Solar pleksus çakrası, sakral çakrası ve kök çakrası: Alt bedende yer alan fiziksel enerji merkezleri

Çakraların, bedenimizde yaşam enerjisi olarak da bilinen ‘prana’nın devamlı olarak akışta kalmasını sağlayan, fiziksel bedenimizi spiritüel bedenimize bağlayan, birbiriyle olduğu kadar fiziksel bedenle de bağlantılı enerji noktaları olduğundan Çakralar ve anlamları: Bedendeki enerji noktalarının fiziksel ve ruhsal iyi oluş üzerindeki etkiler yazımızda detaylı olarak bahsetmiştik. 

Bedenimizde sürekli olarak akmaya devam eden, dinamik yapıdaki bu enerji noktalarımız, omuriliğin hemen yanına konumlanmış şekilde, kuyruk sokumundan başımızın en tepesindeki noktaya doğru lineer bir yörüngede sıralanmış halde bulunuyor. 7 ana çakradan oluşan çakra sistemi, Batı dünyasında en bilinen ve kabul gören çakra modellerinden biri ve Reiki, kristal şifa, yoga duruşları gibi pek çok bütünsel şifa pratiği, her bir çakra için ayrı özellikteki uygulamalar içeriyor. 7 ana çakradan oluşan ruhani bedenimiz henüz soyut bir kavram olarak görülse de, fiziksel bedenle bağlantılı olduğuna ve zihin sağlığımızı, duygu durumumuzu, ve genel iyi oluşumuzu etkileyen bir işleve sahip olduğuna inanılıyor.

Spiritüel bedenimizde bulunan 7 ana çakranın bedenin üst bölümünde kalan kısmını oluşturan 3 enerji merkezi olan taç çakrası, üçüncü göz çakrası, boğaz çakrası bedenin spiritüel enerji merkezleri olarak açıklanıyor ve kişinin duygularıyla, hisleriyle, spiritüel bağlantısıyla, sezgileriyle bağlantısı olduğu düşünülüyor.

İlginizi çekebilir: Taç çakrası, üçüncü göz çakrası, boğaz çakrası ve kalp çakrası: Üst bedende yer alan spiritüel enerji merkezleri

Bedenin alt kısmında bulunan 3 çakra olan karın çakrası, sakral çakrası ve kök çakrası ise fiziksel enerji merkezleri olarak biliniyor ve beden algımızla, fiziksel dünyayla olan bağlantımızla bağlantısı bulunuyor. Bu üçlü çakra merkezinin tam ortasında yer alan kalp çakrası ise spiritüel enerjiyle fiziksel enerjinin kesişim noktasında bulunuyor ve ruhani varoluşumuzu fiziksel varoluşumuzla bir araya getiriyor.

Bu yazımızda, 7’li çakra sistemiminde bedenimizin alt kısmında bulunan fiziksel enerji merkezleri olarak bilinen solar pleksus çakrası, sakral çakrası ve kök çakrasını detaylı olarak inceleyeceğiz.

Solar Pleksus (Karın / Göbek) Çakrası –Manipura: İrade gücü ve özgüven

Solar plexus çakrası karnın üst bölümünde, diyaframın bulunduğu yerde konumlanıyor. Sarı renkle temsil edilen solar pleksus çakrası enerji, güç ve kararlılığı temsil eden ateş elementi ile ilişkilendiriliyor.

Sakral Çakra, enerji üretiminin merkezidir ve “mücadeleci, savaşçı” ruha destek olur. Solar pleksus çakrası irade gücü, öz saygı, güven, kararlılık ve karar alma yeteneğiyle bağlantılıdır. İşlevi, yaşamımızı güçlü bir irade, kararlılık ve adanmışlıkla kontrol edebilmek için gerekli olan gücü, öz güveni, öz disiplini ve yargılama becerisini optimize etmektir. Kariyer, hedefleri gerçekleştirme gücü, refah, bağımsızlık ve kişisel gelişim bu çakra tarafından yönetilir. Özellikle mide ve pankreas olmak üzere sindirim sistemi ile yakından bağlantılı olduğu için, fiziksel bedeni beslemek ve metabolizmanın düzgün çalışmasını sağlamak amacıyla maddenin (besinlerin) enerjiye dönüştürülmesine de yardımcı olur.

Solar pleksus çakrasındaki enerjinin dengede olması ne anlama gelir?

Solar pleksus çakrasındaki enerji dengedeyse kişi kendi isteklerini ve arzularını çok daha rahat anlayabilme ve aktarabilme eğiliminde olur. Bireyin kendi hayatıyla ilgili değerlendirmeleri, olayların ve durumların artılarını ve eksilerini kolaylıkla görebilmesi, kişisel gücünün farkında olması ve bu gücü yaşamda ilerlemek için kullanabilmesi gibi öz yeterliliğiyle ve özgüveniyle ilgili tüm konularda başarılı olması, bu çakradaki enerjinin dengede olmasıyla ilişkilidir. 

Solar pleksus çakrasındaki enerjinin dengesiz olması ne anlama gelir?

Solar pleksus çakrasındaki enerji dengesizliğe girdiğinde hayal kırıklığı, amaçsızlık, güçsüzlük, kırılganlık, savunmasızlık ve sindirim sorunları yaşanabilir. Solar pleksus çakrasının yeniden dengelenebilmesi için kişinin kendisine ve sezgilerine olan güvenini yeniden kazanması gerekir. 

Solar pleksus çakrasının dengesizliğe girmesinin psikolojik belirtileri: Kontrolcülük, otorite kurma isteği, çaresizlik, sorumsuzluk, takıntılı davranışlar, değerlendirme ve yargı becerisinin zayıflaması, detayları gözden kaçırma, manipülatif davranışlar, gücü kötüye kullanma, amaçsızlık.

Solar pleksus çakrasının dengesizliğe girmesinin fizyolojik belirtileri: Pankreas, mide, karaciğer gibi sindirim sistemi organlarında problemler, strese bağlı hastalıklar, tansiyon problemleri, sindirim problemleri, enflamasyon.

Solar pleksus çakrasını tekrar dengeye getirmek için: 

Yoga, solar pleksus çakrasını yeniden dengelemek için kullanılabilecek en iyi araçlardan biri. Bu çakranın bulunduğu karın bölgesini çalıştıran yay duruşu, tekne duruşu, aslan duruşu, dağ duruşu, savaşçı duruşu gibi yoga pozlarından yardım alabilirsiniz. Yoganın da ötesinde, genel olarak hareket etmek bu çakrayı dengelemede etkili olabilir çünkü egzersiz başlı başına bireysel bir güç, büyüme ve ilerleme hissi yaratabilir.

Bedensel çalışmaların yanı sıra, duygusal ve zihinsel bazı yöntemler de bu çakranın tekrar dengelenmesine yardımcı olabilir. Diyafram nefesini odağına alan nefes egzersizleri, stresi azaltan ve kişinin öz farkındalığını kazanmasına yardımcı olan meditasyon pratikleri, görselleştirme teknikleri gibi pek çok zihin odaklı pratik, solar pleksus çakrasının dengeye gelmesine yardımcı olabilir. Aromaterapi yağlarından için sedir ağacı, bergamot, biberiye ve papatya gibi kokular da solar pleksus çakrasını dengeye getirmek için kullanılabilir. Benzer şekilde, kendimizle ilgili olumlamalar da bu çakradaki enerjinin dengelenmesini sağlayacaktır:

  • Olduğum gibi yeterliyim.
  • Bu hayatta bir amacım var.
  • Kim olduğumu biliyorum ve kendime karşı dürüstüm.
  • Kendime güveniyorum ve doğal halimle muhteşememim.
  • Güçlü, yetenekli ve özgüvenliyim.

Sakral Çakrası – Svadhishthana: Yaşamdan zevk alma

Sanskritçe’de ‘benliğin yeri’ anlamına gelen ‘Swadhishthana’ kelimesiyle ifade edilen sakral çakrası, karnın alt bölgesinde, bel omurları seviyesinde bulunur; duygusallık ve yaratıcılıkla ilişkili olduğuna inanılır. Sakral çakrasının elementi sudur ve bu nedenle bu çakranın enerjisi akış ve esneklik ile bağdaştırılır. Sakral çakranın işlevi zevk ilkesine göre belirlenir. Hayattan, cinsellikten, ilişkilerinizden, kendinizle ilgili algınızdan ne kadar zevk aldığınız sakral çakrasındaki enerjinin dengede olup olmamasıyla bağdaştırılır.

