X

Mevsim değişirken vedalaşmanız gereken 25 şey ve istiflemekten kurtulmak için öneriler

Değişmenin, dönüşmenin ve başlangıçların mevsimi sonbahar! Duygularımızı değiştirdiği gibi kıyafetlerimizi, evimizin düzenini de değiştiren bu yarı hüzünlü yarı umutlu mevsimde temizliğin keyfi de bir başka… Çünkü tam anlamıyla yenilenmenin zamanı. Yazın etkilerini sileceğiniz, evinizi gereksiz eşyalardan arındıracağınız ve dip köşe temizliğin tadını çıkaracağınız birkaç tüyoya ne dersiniz? Evet mi? Öyleyse bu sonbahar temizlik rehberini çok seveceksiniz!

Doğanın en büyük dönüşümlerinden birine şahitlik eden Eylül ayı, yalnızca doğada gözlemlediğimiz değişimlerle sınırlı değil, aynı zamanda içsel bir dönüşüm vaktinin de habercisi. Yeni bir dönemin başladığı, adeta ‘kendime yeni bir ben lazım’ dediğimiz veya o ‘ben’i çoktan bulduğumuz ama henüz yaşantımıza tam uyarlayamadığımız Eylül zamanını evimize geniş bir açıdan yaklaşarak değerlendirebiliriz. Hayatımızı gözden geçirirken evdeki eşyaları da detaylıca inceleyebilir, gerçekten ihtiyacımız olmayanlarla vedalaşabiliriz. Hazırsanız en detaycı gözlerle yaklaşanların bile çok seveceği bir temizlik rutini geliyor:

Evinizi gereksiz eşyalardan arındırmanın yolları

Mevsim değişiklikleri, evinizin tüm odalarını teker teker temizlemeniz ve fazlalıklardan kurtulmanız için en etkili zaman. Çünkü yeni gelen mevsim, önceki mevsimden kalanların ve bir sonraki mevsimde de kullanmayacaklarınızın da ortaya çıktığı bir dönem. Gelin, başlangıç olarak evinizi arındırmanız gereken eşyaların listesine sonra da detaylı temizlik ipuçlarına yakından bakalım:

1. Gardırop temizliği

Mevsim geçişlerinde değişikliğin en çok hissedildiği yer elbette kıyafet dolaplarımız. İşte sonbahara uygun kıyafetlerinizi çıkarıp yazlıklarınızı kaldırmadan önce gardırobunuzdan çıkarmanız gereken parçalar:

  • Yaz boyu giymediğiniz mayo, bikini ve plaj kıyafetleri (erimeye ve dökülmeye bile başlamış olabilirler)
  • Son 3 ayda hiç giymediğiniz ya da giydiğinizde iyi hissettirmeyen yazlık parçalar
  • Kendinize yakışmadığını düşündüğünüz sonbaharlık ya da kışlık dış giyim ürünleri
  • Yaz boyu giymediğiniz sandalet ve terlikler
  • Tekrar giymeyi düşünmediğiniz kışlık ayakkabılar
  • Yırtık, kırık, eskimiş ve tamir etmeyi planlamadığınız tüm kıyafet ve aksesuarlar
  • Çifti olmayan çoraplar
  • Uzun süredir kullanmadığınız çanta, takı vb. aksesuarlar

2. Kozmetik ürünleri

Güzellik ve bakım ürünleri, cildimizle direkt temas ettiğinden son kullanma tarihleri üzerinde hassasiyetle durulması gereken ürünlerin başında geliyor.

