Sizinle aynı fikirde olmayan birini ikna etmek için varsayımları kullanın
Sağlıklı bir tartışmanın yanlış hiçbir tarafı yoktur ancak bazen anlaşmazlıklar kötü bir yargıya neden olabilir. Biriyle tartışırken buna engel olmak ve karşınızdakini kendi tarafınıza çekmek için varsayımları kullanabilirsiniz.
Bir iş arkadaşınızla anlaşmazlık yaşadığınızı düşünün. Ortadaki soruna karşınızdaki kişinin sunduğu çözümün ne kadar yanlış olduğunu düşünürseniz düşünün, karşınızdakinin fikrini çürütüp sizin fikrinizin daha iyi olduğunu göstermeden tartışmayı kazanmanız pek de mümkün olmaz. Psikolog ve iş stratejisi uzmanı Liane Davey ise karşınızdakini bu şekilde savunma pozisyonuna sokmak yerine, kendi hayal gücünü kullanmaya yönlendirebileceğinizi söylüyor. Bunu yapmanın yolu ise düşüncelerinizi savunurken varsayımları kullanmak.
Harvard Business Review’da 9 Kasım 2015 tarihli bir yazıda da konuyla ilgili şu ifadelere yer veriliyor:
“Varsayımları kullanın. Birbirine zıt fikirlere sahip olmak insana kendini pek de iyi hissettirmez. Bu yüzden iş arkadaşlarınızla zıt düşmeyin. Bunun yerine, Davey’in söylediği gibi varsayımları kullanarak iş arkadaşınızı kendi hayal gücüne yönlendirin. Kendisi ‘Hayal gücünü kullanmak, savunmaya geçmenin tam tersidir, beyni kızışmaktan kurtarır’ diyor ve şu örneği veriyor: Bu kampanyadan hangi satış temsilcisini çekmek konusunda endişelerin olduğunu duydum. Eğer doğru insanı alırsak, kampanya nasıl bir şeye dönüşür?”
Karşıt fikirde olduğunuz birini hayal gücünü kullanmaya yönlendirmek, karşınızdakini savunma pozisyonuna ve tartışmayı da garip bir ortama çekmeye engel olmakla kalmaz, aynı zamanda sizin haklı olduğunuz konusunda karşınızdakini ikna etmeyi de kolaylaştırır. Karşınızdaki kişi savunma iplerini elden bıraktığında, yeni fikirlere daha açık hale gelir.
Kaynak:
Lifehacker
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
İkna edici insanların 5 önemli özelliği
İkna yeteneğinizi geliştirmenin bilimsel olarak kanıtlanmış 50 yolu