Sakral çakrasındaki enerjinin dengede olması ne anlama gelir?

Sakral çakrasındaki enerji dengede olduğunda hayatın sunduğu tüm zevklerin tadını çıkarır, diğer insanlarla ve dünyayla kurduğumuz tüm ilişkilerden daha tatmin olmuş bir yaşam sürdürürüz. Genital organlarla bağlantıda olan bu çakranın dengede olması aynı zamanda cinsel yaşamımızın ve romantik ilişkilerimizin de daha sağlıklı olmasıyla ilişkilendirilir.

Sakral çakrasındaki enerjinin dengesiz olması ne anlama gelir?

Sakral çakradaki enerji akışı dengesizliğe girdiğinde can sıkıntısı, ilham eksikliği, iktidarsızlık; uterus, mesane ya da böbrek sorunları yaşayabilirsiniz. Sıkıntı veren olumsuz duygular ve cinsel isteksizlik ya da cinsellikten zevk alamama gibi problemler sakral çakrasının dengesiz olduğuna işaret edebilir. İlişkilerinizde yaratıcılığın ve uyumun eksik olduğunu hissedebilirsiniz. Eksik olan zevk ve tatmin hislerini daha kolay yollarla elde etmenizi sağlayan alkol ya da bağımlılık yapıcı maddelere karşı bağımlılık geliştirebilirsiniz.

Sakral çakrasının dengesizliğe girmesinin psikolojik belirtileri: Sıkıntı, ilham eksikliği, sert mizaç, iktidarsızlık, stres, cinsel isteksizlik.

Sakral çakrasının dengesizliğe girmesinin fizyolojik belirtileri: Kısırlık, iktidarsızlık, adet sorunları; bel, böbrek, mide rahatsızlıkları ve kan, idrar ve cilt sorunları gibi vücut sıvılarıyla ve salgılarıyla ilgili problemler.

Sakral çakrasını tekrar dengeye getirmek için:

Sakral çakra su elementiyle ilişkili olduğundan dolayı bu çakrayı dengelemek için dere, nehir, deniz gibi su olan yerlerde ya da yakınında daha fazla zaman geçirerek bu elementle bağlantı kurabilirsiniz.  Sakral çakrayı yeniden dengelemek için hazzı ve yaratıcılığı önceliklendirmenin yanı sıra değişimi ve kontrol edemeyeceklerinizi kabul etme pratikleri yapmak da önemli olabilir.

Kök Çakrası – Muladhara: Fiziksel dünyayla güvenli bağlantı merkezi

Omurganın en uç noktasındaki kuyruk sokumunda bulunan kök çakrası, Sanskritçe kök anlamına gelen ‘mula’ ve destek anlamına gelen ‘dhara’ sözcüklerinin birleşimidir. Gücü ve canlılığı temsil eden, parlak ve yoğun kırmızı renkteki kök çakrasının elementi topraktır. Kök çakrası adından da anlaşılabileceği üzere köklerimizi ve ‘toprak ana’ ile olan bağlantımızı temsil eder. Bu yüzden rolü, içsel enerjimizi toprağa aktararak hayatta kalmamızı sağlamak, yani enerji bedenimizi topraklamak olarak bilinir.

Kök çakra, yaşamda ilerleyeceğimiz yönü keşfetmek için gerekli olan güven duygusunu geliştirmeye yardımcı olur. Modern anlamda maddi güvencenin ya da finansal bağımsızlığımızla ilgili olan ihtiyaçların, gücün, korumanın ve istikrarın merkezidir. Dolayısıyla temel ihtiyaçlarımız, parayla ilgili meselelerimiz, kariyerimiz, işimiz, mesleğimiz gibi yaşamımızı sürdürmek için yaptığımız her şey kök çakrayla ilişkilidir. Bu çakra maddi olduğu kadar zihinsel ve duygusal olarak güvende hissetmemizle de  aynı derecede bağlantılıdır. En basit haliyle kök çakra, enerjimizi toprakladığımız ve dünyaya ‘demirlediğimiz’, bizi fiziksel dünyada tutan bağlantı noktamızdır.

