Skydiving hakkında en çok merak edilenler
10.000 feet yükseklikteki bir uçaktan kendinizi bir anda boşluğa bıraktığınızı ve 30 saniye boyunca inanılmaz bir hızla boşlukta düştüğünüzü hayal edin! Sadece hayal etmenin bile adrenalin salgılattığı skydiving, yani Türkçe adıyla “gökyüzü dalışı” heyecan ve macera tutkunlarının deneyimlemek istediği sporlar arasında başı çekiyor. Uplifers olarak bu heyecan fırtınası hakkında en çok merak edilen soruları ve bu soruların cevaplarını araştırdık:
Skydiving yapmak isteyenler nasıl bir prosedüre tabi tutuluyor?
Skydiving, karar verdikten sonra hemen yapabileceğiniz bir spor değil. Detaylı bir eğitim gerektiren bu sporu öğrenmek için işe, en az 3 gün süren ve çeşitli video ve simülasyonlarla desteklenen teorik eğitimle başlamanız gerekiyor. Daha sonra yine yerde yapılan ve kişinin atlayış esnasında nasıl davranması gerektiğini öğreten rüzgar tüneli eğitiminin ardından ilk tandem atlayış gerçekleştirilir. Kişi eğer tandem atlayışlar esnasında herhangi bir rahatsızlık yaşamıyorsa, artık bireysel atlayış eğitimine geçilebilir ve deneyimli hocalar gözetiminde ilk kez uçaktan tek başına atlar. Bu ilk atlayış eğitiminde, paraşütün güvenli bir şekilde açılması ve atlayıcının doğru pozisyonu bulması sağlanır.
Skydiving gerçekten güvenli mi?
Skydiving, ekipman ve eğitim gibi konulara titizlikle yaklaşıldığı takdirde oldukça güvenli bir spor. Hatta tecrübeli paraşütçüler, yoğun bir yağmurda araba kullanmanın ya da motorla hız yapmanın skydiving yapmaktan çok daha riskli olduğu görüşündeler. Ancak burada atlanmaması gereken konu, atlayışı gerçekleştirmeden önce paraşüt ekipmanlarının sağlamlığının test edilmesi ve atlayış gözlüğü ve kask gibi koruyucu ekipmanların ilham edilmemesi gerektiğidir.
Kimler skydiving yapamaz?
Öncelikle bilmeniz gerekiyor ki skydiving eğitimine başlamadan önce tam teşekküllü bir sağlık kuruluşundan alınmış ve sağlık kurulu onaylı bir “Atlayışa engel bir sağlık sorunu yoktur” raporunu almanız gerekiyor. Bu raporu alabilmek içinse, kalp yetmezliği, astım, solunum yetmezliği vb. gibi havadayken sizin için tehdit oluşturabilecek rahatsızlıklarınızın olmaması gerekiyor. Ayrıca hassas bir mideye sahipseniz atlayıştan önce tedbirli olmanızda fayda var.
Skydiving çeşitleri nelerdir?
Hepimizin bildiği, tek motorlu bir uçaktan paraşütle atlamanın yanında, skydivingin pek çok farklı türü var. İzleyenlere adeta bir görsel şölen sunan “Formation Skydiving” yani grup halinde senkronize hareketler sergilenerek yapılan atlayış, açılma hızı çok hızlı paraşütlerle alçak irtifalardan yapılan base jump ve kanat benzeri bir aerodinamiği olan wing süit adlı özel kostümlerle yapılan “Bird man” atlayışı farklı skydiving disiplinlerine örnektir.
Kaynaklar:
Buzzfeed.com
İlginizi çekebilecek diğer içerikler: