X

Somut olanın muazzam büyüsü

Son beş gündür zorlukla konuşuyorum. Yataktan zorlukla çıkıyor ve zorlukla yürüyorum. Bu tarz günler kelimeleri sevmediğim günlerden bazıları. Böyle günlerde denizin kenarında tek başına oturmak, yoga yapmak, dans etmek, müzik dinlemek, ıslık çalmak (çalabildiğim tek “enstrüman” bu olduğundan), fotoğraf çekmek gibi kelimelerle işim olmayan aktiviteleri seçiyorum. Ağzımı açmak zorunda olmadan ben varım demenin “bin beş yüz elli iki” yolundan birkaçı.

E tabi hep öyledir ya bu son beş günün neredeyse beşinde de gitmeyi çok istediğim atölyeler, eğitimler vardı. Atalet kolay kolay yenildiğim “biri” değildir. Yine yenilmemenin bir yolunu buldum. Dibi yanmış tencere gibi kendimi gece erkenden sıcak suya yatırdım ki ertesi gün öğle vakti çözülebileyim. Öyle de oldu bir şekilde. Hepsine gittim. Geç kalarak gittim ama gittim.

Bunlardan biri de sevgili Saygın Ersin’in yazı atölyesiydi. İlk günün sonunda dedi ki; ‘Cemal Süreya’nın fotoğraf isimli şiirindeki karakterlerden bir hikaye yazın’.

Şiiri mutlaka duymuşsunuzdur. Durakta üç kişi vardır bir adam, bir kadın ve bir çocuk. Adam elleri ceplerinde, hüzünlü şarkılar gibi hüzünlüdür. Kadın çocuğun elini tutmuş güzel anılar gibi güzeldir. Çocuk ise güzel anılar gibi hüzünlü, hüzünlü şarkılar gibi güzeldir.

Eve gittim. Bu şiirin resmini çizdim kabaca ve bir süre bu üç kişiye baktım. Kalbimi kocaman açan küçücük acemice çizilmiş bir resim. Beni çok etkiledi ve aklımda bu çizimle yatıp uyudum.

Sabah uyandım atölyenin ikinci gününe gitmek için yola çıktım. Kafamda resim, boğazımda binlerce kelime. Bana mı aitler, otobüs dolusu insana mı bilmiyorum. Kelimelere gıcığım ya hiç bakmıyorum yüzlerine. Ben umursamadıkça onlar çoğalıyor. Binler oldu milyonlar, milyonlar oldu yüz milyonlar.  

Tamam dedim kızgınlıkla çıkarttım defterimi. Otobüste ayaktayım ama yazmak zorundayım boğazım şiştikçe şişiyor.

Ben mi yazdım, otobüsteki onlarca insan mı bilmiyorum ama bunun bir önemi de yok. İçsel baskı kasa gibidir, her zaman kazanır diye düşündüm. İşte bu üç karakter böylece benden kopup bir hikayeye binip kendi yollarına gittiler. Benden kopmak zorunda kalmaları da tesadüf değil tabi, göreceğiniz gibi;

“Yeni doğan günün fırından yeni çıkmış tazecik havasından kimsenin eli değmeden ciğer dolusu bir soluk almak için balkona çıkmıştım. Derin bir nefes alıp tüm vücudumda gezdirdim. İçimi yıkayan tazecikliğin büyüsünden arınıp gözlerimi açtığımda yüzümdeki taze gülümseme yerini hüzünlü ve heyecanlı biraz da neşeli bir şaşkınlığa bıraktı.

O, orada tam evimin karşısındaki durakta elleri ceplerinde tıpkı ayrıldığımız günkü kıyafetleri ile duruyordu. Yanında güzel bir kadın ve hüznü güzel bir çocuk. Belli ki beraber değillerdi ama ayrı gibi de değil. Alelacele kararsız bir kararlılıkla ayakkabılarımı giyip sokağa fırladım.

Onu görmek istediğime emin değildim ama kalbimin tam ortasında açılan boşluktan fırlayan bir güç düşüncesizce beni sokağa fırlatmıştı. Belki duvarın arkasından gizlice izlerim diye düşündüm.