  • Son kullanma tarihi geçmiş ya da ten renginize uygun olmayan makyaj malzemeleri
  • Bir önceki yazdan kalan güneş koruma ve bakım ürünleri
  • Tarihi geçmiş ya da ne zaman aldığınızı dahi hatırlamadığınız saç ve cilt bakım ürünleri
  • Akışkanlığını kaybetmiş ojeler
  • Duş lifi
  • Kullanmadığınız seyahat tipi bakım ürünleri

3. Mutfak / Kiler

Kıyafet dolabımızı ayıklarken şimdi sıra mutfak dolaplarında. Lezzetli yemeklerinize daha fazla alan açmak için işte mutfağınızdan/kilerinizden çıkarmanız gerekenler:

  • Uzun süredir kullanılmayı bekleyen baharatlar
  • Yaz başında buzluğa kaldırdığınız yiyecekler
  • Birikmiş poşetler
  • Kapağı olmayan kavanoz ve saklama kapları
  • Bir önceki sonbahardan beri kullanmadığınız elektrikli mutfak ürünleri

4. Bonus: Ivır zıvırlar

Hepimizin evinde bir türlü kategorize edemediği, nereye konulacağı belli olmayan, uzun süre kullanılmamasına rağmen bir köşede bekleyen eşyalar; kısaca birtakım ıvır zıvırlar illaki vardır. Şimdi onları da ayıklama zamanı.

  • Çocuklarınızın bir sonraki yıl kullanamayacağı oyuncak, kıyafet ve ayakkabılar
  • Eskimiş havlular
  • Uzun süredir kapağını açmadığınız dergiler
  • Kullanım süresi geçmiş ilaçlar
  • Eskimiş nevresim ve çarşaflar
  • Kullanmadığınız örtüler, kumaşlar

Ayrıca listede yer alan tüm eşyaları bir çırpıda toplayıp çöpe atmak zorunda değilsiniz. Yaratıcılığınızı konuşturma zamanı! Sanat etkinliklerinde kullanabileceğiniz atık malzemeler için ayrı bir alan oluşturabilir, geri dönüşüme uygun olanları ayırabilir ve sizin veya çocuklarınızın artık giymeyeceği kıyafetleri bağışlayabilirsiniz.

Oda oda temizliğin ipuçları

Fazlalıklardan, gereksiz eşyalardan, kullanmadığınız ürünlerden evinizi arındırdıysanız sıra geldi dip köşe temizliğe. Dip köşe dendiğinde gözünüz korkmasın. Aslında adım adım tüm odaları detaylıca temizleyebilir, evinizi yeni mevsime hazırlayabilirsiniz. Herkesin bir temizlik tarzı elbette ki vardır ancak biz unutulmaması gereken detaylara değinerek sonbahar temizliğinizin mükemmel olması için hatırlatmalar yapmak istedik. İşte oda oda temizlik:

1. Yatak odası temizliği

-Yatağın ve tüm mobilyaların altını süpürün
-Battaniye, yorgan, kalın çarşaf gibi yatak tekstili ürünlerini yıkayın
-Yatağınızı süpürün, mümkünse silin ve iyice kurutun
-Halı veya kilimleri temizleyin
-Abajurların, avizelerin tozunu alın
-Camları silin, sineklikleri çıkarıp yıkayın

2. Banyo temizliği

-Islak alanlardaki kireçleri ovalayın
-Banyo dolaplarını temizleyin
-Duş perdelerini ve banyo paspaslarını yıkayın
-Kapı kolları dahil tüm armatürleri silin
-Diş fırçalarını değiştirin
-Fayansları silin, imkanınız varsa yıkayın
-Havluları değiştirin

3. Oturma odası / salon temizliği

-Minderlerin altı da dahil olmak üzere tüm döşemeli mobilyaları süpürün
-Tüm klavyeleri, uzaktan kumandaları ve elektronik cihazları silin
-Süpürgeliklerin, tüm mobilya üstlerinin ve kitapların tozunu alın
-Duvarları silin
-Ahşap zeminleri silin
-Kilimleri ve halıları yıkayın

4. Mutfak temizliği

-Fırını ve davlumbazı temizleyin
-Buzdolabını ve dondurucuyu boşaltıp, rafları silin
-Küçük ev aletlerini temizleyin
-Mutfak raflarını boşaltın, tozunu alın
-Tezgah üzerinde duran tepsi, kesme tahtası vb. ekipmanları yıkayın
-Ocağı ovalayın
-Yağ ve kireç lekelerini temizleyin

