X

Siyah nokta temizleme: Nasıl yapılır, evde çözüm yöntemleri nelerdir?

Siyah nokta, en yaygın cilt sorunlarından biri. Dolayısıyla siyah nokta temizleme de merak edilen konular arasında yer alıyor. Özellikle yağlı cilde sahip kişiler siyah noktalara karşı daha savunmasız. Siyah noktalar, gözenekler ölü deri hücreleri ve yağ bezlerinden gelen aşırı yağ (sebum) ile tıkandığında ortaya çıkıyor. Ve kapalı gözeneklerin bir sonucu olan beyaz noktaların aksine açık yüzeylere sahipler. Bu da koyu renkli bir görünüm oluşturmalarına neden oluyor. Neyse ki tüm cilt sorunlarında olduğu gibi, doğru bakım uygulamaları ile siyah noktalardan kurtulmak da mümkün.

Bunun için çeşitli profesyonel uygulamaların yanı sıra evde siyah nokta temizleme yöntemleri de bulunuyor. Daha önce iğneyle siyah nokta temizleme, vazelinle siyah nokta temizleme, ojeyle siyah nokta temizleme, sakızla siyah nokta temizleme, tel tokayla siyah nokta temizleme gibi farklı yöntemler duymuş olabilirsiniz. Peki bunlar gerçekten etkili mi? Yüzdeki siyah noktalar nasıl temizlenir? Siyah nokta temizleme yöntemleri, evde siyah nokta temizleme maskesi gibi merak ettiğiniz tüm konular için yazımızı okumaya devam edin.

Siyah nokta nedir?

Tıkanmış kıl kökleri nedeniyle cildinizde ortaya çıkan küçük şişliklere, yüzeyleri siyah göründüğü için siyah nokta denir. Siyah nokta, aslında hafif bir sivilce türüdür ve yüzle birlikte göğüs, boyun, omuzlar gibi vücudun farklı bölgelerinde de ortaya çıkabilir. İstatistikler siyah nokta probleminin en yaygın cilt sorunlarından biri olduğunu gösteriyor.

Siyah nokta neden olur?

Siyah nokta, ciltte bulunan kıl köklerinde bir tıkaç oluştuğunda gelişir. Her folikül, bir kıl ve yağ üreten bir yağ bezi içerir. Sebum adı verilen bu yağ, cildinizin yumuşak kalmasına yardımcı olur. Ölü deri hücreleri ve yağlar, folikül açıklığında toplanır ve komedon adı verilen bir yumru oluşturur. Yumrunun üzerindeki cilt kapalı kalırsa beyaz nokta olarak adlandırılır. Yumru üzerindeki cilt açılır ve havaya maruz kalırsa siyah görünerek siyah nokta oluşumuna neden olur. Siyah nokta nedenleri arasında kısaca şu durumları gösterebiliriz:

  • Yağlı bir cilde sahip olmak,
  • Akne yapıcı bakterilerin ciltte birikmesi,
  • Ölü deri hücrelerinin ciltten temizlenmemesi ve kıl köklerinin tahriş olması,
  • Ergenlik döneminde, menstrüasyon sırasında veya doğum kontrol hapları alırken yağ üretiminde artışa neden olan hormonal değişiklikler yaşanması,
  • Çeşitli ilaçların kullanımı,
  • Sağlıksız ve dengesiz beslenme.

Siyah noktaların belirtileri

Siyah noktalar renklerinden dolayı ciltte kolayca fark edilebilir. Cilt yüzeyinden hafifçe kabarıklardır ama sivilce gibi ağrı yapmazlar.

Yüzdeki siyah noktalar nasıl temizlenir?

Siyah noktalarınızı sıkmaya çalışmak size hoş bir fikir gibi gelebilir ancak bu cildinizde gereksiz yara izlerine ve başka hasarlara neden olur. Bu yüzden aslında iğneyle siyah nokta temizleme, vazelinle siyah nokta temizleme, ojeyle siyah nokta temizleme, sakızla siyah nokta temizleme, tel tokayla siyah nokta temizleme gibi yaygın olarak bilinen evde siyah nokta temizleme yöntemlerinden uzak durmalısınız.

Bunun yerine cildinizi pul pul döken, yumuşatan ve siyah noktaları gidermek için etkili bileşenler içeren cilt bakım ürünlerini deneyin. Cildinizin temizliğine gereken önemi verin. Sağlıklı beslenin. Tüm bunlar, ışıltılı bir cilde sahip olmanın en kolay ve en etkili yolları.

Evde siyah nokta temizleme yöntemleri

Siyah noktalarınızdan kurtulmak ve hatta siyah nokta oluşumunu önlemek için cilt bakım rutininizde bazı değişikliklere gitmeniz yeterli. Eğer tüm bunlara rağmen geçmediğini düşünüyor ve rahatsız oluyorsanız dermatologunuza başvurun. Dermatoloğunuz size çeşitli ilaç tedavileri, kimyasal peeling gibi etkili önerilerde bulunabilir.

Salisik asit ile temizleyin

Cilt bakım rutininiz için salisilik asit içeren yüz temizleme ürünleri arayın. Çünkü salisilik asit, gözenekleri tıkayan malzemeleri parçalayabilir. Bu özelliği nedeniyle siyah nokta ve beyaz noktaların tedavisinde tercih edilen bir bileşendir. Siz de bu içeriğe sahip günlük bir temizleyici seçerek cildinizi günlük kir, yağ ve makyaj kalıntılarından arındırabilir; siyah nokta oluşumunun önüne geçebilirsiniz.