O kadın kimdi? O niye burdaydı bu kadar zaman sonra ? ve neden aynı kıyafetler ? Bir süre uzaktan izledikten sonra sevgiyle karışık öfkemden aldığım isteksiz cesaretle ağır ama inançlı durağa yürüdüm. Yürüyordum ama yürür gibi değil itiliyor gibi yürüyordum.

Hiç konuşmadan, dokunmadan, paylaşmadan geçen onca yıldan sonra köprüleri yıkılmış iki komşu kıta gibi olmuştuk. Bir “merhaba” yetecek miydi karşı kıtaya ulaşmaya? Belki de sadece karşısında olduğumu görmesi yeterdi. Birbirine ulaşmak isteyen hangi iki kıta köprüsüz kalmıştı ki? Birbirlerini besleyeceklerse niye köprüsüz kalsınlardı ki?

Peki o kadın kimdi? Ya o çocuk?

Ben ona daha da yaklaştıkça, beni korumak için tüm gücüyle alıkoymaya çalışan somut varlığım, baskının şiddetiyle, yavaş yavaş asfalta damlayarak çözülmeye başladı. Saçlarım damladı önce, sonra kulaklarım. Hemen sonra, düşüncelerim damlalara binip teker teker terk etti beni.

Bedenimde ilk yok olan beynim oldu. Son düşüncem, her zamanki gibi batan gemiyi ilk beyin terk eder oldu.

Ben ona yaklaştıkça beynimden arda kalan tüm somutluğum daha hızlı erimeye başladı. Meğer ne çok ağırlık taşıyormuşum yıllardır diye hissettim, neyseki kalbim daha erimemişti.

Son adım ve karşısındayım.

Köprü mü hangi köprü? Kıtalar ayrı mı ki köprü olsun?

Kadın mı? Hangi kadın? Ha beni mi diyorsun? Dışarıdan bakınca bu kadar güzel göründüğümü bilmiyordum. Reklam afişleri gibi güzel değil ama portakal ağacı gibi güzel. Meyveli de güzel meyvesiz de.

Çocuk mu? Hangi çocuk? Ha o yokken büyümeye devam eden aşktan mı bahsediyorsun? Kim demiş her çocuk etten kemiktendir diye?

Adam mı?  Hangi adam? Ha beni mi diyorsun? Dışardan bakınca bu kadar hüzünlü göründüğümü bilmiyordum. Şımarık çocuk gibi hüzünlü değil ama dolunay gibi hüzünlü. Tüm ışığıyla parlarken tekrar başa döneceğini bilir gibi hüzünlü. Hüzünlü ama neşeli.

Ben mi? Hangi ben?

Aslında kızacak kimse yok, herkes bizim bir aynamız ve gerçekten gerçek olan hiçbir sevgi büyümek için somut bir varlığa ihtiyaç duymaz. Biz insanlar sadece somut olanı algılayabilecek zekada olduğumuzdan sevgi, farklı zamanlarda şekil değiştirerek girer hayatımıza. Bizim kızgınlığımız sevgiye değil formlaradır ve bu formlardan sıyrılamadığımız için sevgi sürekli şekil değiştirmek zorunda kalır. 

Umuyorum, bir gün daha çok insan zamanını bilim ve sanat için harcar. Bu sayede, toplam zekamız o kadar gelişir ki somutun esaretinden birlikte kurtuluruz çünkü ancak birlikte kurtulabiliriz. O zaman, bağımlı olmadığımız her şey gibi, somutluk da bağımsızlığına kavuşarak çok harika bir deneyime dönüşür. Hayali bile çok heyecanlı değil mi?

İlginizi çekebilir: Bizim olanı kimse bizden alamaz

Diğdem Girici: İnanıyorum ki doğru bilgiye ulaşabilen ve bu bilgiyi hayatında doğru şekilde kullanmayı öğrenen her insan hayal ettiği yaşamı yaratabilir. İşte bu yüzden yazıyorum, yaşamımı hafifleten bu muhteşem bilgiler daha çok insana ulaşabilsin ve daha çok insan yaşamdan keyif alabilsin diye. Sorularınız veya paylaşımlarınız için bana giricidigdem@gmail.com adresimden veya @digdemgiriciyoga Instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz. Sevgiler.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale