Son dönemlerde romantik ilişkilerdeki sorunları özetleyen modern terimler

Nerede o eski aşklar… Bir mektup için günlerce, aylarca hasret çekmek, bir bakıştan derin anlamlar çıkarabilmek, görüşmeden anlaşabilmek, bir numarayı aramak için sonsuz dairesel hareketlerle çevirmeli telefonun başında beklemek… Teknolojinin gelişmesiyle hepsi geride kaldı. Haliyle o eski aşklar da yerini ‘çevrimiçi dünyalara’ bıraktı. Dijital çağın başlamasıyla ilişki dinamikleri de değişime uğradı ve iletişim biçimleri kelimenin tam anlamıyla biçim değiştirdi. Bu değişim, yeni ilişki terimleri ve bu terimlerin beraberinde getirdiği sorunlarla birlikte günümüze kadar taşındı.

Artık sık sık duymaya, görmeye ve hatta belki de deneyimlemeye başladığımız ghosting, benching, haunting, gaslighting, love bombing gibi terimler, modern ilişkilerin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Üstelik bu kadarla da sınırlı değil. Modern ilişkilerde yaygın olan sorunlara değinen daha pek çok terim var. Partneriniz bir görünüp bir kayboluyor, ilişkinizde kendinizi sürekli değerinizi, doğrularınızı sorgularken buluyor, ‘hep ben çaba gösteriyorum’ diyor ya da devamlı ‘biz şimdi neyiz’ diye kendinize veya ‘potansiyel sevgilinize’ soruyorsanız bu terimlerden en az bir veya birkaçını çoktan gerçek hayatta deneyimlemiş olabilirsiniz.

Eski aşkları özleyen, arayan veya bir gün bulmayı umut eden herkese sıcacık bir buket sevgi gönderiyor ve sizi günümüz ilişkilerindeki sorunları açıklayan terimlere daha yakından bakmaya davet ediyoruz. Belki sizin de romantik ilişkinizi daha farklı bir bakış açısıyla değerlendirmenizin ve yaşadıklarınızın farkına varmanızın zamanı çoktan gelmiştir. İşte son dönemde ortaya çıkan, ilişki sorunlarını özetleyen terimler:

Akıl oyunları: Gaslighting

Ortada olan gerçekler hakkında sık sık şüpheye düşüyor, ‘acaba bende mi bir hata var’ ya da ‘yanlış mı anladım’ gibi sorularla zihninizi sürekli meşgul ediyorsanız, ‘gaslighting’e uğrayıp uğramadığınızı değerlendirmenizde fayda var. Partneriniz gerçekleri çarpıtıyor, sizi yanıltmaya çalışarak kendi görüşlerine doğru yönlendiriyor olabilir. Herhangi bir durumu olduğu ve hatırladığınız gibi dile getirdiğinizde partneriniz size sürekli olarak yanıldığınızı, yanlış hatırladığınızı ve dahası hep ‘böyle yanlış düşündüğünüzü’ söylüyorsa, gaslighting kurbanı olabilirsiniz. Bu manipülasyon, size kendinizden şüphe ettirebilir… Uzmanlar, gaslighting’i aynı zamanda duygusal manipülasyon veya psikolojik istismarın bir türü olarak da tanımlıyor. Dolayısıyla hem duygusal hem de zihinsel sağlığınız böylesi bir manipülasyon çabası karşısında ciddi bir şekilde etkilenebilir ve bu durumda bir uzmandan destek almanız gerekebilir.

Sevgi bombardımanı: Love bombing

Peki ya ayaklarınızı yerden kesecek kadar mutlu olduğunuz, adeta sürprizlere boğulduğunuz, kendinizi tam anlamıyla bulutların üzerinde hissettiğiniz oldu mu? Kısacası tam bir ‘aşk bombardımanına’ tutulduğunuz? Her aşk böyle başlamaz mı zaten diye düşünebilirsiniz ancak ne yazık ki o bulutlara çıkışın bir de yere çakılışı olabiliyor… Love bombing; ilişkinin başlangıcında aşırı ilgi, sevgi, romantizm göstererek karşıdaki kişiyi etkileyen manipülatif davranışları anlatıyor. Sizi etkilemek ve ilişkiyi hızla ilerletmek için love bombing taktiklerine başvuran kişi, aslında sizi kendine bağımlı hale getirerek sonrasında kontrol altında tutmayı planlıyor olabilir. Çünkü, ‘cicim ayları’ gibi görünen bu sevgi gösterileri muhtemelen süreç ilerledikçe bir daha asla göremeyeceğiniz hal ve tavırlardan oluşuyor.

