Sonbahar düzenine geçiş: Küçük rutinlerin önemi ve uygulama yolları
Yaz mevsiminin düzensizlik halini ve sıcak havaların getirdiği dinlenme sezonunu geride bıraktık. Sonbaharla birlikte evleri düzenleme merasimine ve daha yoğun iş temposuna dönmeye başladık. Bu geçişi istemsizce inkar ediyor ve düzenli tempoya geçmekte zorlanıyor olabilirsiniz. Bazılarımız yaz modunu bırakamayıp hafta sonları küçük ve keyifli tatil kaçamakları yapıyor olsa da hepimiz biliyoruz ki geliyor gelmekte olan…
Sonbahar düzenine geçişi kolaylaştırmak için benim uyguladığım ve faydasını gördüğüm yöntemlerden birisi küçük rutinler oluşturmak. Tatildeki günlük akışımla, sonbahardaki akışım birbirinden farklı olduğu için her gün “Şimdi ne yapsam, şunu ne zaman gerçekleştirsem?” dediğim şeyleri rutinime oturtmaktan bahsediyorum.
Şu anda aktif olarak uyguladığım ve düzenli yaşama geçişimi kolaylaştıran üç tane rutinim var. Bunlardan birincisi her sabah kalktığımda minimum beş sayfa kitap okumak. Bu rutinimin doğuş hikayesi şöyle: Listemde okumak istediğim ve elimin altında bekleyen, hatta yeni almak istediğim birçok kitap var. Eskiden daha rahat okuyacak zaman bulurken bu dönemde hep ertelediğimi fark ettim. Bu da bende “Bak, yine okumadım!” diye söylenen bir suçlama iç sesine dönüştü. Düzene nasıl oturtabileceğimi düşünürken “Sabahları sosyal medyaya girmeden ve kahvaltı yapmadan önce beş sayfacık okuyayım bari, kaç dakikamı alacak ki?” dedim. Haftalardır da gayet keyifli şekilde devam ediyor. Bu şekilde sabahları kalktığımda dikkatim çok dağılmadan, istediğim bir aktiviteyi düzenli olarak yapabiliyorum. Buna ek olarak yazdan sonra daha yoğun tempoya geri dönmeme rağmen bana iyi gelen şeylere zaman ayırıyor olmak da beni bu dönem için motive ediyor.
İkinci rutinim, evde yemek yapmakla ilgili. Yazın tatillerde, sosyalleşirken dışarıda yemek yemeye daha çok meyilliyken, sonbaharla birlikte evde geçirilen zaman ve dolayısıyla evde yapılan yemeklerin sayısı daha fazla olmaya başladı. Tabii bazıları hala ağırlıklı olarak dışarıda yemeyi tercih ediyor olabilir. Ben kişisel tercihimden dolayı, özellikle son yıllarda çoğunlukla evde yemekten keyif alıyorum. Fakat sonbahar/kış sezonunda, bana göre daha sınırlı sebze çeşidi olan bu mevsimlerde, sürekli aynı sebzelerden aynı yemekleri yapmak bir süre sonra keyif vermemeye başlıyor. Bu sene bunu değiştirmek istedim ve kendime küçük bir rutin belirledim. Her hafta bir tane değişik yemek ve bir tane de değişik tatlı tarifi denemeye karar verdim. Bu sayede hem sonbaharla birlikte mutfakta daha fazla geçirdiğim zamanı keyifli hale getirmeye başladım, hem de farklı lezzetler keşfederek sürekli aynı yemeklerden sıkılma durumumu değiştirmiş oldum.
“Şimdilik” son rutinim ise bence çoğumuzun senelerdir muzdarip olduğu bir konu: Erken uyanmak! Yazdan beri bir türlü istediğim saatte uyanamadım. “Erken kalksam şunu yaparım, böyle güzel olur” diye içimden geçirsem de bir türlü olmadı. Sonra da gün çok çabuk bitiyor diye şikayet eder oldum. Bu hafta uygulamaya geçirdiğim bu rutinde, alarmımı her hafta başında on beş dakika geriye çekeceğim. Örneğin, bir hafta 8’de uyanıyorsam o haftayı her gün 8’de kalkarak tamamlayıp bir sonraki Pazartesi’den itibaren 07.45’te uyanmaya başlayacağım. Ve hedeflediğim saate ulaşana kadar bu şekilde devam edeceğim.
Kendime göre hedeflediğim erken saatte uyanma motivasyonum, sabah kitap okumak gibi istediğim başka şeylere de zaman yaratmak, işimi önden tamamlayıp gündüz serbest zamanımı artırmak ve zamanla aklıma gelecek daha bir sürü şey… On beş dakika gibi az bir fark yaratmamın nedeni de, çoğumuz bir anda 08.00 yerine 07.00’de uyanmayı hedefliyoruz. Arada dağ gibi bir saatlik fark olduğu için de bunu bir anda başarmak ve sürekli hale getirmek pek mümkün olmuyor. Bir süre deneyip sonra vazgeçiyoruz. Benim hedefim minik değişiklikler yapıp bünyeme çaktırmadan bunu sürekli hale getirmek! Ulaşmak istediğim hedefe 6-7 hafta var, iki ay sonra tekrar görüşelim bu konuyu, hatırlayanlarınız olursa!
Tüm bu küçük rutinleri oluşturmamı sağlayan tüyolarım ise şöyle:
- Sana keyif verecek ya da uzun süredir yapmayı isteyip ertelediğin bir şeyi seçerek başlamak.
- Birden fazla adım olsa da küçük hedeflere bölmek.
- Süreklilik haline getirmek.
- Her hafta başardıkça, Pazar günleri kendini küçük de olsa ödüllendirmek (tatlı yemek, sevdiğin filmi/diziyi izlemek, senin için minik ödül her ne ise onu yapmak).
Siz de sonbahar düzenine geçişi kolaylaştırmak ve daha tatlı hatırlayacağınız bir sonbahar yaşamak için ya verdiğim örneklerden ya da aklınıza gelen başka bir şeyi bahsettiğim tüyolarla rutininiz haline getirme yollarını keşfedebilirsiniz. Sağlıklı ve keyifli bir sonbahar geçirmeniz dileğimle.
İlginizi çekebilir: Hayallerinize ulaşmak için 3 önemli adım