Güneş ışınlarının Ekvator çizgisine dik vurması sonucu oluşan gece gündüz eşitliği, diğer taraftan yin yang yani dişi eril enerjilerin dengelenmesi, doğanın parçası olan biz insanoğluna da ilham verebilir…
Yaz mevsiminin bitmesi, yepyeni bir mevsimin başlaması, bir şeylerin sonlanması ve yeni şeylerin doğması, yeni olana yer açabilmek için gideni şükran ve sevgi ile uğurlamak…
Aslında varoluş bu muhteşem denge ve dönüşümle varlığını sürdürürken, içe dönmek hem gerekli, hem dengeleyici, hem de dönüştürücü oluyor benim için… İşe somut olandan yani bedenden ve hislerden başlamak çoğunlukla tercihim olur.
Mesela gündelik hayatta genellikle sağ elimi kullanırım. Zaman zaman sol elimle işlerimi görmek, diş fırçalarken, yemek yerken, bir şeyler taşırken, her zamankinden farklı olarak diğer elimi kullanmak, yahut meditasyon oturuşunda genellikle sağ ayağım önde ise bir süre sol ayağı önde tutmak gibi çalışmalar yapmak, bu şekilde alışkanlıkların dışına çıkmak zaman içinde hem bedeni dengeleyici hem de farkındalığı derinleştirici etki sağlıyor… İlk zamanlar sol elimle bir şeyler yaptığımda sol elimin ne kadar tutuk kaldığını hatırlıyorum. Sanki çok basit işleri bile yeni öğreniyor gibiydim… Zamanla beden her iki tarafı da dengeli kullanmaya alışıyor ve bu denge tüm hayata etki edebiliyor…
Günlük yoga pratiğimde uyguladığım, bedenin dengelenmesine yardımcı birkaç asana sunacağım. Asanaları uygularken nefesleri burundan alıp vermek, asla nefesi tutmamak önemlidir. Asanalarda 4 nefes beklemek, pozun içine yerleşmek, pozda rahatlamak ve pozu farkındalıkla uygulamak için yeterli olacaktır… Tüm seriyi önce bir tarafta tamamlayın ve sonrasında diğer yönde devam edin.
İlk olarak bedeni hareketlere hazırlamak için “Adho Mukha Svanasana” (Aşağı Bakan Köpek) duruşu ile pratiğe başlayabilirsiniz…
Virabhadrasana II / II. Savaşçı
Pozu uygularken zeminden aldığınız gücü tüm bedene yayarak kullanmayı deneyin. Bir bacak ve kol önde, diğeri geride iken denge merkezinizi kaybetmeyin.
Trikonasana / Üçgen duruşu
Pozda güç merkezinizi sabit tutarak, kalça çizgisini kaybetmeden, gövdeyi arkada bir duvara yasladığınızı hayal edin. Kollar aynı çizgi üzerinde iki yöne uzayarak açılıyor…
Ardha chandrasana / Yarım ay duruşu
Bakışları hareketsiz tek bir noktaya sabitleyin ve poza acele etmeden adım adım girin… Bir süre ilk fotoğrafı uygulayabilir, hazır olduğunuzda ikinci ve üçüncü fotoğrafı deneyebilirsiniz.
Tüm seriyi aynı ayak önde olacak şekilde tamamlayın ve diğer tarafa geçmeden önce tekrar başlangıç pozu “Adho Mukha Svanasana” (Aşağı Bakan Köpek) duruşunda 4 nefes dinlenin…
İlginizi çekebilir: Sonbahar depresyonu nedir, üstesinden nasıl gelinir?