Soğuk odada uyumanın sağlığa faydaları

Havalar soğumuşken, gece yatağın sıcak olması çok daha çekici gelebilir. Sıcak yataktan çıkıp, odanın soğunu hissetmemek için kaloriferler sonuna kadar açılıp, oda sıcaklığı aynı derecede olsun istenebilir. Fakat, yapılan araştırmalara göre, odanın ısısıyla bir iki derece bile oynamak sağlımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Uplifers olarak, soğuk odada uyumanın önemiyle ilgili yapılan araştırmaları sizler için derledik.

soğuk odada uyumak

Elite Daily yazarı Dan Scotti’nin de dediği gibi, oda sıcaklığının sağlımıza olan etkilerini düşünmektense, konforumuzu ön plana koymayı tercih ediyoruz. Fakat, rahat bir uyku, sağlıklı bir uyku çektiğimiz anlamına gelmiyor. Dr. Christopher Winter’a göre, gece uyumak için en ideal sıcaklık 15 ile 19 derece arası. Eğer soğuk odada uyumaya alışkınsanız, bu dereceler sizi pek rahatsız etmeyebilir. Fakat, daha yüksek derecelerde uyumayı tercih ediyorsanız, soğuk odaya alışana kadar sabahları yataktan çıkınca üşüyebilirsiniz. Soğuk odada uyumanın yararları:

Metabolizmayla alakalı hastalıkların riskini azaltır

Diabetes’te yayınlanan bir araştırmaya göre, gece yatmadan oda sıcaklığını bir kaç derece düşürmek diyabet gibi metabolizmayla alakalı olan hastalıkların riskini azaltıyor. Araştırmada, katılımcılar iki gruba ayrılıyor. Bir grup 23 derecede, diğer grup ise 18 derecede uyuyor. Dört ay boyunca her gece katılımcıların kan şekeri ve kalori yakım oranı ölçülerek, karşılaştırılıyor. Araştırmanın sonucuna göre, 18 derecede uyuyanların, vücudundaki iyi yağ oranı neredeyse iki katına çıkıyor. Aynı zamanda, soğuk odalarda uyuyanlar gün içinde daha çok kalori yakıyor. Buna göre, soğuk odada uyumak zamanla hem diyabeti hem de olası metabolizma hastalıklarının riskini gözle görülür seviyede azaltıyor.

Cildinizin erken yaşlanmasını engeller

Doğal tıp doktoru ve yazar Natasha Turner’a göre, 21 dereceden daha sıcak odalarda uyumak, melatonin hormonu salgılandığı sıralarda vücudun normal ısısına düşmesine engel oluyor.

Melatonin, geceleri salgılanan ve cildi yaşlanmaya karşı koruyan bir hormon. Bu hormon geceleri salgılandığı sıralarda, beden doğal tepkime gösterip, ısısını düşürür. Bu ısı düşmesine tepki olarak, vücut, bir diğer yaşlanmaya karşı hormon olan büyüme hormonunu salgılar. Bu hormonlar ne kadar çok salgılanırsa, cilt daha parlak ve genç gözükür. Bu yüzden, bu hormonların düzenli olarak çalışabilmesi için soğuk odada uyumak çok önemli.

Daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olur

Yazar Kathleen Doheny’e göre uykuya daldığımız zaman, vücudumuzun normal ısısı düşer. Bu yüzden çok sıcak veya çok soğuk odalarda uyumaya çalıştığımız zamanlarda vücut ‘‘iç ısı’’sını dengelemekte zorlanır bu da uykuya dalmamızı zorlaştırır.

Çıplak uyumak vücudun soğumasını kolaylaştırır

Geceleri vücudun kendi ısısına düşebilmesi için ideal uyuma şekli çıplak uyumak. Bedeni strese sokan ve kilo alımını sağlayan kortizol hormonu, geceleri soğuk odada uyunduğunda daha az salgılanıyor. Böylece, düşük kortizol seviyesine geldiğinizde, gün içinde daha az stres olup, daha az yemek yemek istiyorsunuz.

Sarah Thomas’a göre çıplak uyuyan partnerler, daha mutlu ve sağlıklı bir ilişki yaşıyorlar. Çıplak uyumak, partnerlerin birbirleriyle daha açık ve dürüst olmasını sağlıyor.

İki bedenin birbirine değmesi, oksitosin hormonunu salgılıyor. Bu hormon, cinsel duyarlılığı arttırarak, kişinin psikolojisini olumlu yönde etkiliyor. Aynı zamanda, oksitosin salgılanması, bedenin stresle ve depresyonla başa çıkmasına ve tansiyonu düşürmesine yardım ediyor.

Uplifers
Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!