X

Simit Kaç Kalori?

Simit halka şeklinde olan ve mayalı hamurdan üretilen bir ekmek benzeri atıştırmalık olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde çok yaygın tüketilen simit, farklı ülkelerde farklı şekillerde üretiliyor ancak temel olarak üretim mantığının her zaman benzer olduğu söylenebilir. Yurtdışında pretzel veya diğer adıyla brezel olarak da bulunabiliyor. Yumuşak olabildiği gibi gevrek ve sert bir şekilde de üretilebiliyor ancak görüntüsü her zaman parlak ve kahve tonlarında olur.

İnsanlar onun kalori ve tuz içeriğini genelde merak ederler çünkü sağlıklı beslenme peşinde olanlar onun sağlıklı bir atıştırmalık olup olmadığını öğrenmek isterler. Ona dair merak edebileceğiniz tüm bu bilgilere makalemizde değindik.

Simit Nedir?

Simit temel olarak buğday unundan üretilen ancak başka un türlerinden de üretilebilen bir ekmek türüdür denilebilir. Un haricinde maya, şeker, tuz, su ve terayağı gibi başka malzemelere de sahiptir. Simit formundaki hali genelde ülkemizde sık tüketilen şeklidir fakat Avrupa ülkelerinde çok farklı şekillerde üretildiğini görmek de mümkündür.

Yumuşak simitlerin dokusu çiğnemeye daha uygundur ve hamurişi ürünler satan pastanelerde ve fırınlarda kolaylıkla bulunduğu gibi sokak satıcılarından almak da mümkündür. Sert olan hali ise daha gevrektir ve onu da bulması kolaydır. Bazı bölgelerde sert hali daha çok satılırken, bazı bölgelerde yumuşak simitlerin satıldığı görülmektedir.

Genelde tuz ile aroma verilir ancak sarımsak, şeker, kuruyemişler, çekirdekler, çikolata ve diğer ilavelerle renklendirilmesi de olasıdır. Yanında peynirle tüketimi yaygındır ama yoğurda batırmak veya başka soslarla tüketmek de mümkün.

Piştiği zaman genelde sodyum hidroksit ile kahverengi rengini alması sağlanır ancak doğru şekilde kullanılmadığında zararlı olabilen bu madde yerine yemeklik soda kullanımı da mümkündür. Aldığınız yere nasıl hazırlandığını sorarak bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Simit Kaç Kalori, Besin Değeri Nedir?

Simidin karbonhidrat değeri yüksek, yağ ve protein değeri ise düşüktür. Ancak başka besin değerlerine de sahiptir. 100 gram kadar olan bir simit, aşağı yukarı 400 kalori almanızı sağlar.

Hem yumuşak hem de sert hali buğday unundan hazırlanır ve bunun büyük kısmı karbonhidrattan oluşur. Karbonhidrat tükettiğinizde bedeniniz onu enerji için kullanacağı şekerlere dönüştürür.

Çoğu buğday unu türleri besin takviyelerine sahip olduğundan, simitte de demir ve bazı B vitaminleri bulunabilir. Bu vitaminler bedenin gıdaları enerji için kullandığı şekerlere dönüştürmesini kolaylaştırırlar.

Buğdaydan hazırlanan diğer pek çok gıdada olduğu gibi simitte de bir miktar lif vardır. Lifler ise bağırsak sağlığına iyi gelirler ve onu daha fazla tüketmek kabızlık gibi sindirim problemlerini geçirmeye yardımcı olabilirler. Ancak tüm lif türleri bu konuda aynı verimliliğe sahip değillerdir.

Çoğu simitte sadece az miktarda lif vardır ancak tam tahıllar veya tam buğday unundan hazırlanmış olan simitlerde 3 gram fazladan lif bulunma ihtimali yüksektir.

Bu nedenle simidi sağlıklı bir beslenme programına katabilmek için başka bir lif, protein veya sağlıklı yağ kaynağı ile birlikte kombine etmek gerekir. Böylece simidin besin değerinde artış elde edilebilir.

Simitle iyi giden bazı gıdalar şöyle:

  • taze meyve ve sebzeler
  • peynir
  • kuruyemişler
  • humus
  • yoğurt
  • fıstık ezmesi
  • karışık kuruyemişler
  • çikolata

Ülkemizde genelde üzerine susam serpilerek hazırlandığı için yurtdışındaki bazı simit türlerinin aksine daha fazla mineral ve vitamin almanızı sağlar. Ancak özellikle susam alerjisi olanların dikkatli olmaları gerekir çünkü bazı simitlerde çok yoğun miktarda bulunan susam, alerjilerin tetiklenmesine yol açabilir ve bu nedenle tüketebileceğinizden emin değilseniz öncelikle doktorunuza danışın veya susam eklenmeden de hazırlanabilen bazı simit benzeri açma gibi ürünleri tercih edin.

