmek için de destekliyor.

Hayatta sürekli ortaya çıkan yeni sorunlarla boğuştuğumuz bir gerçek: Sinir bozucu bir müdür, bakıma muhtaç bir ebeveyn, ailevi sorunlar… Tüm bunlar yetmezmiş gibi, bir de kendi içimizdeki problemler var; sağlık problemleri, güvensizlik, aşk acısı gibi. Tüm bu sorunlarla başa çıkmak için kaynağa ihtiyacımız var ve bunun için de yapılması gereken ilk şey, klişe gibi görünse de, dönüp kendimize bakmak.

içsel güç

Berkeley Üniversitesi’nde görevli Dr. Rick Hanson’ın içsel gücü yakalamak için yapabileceklerimiz konusunda verdiği fikirlere dayanarak, bir sorunla karşılaştığımızda kendimize soracağımız 3 soruyu Uplifers okurları için listeledim.

1. Sorun ne?

Sağlık gibi elle tutulur problemlerin nereden kaynaklandığını anlamak kolaydır. Ancak çoğu kez, “Neden canın sıkkın?” sorusuna verecek yanıt bulamayız. Bunu karşımızdaki insana söylemek istemediğimizden değil, kendi kendimize bile problemin köküne inemediğimiz için… Dolayısıyla problemin öznesini bulmak, aynı zamanda sonuca giden ilk adım.

2. Hangi içsel güç kaynağına sahip olsam bu sorun çözülürdü?

Aslında anahtar soru bu: Hangi duygu ya da düşünceyi içselleştirmiş olsak bize faydası dokunacağını bulmak. Bu duygu ya da düşünce, sorunun çözümü için faydalanacağımız kaynak olacak.

Bir düşünceye daha çok odaklanabilsek bu sorunu çözmemize yardımcı olur muydu? Çocukluktan itibaren bir duyguyu ya da desteği daha çok hissetsek işler farklı mı gelişirdi? Derinde, kimsenin bilmediği yerlerinde içimizin, bu sorunun nasıl çözülmesini ve sonuçlanmasını bekliyoruz?

Bu kilit düşünce ya da duygu nedir?

3. Bu içsel gücü daha önce hissetmiş olabilir miyim?

Dr. Rick Hanson, “Geçici sandığımız ruhsal durumlar, kalıcı sinirsel özelliklere dönüşür.” diyor ve ekliyor: “İyi şeyleri biriktirerek zihnimizi, hatta beynimizi değiştiriyoruz.”

İçsel gücün kaynağı olan his zaten içimizde olabilir, fakat onu kanıksamış olabiliriz: Sağlıklı olduğumuz sürece bunun için mutlu olmamak, hatta bunun farkında bile olmamak ya da hayatımızda pek çok şey yolunda giderken huzur ve mutluluk duygularına yeterince değer vermemek gibi. Bu yüzden, zaman zaman bu duyguları su yüzüne çıkarmak, kilit düşünce veya duygumuz her neyse bunu hatırlamamızı sağlayacak şekilde beynimizi eğitmek işe yarayabilir.

Kendimizi iyi hissettiren geçmiş tecrübeleri, kendimize anımsatmamız ve bunların şu anki sorunu çözmekte yardımcı olmalarını sağlamamız gerekir.

Dr. Hanson’ın 2013 tarihli Tedx Talks konuşmasının konuyla ve yöntemle ilgili daha detaylı fikir verebileceğini düşünüyorum:

Kaynak

Psychology Today

Aktüel Psikoloji

Şule Kulein
Lisede “yapabildiği için” sayısal bölümü seçti ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne girdi. Üniversitede katıldığı Mühendislik Kulübü’nün dergisi StepS’e aşık olduğunda, içine ... Devam