Salisilik asit, özellikle kuru cilde sahip olanlar için oldukça faydalıdır. Bu tür bir temizleyiciyi kullanmaya, yüzünüzü günde iki kez yıkamanız gerekse bile sadece geceleri kullanarak başlayabilirsiniz. Böylece sabahları normal temizleyicinizi kullanırsınız. Cildiniz alıştıktan sonra günde iki kez kullanmayı deneyebilirsiniz.

Bununla birlikte bazı insanların salisilik aside duyarlı olabileceğini de belirtelim. Bu yüzden günde bir kereden fazla kullanmamayı da düşünebilirsiniz. Cildinizin tepki verdiğini düşünüyorsanız mutlaka kullanmayı bırakın.

AHA ve BHA’lar ile cildinizi nazikçe soyun

Peeling’in sivilceler üzerinde olumsuz bir etki yarattığını duymuş olabilirsiniz. Bu yorum, iltihaplı sivilceler için geçerli olabilir, çünkü bu süreçte peeling yapmak daha fazla kızarıklığa ve tahrişe yol açabilir. Yine de siyah noktalar için düzenli peeling yapmak gözeneklerin tıkanmasına neden olabilecek ölü deri hücrelerinin çıkarılmasına yardımcı olur. Ayrıca var olan siyah noktaları da ^nazikçe temizler.

Cildinize peeling yapmak için sert fırçalar aramak yerine alfa ve beta hidroksi asitlere (AHA’lar ve BHA’lar) odaklanın. Glikolik asit, AHA’nın en yaygın türüdür ve salisilik asit de önemli bir BHA’dır. Her ikisi de cildinizin üst tabakasını soyarak etki gösterir. Bu, bir yandan gözenekleri temizleyip cildinizi daha yumuşak hale getirirken; diğer yandan kırışıklıkların ve lekelerin görünümünü iyileştirebilir.

Yüz temizleme cihazı kullanın

Son dönemde yaygın olarak karşımıza çıkan yüz temizleme cihazları, size etkili bir cilt temizliği sunabilir. Bu tür bir cihaz, ölü derileri gidererek AHA’lar ve BHA’lar ile benzer faydalar sağlayabilir. Elbette hassas bir cildiniz varsa bu tür kullanımlardan kaçınabilirsiniz. Yine de güvenilir yüz temizleme cihazlarının nazik bir yıkama için kullanılması cilt sağlığınızı olumlu yönde etkiler.

Komedojenik olmayan ürünler tercih edin

Komedojenik olmayan makyaj ve cilt bakım ürünleri kullanmıyorsanız siyah noktalarınızdan kurtulmak için doğru peeling veya maskeler bile işe yaramayabilir. Bu yüzden tüm ürünlerinizi komedojenik olmayanlarla değiştirerek işe başlayın. Bir cilt ürününün komedojenik olmaması, komedonlara veya tıkanmış gözeneklere neden olmayacağı anlamına gelir. Tüm ürünler komedojenik değildir, bu nedenle etiketleri dikkatlice okumanızı öneririz.

Makyajınızla uyumayın

Uzun bir günün sonunda makyajınızı çıkarmak size çok zor gelebilir. Ama makyajla uyumak, daha fazla siyah noktayla uyanmak demektir. Eğer makyajınız gece boyu cildinizde kalırsa komedojenik olmayan ürünler bile gözeneklerinizi tıkayabilir. Özellikle yağlı cilde sahip olanlar, köpüklü bir temizleyici kullanmayı düşünebilirler. Cildinizi makyaj kalıntılarından derinlemesine arındırmak için yüzünüzü yıkamadan önce makyaj temizleme suyu- yağı da kullanabilirsiniz.

Kil maskesini deneyin

Siyah noktalarınız için doğal bir içerik olan kilden yardım alın. Kil maskeleri, ciltteki yağ ve toksini atarak gözeneklerin açılmasına yardımcı olur. Özellikle yağlı ciltler için olmazsa olmaz olarak kabul edilir. Bazı kil maskeleri ayrıca kükürt içerir. Kükürt, siyah noktaları oluşturan ölü deri hücrelerini parçalamak için çalışan başka bir bileşendir. Hangi maskeyi seçerseniz seçin, haftada bir veya iki haftada bir kez, peeling bakımınıza ek olarak kullanabilirsiniz.

Sonuçta herhangi bir sivilce türünü kaşımanın, sıkmanın veya patlatmanın sakıncalı olduğunu hepimiz biliyoruz. Buna rağmen bu sinir bozucu cilt sorunundan kurtulmak için çeşitli siyah nokta temizleme yöntemleri bulmak isteyebilirsiniz. Son yıllarda, insanlara temiz gözenekler vadeden maskeler, gözenek şeritleri ve ekstraksiyon aletlerinde önemli bir artış oldu. Gözenek şeritleri ve maskeler gözeneklerinizdeki birikimi gidermeye yardımcı olsa da cildinizden yararlı maddeleri de sıyırabilir. Cildinizin kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.

Bu yüzden çözüm bulamadığınız bir cilt sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız -buna siyah nokta da dahil- öncelikle dermatoloğunuza başvurun. O size doğru yolu gösterebilir ve kısa zamanda hayal ettiğiniz cilde kavuşmanıza yardımcı olabilir.

İlginizi çekebilir: Yüzdeki sivilce izi nasıl geçer?

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!
İlgili Makale