Hayalet sevgilim: Ghosting

Gelelim, bir başka terime: Ghosting! En az gaslighting kadar yaygın olan bu durum, özellikle sosyal medya araçlarının yaygınlaşmasından sonra daha da şiddetli artış gösteriyor. Daha önce hiç ‘olası partnerinize’ ulaşmaya çalışırken tüm yolları denemenize rağmen başarısız oldunuz mu? Mesaj attınız dönmedi, Instagram’dan yazdınız görmedi, aradınız açmadı, en son paylaştığı storye karşılık verdiniz ama ilgilenmedi… Kısacası, ortadan kayboldu, adeta ‘hayalete dönüştü’. İşte bu hiçbir açıklama yapmadan, bilgi vermeden, iletişim kurmadan kaçma hali ‘ghosting’ terimi ile açıklanıyor. Ve ne yazık ki modern ilişkilerde fazlasıyla yaygın… Uzmanlar, ghosting davranışlarının duygusal travmalara ve güven sorunlarına neden olabileceğine dikkat çekiyor, böyle bir durumu daha önce deneyimlediyseniz sağlıklı ilişkiler kurma konusunda profesyonel destek almayı düşünebilirsiniz.

Geçmişi diriltme çabası: Zombieing

Daha önce ghosting tavırlarına maruz kaldığınız biri bu kez de hayatınıza yeniden girmeye çalışıyorsa, bu durumu da anlatan modern bir terim var, bknz: Zombieing. Önceden iletişimi kesmiş veya ilişkiyi sonlandırmış bir kişinin, uzun bir süre sonra aniden tekrar iletişime geçip geri dönmesini anlatan zombieing, ilişkiler dünyasında adeta zombilerin ölümden geri dönmesi, yeniden dirilmesi gibi bir metafora denk geliyor.

Beklenmeyen ortaya çıkış: Submarining

Ghosting ve zombieing’ten sonra sıra bu kez de sumbarining de. Önceden ghosting yapmış birinin zombieing ile geri geldikten sonra sanki karşısındakini hiç ghosting’e maruz bırakmamış gibi davranmasına submarining deniyor. Submarining denmesinin nedeni ise beklenmedik bir şekilde ve beklenmeyen bir yerde denizaltıların yüzeye çıkmasına benzetme yapılıyor olması.

Uzak ama yakın: Orbiting

‘Ghosting’ten bahsetmişken ‘orbiting’e değinmemek olmaz. Ghosting nasıl ki ortadan kaybolmayı anlatıyor, orbiting ise tam tersi bir türlü ortadan kaybol(a)mamayı. Daha önce eski sevgilinizin bir türlü etrafından uzaklaşmadığını fark ettiniz mi? Ya da belki de hala sizi yörüngenizdedir? Orbiting, kelimenin tam anlamıyla bu ‘yörüngede olma’ halini ifade ediyor. Eski partneriniz sürekli sosyal medya hesaplarınızı takip ediyor, paylaşımlarınıza yorum yapıyor, beğeni atıyor, sık sık sizin takıldığınız mekanlarda karşınıza çıkıyor, sudan sebeplerle iletişim kurmaya çalışıyor, ‘seni rüyamda gördüm, iyi misin’ gibi modası geçmiş numaralara sığınıyorsa, siz de bu orbiting’in bir öznesi olabilirsiniz. Bu da dengenizi bozabilir ve hayatınızın kontrolünü elinize almak için psikolojik bir destek almak böylesi bir süreçte çok daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Dijital hayalet takipçi: Haunting

Orbiting ile çok benzer yapılara sahip bir başka modern ilişki dinamiği ise ‘haunting’. Tıpkı ‘orbiting’te olduğu gibi haunting de karşınızdaki kişinin size etrafınızda olduğunu hissettirme şekli. Ancak bu kez bunu daha sinsi bir şekilde sosyal medya hesaplarınızdan aklınıza sızarak yapıyor. Hayalete benzetilmesi de bu yüzden. Bir şekilde size hala aklında olduğunu hissettirmek için storylerinize bir bakıp kaçabilir ve siz kendinizi ‘acaba beni geri mi istiyor’ diye düşünürken bulursunuz.

Çıkışsız ilişki labirenti: Situationship

“Biz şimdi neyiz?” sorusunu size defalarca sorduran, arkadaş mıyız, sevgili mi diye durmaksızın düşündüren, bir türlü tanımlayamadığınız o ilişkiyi anlatan en güçlü terim; situationship. Henüz ciddi bir ilişkinin başlamadığı ‘gri alan’ olarak da tanımlanabilir. Partnerler arasında belirsizliğin hakim olduğu bu durum, fazlasıyla kafa karıştırıcı ve dahası can sıkıcı olabilir. Daha önce başınıza geldiyse ne kadar kötü hissettirdiğini tahmin edebiliyorsunuzdur. Bu can sıkıcı durum, sizi sürekli kendinizi, değerinizi sorgulamaya ittiği için benlik algınızı kaybetmenize neden olabilir ve yalnızca ilişkileriniz değil, hayatınızın pek çok alanı bu süreçte olumsuz etkilenebilir. Dolayısıyla sadece yakın bir arkadaşınızla dertleşmeniz sorunları çözmek için yeterli olmayacaktır, bir uzman desteği size rehberlik edebilir.