Kök çakrasındaki enerjinin dengede olması ne anlama gelir?

Kök çakrası dengede olduğunda yaşamda karşımıza çıkan zorlukların üstesinden gelmek için yeterince güvende, sakin ve kendimizden emin hissederiz. Zihinsel, duygusal, fiziksel ve finansal ihtiyaçlarımızı tek başımıza karşılayabilmek bu çakranın dengede olmasıyla bağlantılıdır. Dolayısıyla yaşamdaki varlığımızı sürdürebilmemiz, dünyayla kurduğumuz bağlantının sağlıklı olması bu çakranın dengede olmasıyla mümkündür. 

Kök çakrasındaki enerjinin dengesiz olması ne anlama gelir?

Kök çakrası tehlike durumunda gösterdiğimiz savaş ya da kaç tepkimize (stres tepkisi) dahil olduğu için, strese neden olan duygular ve kronik stres durumu kök çakranın tıkanmasına neden olabilir. Bu tıkanma korku, endişe, belirsizlik, boşluk hisleri ve kemik / eklem ağrılarıyla kendini gösterebilir. Kök çakrasındaki dengesizlik duygusal, zihinsel, fiziksel ve finansal iyi oluşu olumsuz etkiler. 

Kök çakrasının dengesizliğe girmesinin psikolojik belirtileri: Kaygı, stres, olumsuz düşünme, açgözlülük, gerginlik, güvensizlik hissi, konsantrasyon bozuklukları. 

Kök çakrasının dengesizliğe girmesinin fizyolojik belirtileri: Bağırsak ve mesane problemleri; bel, bacak ve ayak ağrıları.

Kök çakrasını tekrar dengeye getirmek için:

Kök çakrasındaki tıkanmaları açmanın ve bu noktadaki enerjiyi tekrar dengelemenin en etkili yolları, toprakla olan bağlantımızı güçlendirebilecek aktivitelerdir. Bahçe işleri, yürüyüş ve açık hava etkinlikleri, toprak renkleri ve bize doğayı hatırlatan nesneler kök çakrasındaki enerjiyi dengelememize yardımcı olabilir. Kök çakrasının rengi kırmızı olduğu için kırmızı renkli kristaller ve doğal taşlar da bu çakrayı dengelemek ve diğer enerji noktalarındaki enerji akışıyla uyumlu hale getirmek için etkili olabilir. Siyah turmalin, siyah akik, siyah obsidiyen, siyah jasper, hematit gibi siyah renkli kristaller de stabil hale gelmek ve güvende hissetmek amacıyla kullanılabilir. Kök çakrayı yeniden dengelemek ve açmak için, kişisel bakıma ve beden sağlığına öncelik vermek önemlidir. Topraklanma odaklı yoga ve meditasyon pratikleri egzersiz rutinine dahil edilebilir.

Sonuç olarak, spiritüel bedende var olduğu düşünülen çakraların her biri, fiziksel bedende bağlantılı olduğu noktalar aracılığıyla beden, zihin ve ruh sağlığı üzerinde farklı etkilere sahip. Bu yedi ana enerji noktasının her birinin enerji akışı fiziksel bedenle olduğu kadar birbiriyle de bağlantılı olduğu için herhangi bir çakrada tıkanıklık ya da dengesizlik meydana gelmesi tüm çakra sisteminin bozulmasına neden olabiliyor. Bütünsel bir iyilik hali ancak tüm çakraların dengede, uyum ve ahenk içinde çalışmasıyla mümkün olabiliyor. Yoga duruşlarından kristallere ve doğal taşlara, meditasyon pratiklerinden egzersiz alışkanlıklarına beden ve ruh sağlığımız üzerinde olumlu etkileri olan iyi yaşam alışkanlıkları, çakralardaki enerji akışının dengelenmesine yardımcı oluyor. 

Kaynaklar: Chakras.info, Wellbeing.com, Well + Good, Curative Soul, Mind Valley

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!