Size kimsenin vermediği 25 kariyer tavsiyesi
Yıllardır kariyer hakkında pek çok şey anlatılır. Ancak bir de üzerine çok konuşulmayan ve size kimsenin vermediği tavsiyeler de vardır.
- Diploma diplomadır. Size başarıyı getirecek olan yetkinliklerse asla okulda öğretilmeyenlerdir.
- Her zaman resepsiyoniste saygılı davranın. Özellikle de mülakatlarda. Kiminle samimi olduklarını asla bilemezsiniz.
- Sizi en çok üzecek olanlar farkında olmadığınız ya da olmak istemediğiniz gelişim alanlarınızdır. Bunların farkında olmak önemlidir. Uzun vadede işinize yarayacaktır. Sizi işe almayanlara sormakla başlayabilirsiniz.
- İşe alınabilmenin en önemli kriteri sevilen biri olmaktır. İnsanlar sevdikleri insanlarla iş yapmak isterler. Terfi eden baş belaları istisnadır, kural değil.
- Soru sormayı öğrenin. Böylelikle öğrenirsiniz, cevaplar alırsınız, cevap verirsiniz ve saygınlığınızı geliştirirsiniz. Bir çok kapının açıldığını göreceksiniz. Sormamanız gereken sorular cevapları Google’da bulunabilecek sorulardır.
- Sadece yukarıya doğru olan iş fırsatlarına bakmayın. Yatayda da bakın. Farklı tecrübeler edinmiş insanlar uzun yıl aynı alanda tecrübe edinmiş insanlara kıyasla daha hızlı ilerlerler.
- Daha iyi olmayın, daha farklı olun. İlla da iş tanımında istenilen her özelliğe sahip olmayabilirsiniz ama sizde olan farklı yetkinliklerin şirkete nasıl fayda sağlayabileceğini gösterirseniz bire bir iş tanımına uyan bir adayı sollayıp geçebilirsiniz.
- Sizin için en uygun iş, siz en hazır olduğunuz anda karşınıza çıkmayabilir. Her zaman fırsatlara açık ve hazır olmalısınız.
- İş hayatı maraton gibidir. Kısa mesafe koşusu değil. Haftada 80 saat çalışanlar, uzun vadede yorulurlar.
- Pazartesileri sevmiyorum postları koymayın. İşimden nefret ediyorum ve ofiste olmak istemiyorum demekle eşdeğerdir. Tatil zamanını dört gözle beklemek çok normal ama çalıştığınız günlerde de kendinizi çok kötü hissetmiyor olmalısınız. Eğer yaptığınız işten bu kadar nefret ediyorsanız kariyeriniz doğru yönde gitmiyor demektir.
- İşin büyük bir kısmını siz yapmış olsanız bile zaman zaman başarıyı başkalarıyla paylaşmak iyidir. Böylece taraftar kazanırsınız ve ekibinizi oluşturursunuz.
- İş arkadaşlarıyla ara sıra sosyalleşmenin gücünü asla küçümsemeyin. İş çıkışı bir şeyler yapalım tekliflerine her zaman hayır demek kariyerinizi etkilemez sanırsınız ama muhtemelen etkileyecektir.
- Hatalarınızı samimi bir şekilde kabul edin. İnsanlar risk aldığınızı ve hatalarınızdan öğrenmekten utanmadığınızı görürlerse size saygı duyarlar ve güvenirler.
- Birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınızı (iyi bir şey yaptıklarında) övün. Özellikle sizden daha iyi bir şey yaptıklarında övün. Bu sizi sevilen biri yapar.
- İş yerinde en önemli hedefiniz öğrenmek ve katkı sağlamak olmalı. Başarı ve terfi ardından gelecektir.
- Printerın başında çok şey öğrenebilirsiniz.
- Çalıştığınız şirketten ayrılan insanlarla irtibatı kesmeyin. İletişimde kalmak size yeni fırsatların kapılarını açabilir.
- Düşman kazanmayın. İş dünyası küçüktür. Bazı sektörler daha da küçüktür.
- İşinizi iyi yaptığınız için öne geçmezsiniz. İş tanımınızın dışında şeyler yaparak yeni oluşumlar sağlarsanız öne geçersiniz.
- Yaptığınız iş başarılı olursa bunun herkes tarafından bilinmesini sağlayın. Bazen üst düzeyler sadece yolunda giden işlerin farkına varırlar, kimin o işin yolunda gitmesini sağladığını görmeyebilirler. Gerektiği yerde kredileri üzerinize alın.
- Devamlı çok meşgul ve yoğunmuşsunuz gibi bir algı yaratmayın. Asıl işinizi yapmanın bu kadar çok zamanınızı aldığını görenler size daha önemli işleri vermekten imtina edebilirler.
- Daha büyük sorumluluk almanın yolu daha küçük şeylerde güven sağlamaktır.
- Birilerinin gözüne girmek istiyorsanız onlara fikir danışın. Ama çok fazla insana da danışmayın. Özellikle birbiriyle çelişen tavsiyeler almak yeni bir işe başlarken ya da risk alma ihtimali olan bir konu varsa kafanızı karıştırır.
- İlk terfinizi aldığınızda sahip olduğunuz özellikler ya da yetkinlikler ikinci terfiniz için yeterli olmayabilir.
- Günün sonunda kariyeriniz arka arkaya gelen işler, projeler ve pozisyonlarla birlikte sizin yazdığınız bir hikaye. Hikayenize sahip çıkın.
İlginizi çekebilir: Başarıya dair: Liderler sevilmese de olur mu?