Peki, odaları temizleyince bitti mi? Hayır Sonbahar temizliği pratik adımlarla kolaylaşsa da uzun bir yolculuk… Eğer balkon veya bahçeniz varsa buraları da unutmamak şart. Havuzunuzun suyunu boşaltmayı ve kirlenmemesi için kapatmayı unutmayın. Bahçe mobilyalarınızı kullanmayacaksanız ya da üstlerini çadır, tente, şemsiye ve benzeri ekipmanlarla kapatmayacaksanız temizleyip kaldırın ya da özel kılıflarını geçirip bir sonraki yaza kadar güvenle korunmalarını sağlayın. Fazlalıklar gitti, temizlik tamam. Yeni aya yeni mevsime hazırız! Son olarak evinizde yeniden gereksiz eşyaların birikmesini önlemek için de birkaç önerimiz var:

Evde dağınıklığa ve istif oluşumuna engel olacak etkili öneriler

Tek bir kumanda kullanın: Televizyon, müzik seti, kablolu yayın derken, evdeki kumandaların sayısı günden güne artıyor olabilir… Tüm kumandaların olduğu bir sepet oluşturmaktansa, tüm cihazlarınızı kontrol edebildiğiniz tek bir kumanda ya da uzaktan kumanda görevi gören akıllı cihaz uygulaması ile bu sorunu kökten çözebilirsiniz.

Yastıklarınızı düzenleyin: Salonunuzda en çok dikkat çeken parçalar dekoratif amaçlı kullandığınız ve asla nereye koyacağınızı bilemediğiniz yastıklar mı? Eğer öyleyse öncelikle yastıklarınızı kullanım amaçlarına göre ayırın, sonrasında da gereksiz bulduklarınızı ortadan kaldırın. Örneğin kılıfı çıkarılamayan ve dolayısıyla sürekli kirli kalan yastıkları balkon ya da bahçe gibi açık alanlarda kullanabilir ya da bu yastıklarla vedalaşabilirsiniz.

Kitap ve dergilerinizi düzenleyin: Dijital kitaplıklar çoğaldıkça evdeki dergi ve kitapların sayısı azalıyor olsa da, pek çoğumuz hala basılı olanları tercih edebiliyoruz. Eğer sizin de evinizde ileride dönüp bakmak ya da gerektiğinde ilham almak için biriktirdiğiniz kitaplar, dergiler varsa, hemen incelemeye başlayın. Gerçekçi olun, gerçekten tekrar okuyacaksanız ve ihtiyaç duyacaksanız bırakın; eğer bir kenarda unutulup gidecekse bağışlayın ya da sevdiklerinize hediye edin.

Gereksiz objeleri ortadan kaldırın: Arkadaşlarınızın hediyesi ya da seyahatlerinizden taşındığınız küçük dekoratif objeler, çok fazla yer kaplamıyor olsa da, bulundukları ortamın minimalist havasından uzaklaşmasına neden olabiliyor, aynı zamanda da evdeki toz miktarını artırabiliyor. Gerçekten yeterince anlamlı değilse ya da kimden, ne zamandan geldiğini bile hatırlamıyorsanız demek ki dekorasyonunuzda olmasa da olur.

Ivır zıvırlar için özel bir alan oluşturun: Her evde herhangi bir kategoriye girmeyen, “atsan atılmaz, satsan satılmaz” pek çok şey olabiliyor. Bu ıvır zıvırlar çoğu zaman bir çekmecede üst üste yığılırken, kullanılmaları da pek mümkün olmuyor. Hem ihtiyacınız olduğunda kolayca bulmak hem de dağınıklığa engel olmak için bu parçaları çekmece düzenleyici ile toparlayabilir, bu esnada asla kullanmayacaklarınızdan da kurtulabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Mutlaka bir şans vermeniz gereken TikTok temizlik hileleri

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale