Ego, zaman zaman gerekli görünse de, aslında mutluluğumuza sanılandan daha fazla zarar veriyor olabilir. Aşağıda bahsettiğimiz 7 madde, egonuzun sebep olabileceği bazı problemleri listelerken, mutluluğa giden yolda da fayda sağlayacaktır.
1. Alınmaktan vazgeçin
Başkalarının davranışları, sizin yapmadıklarınız için bahane oluşturmamalıdır. Sizin alınmanıza sebep olan şey, sizi sadece zayıflatır. Eğer alınmak isterseniz, her köşe başında bir sebep bulabilmeniz mümkün; ancak tüm evreni ve hepimizi tek bir enerji olarak algıladığınızda, bunun gerekli olmadığını fark edeceksiniz. Alınmak, ilişkinin en başında gerginlik yaratarak bizi huzursuzluğa ve anlaşmazlığa düşürebildiğinden; büyük resmi görebilmek, huzuru bulmamıza yardımcı olabilir.
2. Kazanma ihtiyacınızı bir kenara bırakın
Ego, bizleri kazanan ve kaybeden olarak ayırmaya oldukça yatkındır. Sürekli kazanmak mümkün olmadığından, bizi hiç bitmeyen bir yarışa sokacaktır. Birileri hep daha hızlı, daha şanslı, daha genç ya da daha akıllı olacağından, değer yargısını kazanmaya bağlamak, kendinizi değersiz ve önemsiz hissetmenize neden olabilir.
Rekabetten ve kazanmanın önemli olduğu bir ortamda bulunmaktan hoşlanıyor olsanız bile, bunu hayatınızın her alanına yansıtmanız uygun bir tercih olmayabilir. Yapabileceğiniz en iyi şey, diğerlerinden değil, bir önceki sizden iyi olmaya çalışmaktır. Kazanmanın tersinin kaybetmek olduğunu düşünmekten vazgeçtiğiniz anda, aslında kazanma ihtiyacınızın büyük oranda azaldığını da göreceksiniz. Çünkü kaybetmek, egonuzun size getirdiği bir duygudur. Gözlemleyici olmak, fark etmek ve bu süreçten zevk almak, hepimizi birbirine bağlayan enerjiyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
3. Haklı olma ihtiyacınızdan vazgeçin
Ego çatışmalara ortam hazırladığından, sizi diğer insanı haksız çıkarmak için zorlayabilir. Düşmanca davrandığınızda, bizi birbirimize bağlayan enerjiden kopmaya başlarsınız. Halbuki, yaratıcı enerji, sevecen, nazik ve anlayışlıdır.
İlişkilerinizde ve tartışmalarınızda haklı olma ihtiyacınızı bir kenara bırakmak, egonuza onun kölesi olmadığınızı söylemek gibidir. Aslında buna, karşınızdaki insana haklı olduğunu söyleyerek kendini iyi hissetmesi için bir sebep vermek gözüyle bile bakabilirsiniz.
Bir tartışmanın ortasında kendinizi durdurun ve şu soruyu sorun: “Haklı mı, yoksa mutlu mu olmak istiyorum?“. Mutlu olmayı seçerek sevgiye kapılarınızı açtığınızda, hem kendinizle hem de başkalarıyla olan ilişkinizi kuvvetlendirerek, bütünlük duygunuzu geliştirmiş olursunuz.
4. Üstün olma ihtiyacınızdan sıyrılın
Gerçek yücelik, başkalarından iyi olmakla ilgili değildir. Üstünlük, bir gün önceki halinizden daha iyi olmaktadır. Hiçbir insanının diğerinden üstün olmadığı, herkesin aynı enerji kaynağını paylaştığı bilinciyle yaşamak, kendinizi diğerlerinden ayrı görmenizi engelleyerek sevginin gücüyle bütünleşmenize yardımcı olacaktır. Eski olmasına rağmen, hala geçerli ve güzel olan bir deyiş “Tanrının gözünde bütün insanlar eşittir.” der.
İnsanları başarıları, görünüşleri, kazançları ve statüleri ile yargılamayın. Hepimizin aynı enerjiyi paylaştığını, hepimizin sevgiyle birbirimize bağlandığımızı unutmayın.
5. Daha fazlasını istemeyin
Ego, sizi fazlasını istemeye itebilir. Ne kadar kazansanız da, ne büyük başarılar elde etseniz de doymayacak ve sizi sonu görünmeyen bir maratona sokacaktır. Gerçekte ise, her zaman bulunmanız gereken yerde olursunuz.
Daha fazlasını istemeyi bıraktığınızda, isteklerinizin daha doğal ve kendiliğinden ayağınıza geldiğini fark etmeye başlayabilirsiniz.
6. Kendinizi başarılarınızla değerlendirmekten vazgeçin
Öz değerinizi başarılarınıza bağlamak, sizi gelgitli bir sürece sokabilir. Halbuki siz, bedeniniz ve başarılarınızdan çok daha fazlasısınız. Hepimizin bir olduğunu ve aynı yaratıcı gücü paylaştığımızı fark ettiğinizde, başarılarınızın da aslında tamamen size ait olmadığını anlayabilirsiniz.
Hayatı gözlemci olarak geçirmek ve başarabildiklerinize şükretmek, başarılarınızı tamamen kendinizle bütünleştirmekten çok daha iyi bir seçenek olacaktır. Üstelik kendinizi başarılarınızda tanımlamayı bıraktığınızda da, başarısızlık korkusundan kurtulacağınızdan, her şeyi çok daha özgürce yapabilecek ve daha başarılı olabileceksiniz.
7. Ünü önemsemeyin.
Ün, diğerlerinin zihninde oluşan ve sizin kontrol edemediğiniz bir kavramdır. Sürekli diğer insanların hakkınızda nasıl bir yargıya vardığını düşündüğünüz zaman, iç sesinizi duymakta ve kendi amacınızı bulmakta zorlanabilirsiniz. Başkalarına ne kadar üstün ve bilge olduğunuzu göstermek için çabalamak, kendi amacınızdan ve yolunuzdan sapmanıza neden olabilir. Diğer insanların yargılarıyla kendinizi yormayın, çünkü aslında bu konu hakkında yapabileceğiniz bir şey ne yazık ki bulunmuyor.
Kaynak:
Spiritlibrary