Tuzlu ve Tuzsuz Simit

Simit genelde pişmeden önce tuz eklenerek hazırlanır. Zira tuz sayesinde gevreklik kazanır ve tadı daha güzel olur. Ayrıca sert simitlerde daha fazla tuz olması ihtimali vardır. Bazı durumlarda aynı miktarda patates cipsinden daha fazla tuza sahip olabilir.

Herkesin tuz alımına çok dikkat etmesi gerekmez ancak sağlıklı insanların %25’inin tuz hassasiyeti olduğu düşünülüyor. Yani bu insanların bedenleri fazla tuzu verimli şekilde atamaz ve bu da yüksek tansiyona yol açar.

Yüksek tansiyon ise kalp krizinden ölme ihtimalinin %30 kadar artmasına yol açar.

Eğer tuza hassasiyetiniz olduğunu biliyorsanız veya genel olarak tuz alımınızı kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız, tuzsuz simit seçmek daha doğru olacaktır ama bulması zor olabilir.

Simit Yerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Simit genel olarak çok katkılı olmayan basit bir atıştırmalıktır ve bazı vitamin ve mineraller konusunda destek sağlayabilir.

Bununla birlikte tüketiminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

Porsiyon Önemlidir

Bir simit aşağı yukarı 100 gram kadar tutar ve bu miktar tek seferde tüketmek için özellikle kalori alımına dikkat edenler için fazladır denilebilir. Bu nedenle diyet yapıyorsanız, şeker hastalığına sahipseniz, tuz alımını sınırlamak istiyorsanız veya genel olarak karbonhidrat tüketimini düşük tutuyorsanız, bir seferde bir tane simit tüketmeyin. Yarım ve hatta çeyrek simit tüketmek, yanına da proteinli gıdalar eklemek, iyi bir atıştırmalık olmasına yardımcı olur. Bu nedenle bir simidi gün içerisinde parçalar halinde tüketmek doğru bir tercih olacaktır.

Aromalar ve Soslar Kalori Eklerler

Simit doğrudan tüketilebiliyor ancak bazen peynirli, çikolatalı simit gibi alternatiflerini bulmak da mümkün. Yanında sosla tüketildiği de görülebilmektedir.

Bu tip eklemeler ile birlikte tüketmek genelde daha fazla şeker, tuz ve kalori almanıza yol açarlar.

28 gram kadar çikolatalı simit tüketmek 130 kalori almanıza yol açarken, aynı miktarda normal simit sadece 109 kalori verir.

Bununla birlikte arada bir aromalı veya peynirli hallerini tüketmekte sorun yoktur.

Eğer kalori sayıyorsanız veya belli gıdaların alımına dair sınırlarınız varsa, onu tüketirken bu tip ilavelere dikkat edin.

Basit Karbonhidratlar Bakımından Zengindir

Tam tahıllı undan veya çavdar unundan hazırlanmadıysa simit genelde çok besin yoğun değildir. Yani kalori içeriğine göre besin değeri çok yüksek olmaz.

Çünkü rafine buğday unu yani beyaz undan hazırlanır.

Beyaz un, buğdayın dış kısmı çıkarıldıktan sonra öğütülen bir formudur. Bu nedenle lif ve besin değeri daha düşüktür. Beyaz undan hazırlanan gıdaların kan şekeri üzerindeki etkileri de genelde lif, protein ve yağ değeri yüksek gıdalardan daha fazladır.

Pek çok insan tam tahıldan çok rafine tahıl tüketir. Ancak daha fazla tam tahıl tüketmenin kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi kronik hastalıklara dair daha düşük risk ile bağlantılı olduğu biliniyor.

Bu nedenle tam tahılla hazırlanmış simitleri tercih etmek ve yanına kuruyemiş, meyve gibi takviyeler  yapmak bu atıştırmalığın besin değerinin artmasına yardımcı olacaktır.

Sonuç Olarak

Simit hem ülkemizde hem de dünyada köklü bir kültürden temel alan eğlenceli ve lezzetli bir gıdadır. Pek çok şekilde tüketilebilir ancak genelde kahvaltılık olarak veya bir atıştırmalık olarak tüketilmektedir.

Simidin besin değeri onun sertliğine ve hazırlanma şekline göre değişir ve bunun yanında porsiyon boyutu da önemlidir. Yine de sağlıklı bir beslenmenin parçası olma potansiyeline sahiptir. Fakat bunun için onu sağlıklı başka gıdalar ile birlikte tüketmek gerekir.

Kaynaklar;

https://cheatdaydesign.com/pretzel-nutrition/

https://www.healthline.com/nutrition/are-pretzels-healthy

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale