Sizden bir tane var: Kendinizi tanımak ve kabullenmek için
Her insan biriciktir. Farklı yetenekleri, eğilimleri, zevkleri, sevmedikleri, hayalleri, başarıları ve başarısızlıkları gibi birçok yönü vardır. Her konuda başarısız olunmadığı gibi başarılı olmayı da bekleyemeyiz. Peki, bu bizleri ‘‘yetersiz’’ olarak tanımlamaya yeter mi? Hayır.
Yetersizlik duygusu bulaşıcıdır ve yakın ilişki içinde olduğunuz kişileri de olumsuz etkiler. Çünkü yetersiz olduğuna inanan kişi; çocuğunu, partnerini, çalışanlarını, arkadaşlarını ve iletişimde olduğu diğer kişileri de yetersiz görmeye eğilimlidir. Bunu bir döngü olarak düşünebiliriz; tatminsiz ebeveynlere sahip çocuklar tatminsiz yetişkinlere dönüşecek ve bu tatminsizliği çevresine karşı da gösterecektir.
Bir şeyleri iyi yapmayı istemek son derece doğaldır fakat işler istenilen şekilde gitmediğinde kişi, kendine ve çevresine karşı acımasız ve yıkıcı bir tutum sergiliyorsa bu, sağlıklı bir durum olarak değerlendirilemez. Kısacası; mükemmeliyetçi tutumun aslında kişinin kendi hakkındaki “yeterli olamama” inancının dışa vurumu olarak değerlendirebilir miyiz? Kesinlikle evet.
Kendini tanı ve kabul et
Neler yapabilirsin, neler yapmak istiyorsun ve neler yapıyorsun? Seçeneklerin neler, imkânların yeterli mi? Yetersiz ise imkanlarını eşitlemek için neler yapmalısın? Yeterli ise nereden başlayacaksın? Olduğun kişiden memnun olmak ya da olmamak tamamen kişinin kendi kararı. Kimi zaman insanlar birçok istek ve dilekte bulunurlar fakat bunları yapmak için ya harekete geçmez ya da doğru yerden başlamazlar. Başarısızlığı olgunlukla karşılayabilmek aslında tüm yetersiz görülenleri eşitler.
Ruhsal esneklik kavramı tam olarak burada devreye giriyor. Özellikle sıklıkla bahsettiğim ‘‘tam iyilik hali”nde kalmak için oldukça gerekli. Özetle kendini kabul eden kişi kendini tanımak için bir kapı açmış olacaktır. Kabul etmek ve kararlı bir şekilde bir sonraki hedefe doğru yüksek motivasyonla harekete geçmek/geçebilmek, stres düzeyini azaltacak, kişinin özgüvenini de destekleyecektir.
Payına düşenler neler?
- Yargılanmak istemiyorsan yargılama.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Eleştiri başka yargılamak bambaşkadır. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
- Mükemmel olma, mükemmel hisset! Bu her şeyden çok daha kıymetli.
- Yetersizlik hissi aynı zamanda, hayatın bir döneminde (genellikle çocukluk ve ergenlik dönemi) yıpratılmış öz güvenin sonucudur. Yanlış deneyimlerin sizi duraksatmasına izin vermeyin.
Ruhsal esneklik konusu için ayrı bir köşe yazısı yazmayı daha uygun buluyorum. Gelecek ay görüşmek üzere şimdilik hoşça kalın!
İlginizi çekebilir: Öz saygınızı korumak için duygularınızı fark edin