Neden soğuk havalarda üşüyoruz ve üşütüyoruz?
Dünyanın en ünlü soru-cevap sitelerinden biri olan Quora’da bir kullanıcı “Neden insanlar soğuk havada üşütür” diye sormuş. Bu soruya, uluslararası alanda en bilinen doktorları bir araya getiren Keck Medicine şöyle yanıt vermiş:
Dışarısı soğuk olduğunda hastalanmamızın asıl nedeni, düşündüğünüz gibi olmayabilir. Kış aylarında hastalıklara daha açık olduğumuza dair yaygın bir kanı var. Peki bilim bu konuda ne diyor?
İlgili yazı: Havalar soğuk, hastalıklar dorukta: Belki bir şömine bize iyi gelebilir
Havanın soğuk olduğu bir gün dışarıdasınız ve şapkanızı, eldivenlerinizi takmayı unutmuşsunuz. Ve şimdi de titriyor, sıtmalanıyorsunuz. Bu, soğuk algınlığı veya gribe yakalanacağınızın bir habercisi mi? Belki de. Ancak araştırmalara göre sizi hasta yapan şey soğuk hava veya mikroplar değil. Soğuk hava bu mikropların yaşamasına ve sizi hasta etmesine uygun koşulları hazırlıyor.
İşte soğuk havalarda neden hasta olduğumuzun sebepleri:
1. Kapalı alanda daha fazla vakit geçirmek
Kapalı alanda daha fazla geçirmek, birden fazla şekilde daha fazla hastalanmamıza neden olur. Araştırmacılar, öğrenci yurtlarında yaptıkları araştırmalarda daha az havalandırılan ve nemsiz olan yurt odalarında yaşayan öğrencilerin daha fazla hasta olduklarını tespit etti. Bunun sebebi, tekstil ürünlerine bulaşan mikropların nemsiz havada daha kolay hayatta kalması. Aynı şey havasız ofisler için de geçerli.
2. Mikroplara daha açık olmak
Kapalı alanda çok fazla vakit geçirmek, sizi mikroplara daha açık hale getirir. Mikroplar; kapı kolu, musluk, klavye gibi ortak yaşam alanlarında hepimizin sık sık temas ettiği yerlerde barınmayı sever. İşte bu yüzden kış aylarında sağlığınızı korumak için ellerinizi sık sık yıkamak çok önemli.
İlgili yazı: “Hastalık hastalığı” nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
3. Grip virüsü kışın daha hızlı hareket eder
Grip virüsü kış aylarında daha hızlı bir şekilde kişiden kişiye geçer. Bunun sebebi, virüsün üstünü kaplayan lipid tabakasının soğuk havayla birlikte sertleşmesinden kaynaklanır. Yani virüs daha aktif ve daha dayanıklı hale gelir ve hastalığın daha çok yayılmasına neden olur.
İlgili yazı: Bu kış sizi hastalıklardan koruyacak 7 kış sebzesi
4. Bağışıklık sistemi yavaşlar
Yale Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırmaya göre havalar soğuduğu zaman, bağışıklık sisteminin buna yanıtı daha yavaş hareket etmek şeklinde olabiliyor. Araştırma kapsamında kobayların soğuk algınlığı virüsüyle farklı sıcaklıklarla enfekte olması sağlandı ve bağışıklık sistemlerinin tepkisi incelendi. Araştırmanın sonucunda, soğuk havalarda bağışıklık sisteminin virüsle savaşmada daha başarısız olduğu tespit edildi.
5. Ayaklar üşür
İngiltere’deki Cardiff Üniversitesi‘nde yapılan bir araştırma, ayakları üşütmenin bağışıklık sisteminin verdiği yanıtları azalttığını ortaya koydu. Araştırmaya göre ayaklardaki üşüme, burundaki kan damarlarının büzüşmesine neden oluyor ve bu da bağışıklık sistemini zayıflatıyor.
Kaynaklar:
Quora
Forbes