Flört görünümlü sorgulama: Dateview

‘Flört mü ediyoruz yoksa iş görüşmesinde miyim!’ diye düşündüğünüz bir buluşmanız olduysa, ‘dateview’ terimi size tanıdık gelebilir… Karşı tarafın sizi soru yağmuruna tuttuğu; ilk ilişkinizden aile kavramına nasıl yaklaştığınıza çeşitli konularda sanki bir görüşmenin ortasındaymışsınız gibi sorular sorduğu bir ‘sözde’ flörtleşme şekli dateview ile açıklanıyor.

Yedek oyuncu: Benching

Kendinizi hiç ‘bekleme listesinde’ gibi hissettiğiniz oldu mu? Potansiyel partneriniz size umut veriyor, daha doğrusu yeşil ışık yakıyor ama bir türlü işler ciddiye binmiyor… İşte bu sizi yedekte tutma hali, benching ile açıklanıyor. Situationship ile benziyor gibi görünse de ‘benching’de, bir kişi gerçekten ilişkiye adım atmak yerine karşı tarafla iletişimi düşük seviyede tutar, tam olarak ‘sevgili olma’ sinyali vermez; situationship ise, ilişkinin ne olduğuna dair belirsizlik içeren bir durumu ifade eder. Bir nevi sanki bir maçta ‘yedek kulübesinde’ bekleyen oyuncu gibi hissedebilir, kendi öz değerinizi sorgulamaya başlayabilirsiniz. Yedekte tutulma hissi değerinizi sorgulamanıza, benlik saygınızı yitirmenize neden olabilir. Bu nedenle psikolojik destek almanız bu süreçte kendinizi korumak ve öz değerinizi belirlemek için kritik bir rol üstlenir.

İlgi kırıntıları: Breadcrumbing

Uzun zamandır etkileşimde olmadığınız biri aylar önce paylaştığınız bir postu beğendiğinde aklınızdan ‘acaba ilgimi mi çekmeye çalışıyor’ gibi bir düşünce geçtiyse, ekmek kırıntılarını topluyor olabilirsiniz. Bu ne demek, hemen belirtelim: Breadcrumbing. Yani, modern ilişkiler dünyasında karşı tarafın dikkatini çekmek, aklına düşmek için küçük kırıntılar bırakmak. Bu kırıntılar her zaman gerçek, ciddi bir ilişki için taahhüt anlamına gelmez ve ne kadar süreceği de genellikle belli olmaz.

Tüm bu terimlerin yanı sıra günümüz ilişkilerini tanımlayabilecek daha pek çok kavram olabileceği de aşikar. Hızla gelişen dijital dünya, evrimleşen ilişki dinamikleri, değişen iletişim biçimleri ve çok daha fazlası romantik ilişkilerin çıkmaza girmesine neden olabiliyor. Dahası, modern dünyada ilişkiler, yukarıdaki örneklerde de olduğu gibi manipülasyonlar tarafından yönetilebiliyor. Ve bu tür manipülasyonlar, kişinin öz benlik algısına zarar verdiği gibi duygusal ve zihinsel sağlığını da tehdit edebiliyor, ayrıca ilişkilerdeki güven ortamını da zedeleyebiliyor.

Bu olumsuz durumların üstesinden gelmek, ilişkilerimizdeki sorunları tanımlamak, çözüm yolları geliştirmek ve en önemlisi de benliğimizi korumak için bir uzman desteği almak modern dünyada daha da önemli bir hale geliyor. Online terapi, bir uzman eşliğinde yaşadığımız sorunların üstesinden gelmek ve kendimize daha iyi bakmak için kaçınılmaz bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor.

Her yerde erişilebilir, bilimsel, kapsamlı ve kişiye özel online terapi hizmeti sunan Salus, ihtiyaçlarınızı belirleyerek yolculuğunuzu kişiselleştiriyor ve değişen ihtiyaçlarınıza ayak uyduracak şekilde tüm sürecin takipçisi oluyor.

Siz de iyi oluşunuzu desteklemek ve bu yolda bir uzman rehberliğiyle ilerlemek istiyorsanız sağlığınıza gereken önemi Salus’la verebilirsiniz. İlk görüşmenizi ücretsiz bir şekilde planlayabilir, sonrasında Uplifers okuyucularına özel %10 indirimden (%10 indirim kodu: MABGX5) faydalanabilirsiniz. 

Yolculuğunuzu hemen başlatmak için tıklayabilirsiniz.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!