X

Şilili Jose’ye mektubum: Bir insan neden yola çıkar?

Ergenlik çağımda Pablo Neruda okurken onun albatros kuşuna benzettiği Şili’yi, bu güzelim ülkeyi merak eder dururdum. Üstelik o yaşlar kargadan başka kuş tanımadığım zamanlar… Ne menem bir kuştu bu albatros? Neye benzerdi? Ve kuşa benzeyen bir ülkede yaşamak mesela, nasıl bir histi? İnsanlar havada süzülecek kadar hafif miydi acaba? Büyüdükçe yavaş yavaş Şili’nin tarihiyle ilgili gerçeklerle karşılaşmaya başladım. Öyle pek de kuş olunacak bir ülke değildi burası çünkü tam tamına 17 yıl askeri yönetimle idare edilmişti. Kanla yazılmış tarihi gözaltılar, kayıplar, acılar ve en çok da korkuyla mayalanmıştı. Hüzünlü ülkeydi Şili… Sonra mesleğim gereği merakla incelediğim reklam kampanyası HAYIR! vardı. Kampanya mizahla, kahkahayla, yaşam sevinciyle örülmüştü ve vaadi çok netti. “Hayattan keyif almanın ne demek olduğunu yeniden hatırlayacaksın. Gökkuşağının tüm renklerine kavuşacaksın. Korkuyla vedalaşacaksın.” Ve işe yaramıştı! Şili halkı askeri yönetimi demokratik yöntemlerle egale etmişti. Dünya tarihinde neredeyse benzersiz bir örnekti bu. Vay be! Değil mi ama? Bu ülkenin tarihini öğrendiğim yıllarda çok duygulanmıştım. Nasıl insanlardı bu Şilililer?

Dünya tarihinde neredeyse benzersiz bir örnekti bu. Vay be!
Tanışma zamanı

Büyük bir merakla adım attığımız Şili bizi sımsıkı bağrına bastı. Özlem giderdik. Girdiğimiz bir mekanda tam yer yok diye çıkacakken bizi büyük bir samimiyetle masasına davet edenler… Adres sorduğumuzda gideceğimiz yeri boş verip onlarla vakit geçirmemizi önerenler… Sokakta tanışıp harika zaman geçirdiğimiz insanlar… Airbnb’den kiraladığımız odalarda kalırken bize kucak açan aileler… Hiçbir zorunlulukları olmamasına rağmen hazırladıkları kahvaltılar, sundukları hediyeler… Hayal ettiğimden bile güzeldi. Derken bir süredir beklediğimiz bir gönüllülük projesinden haber geldi. Burası bir üzüm bağıydı ve bir tadım evi inşa edeceklerdi. Biz yine “neden olmasın?” dedik ve gittik.

Burası bir üzüm bağıydı ve bir tadım evi inşa edeceklerdi.

İlk gün Şilili usta başımız Jose’yle tanıştık. O, hayatımda tanıştığım en sabırlı öğretmendi. İşini yaparken devamlı Latin melodileri dinleyen, onlara ıslıkla eşlik eden neşeli, güzel yürekli bir adam. Tüm ustalar gibi, sanatını icra ederken onu izlediğinizde çok kolay bir iş yaptığını düşündüğünüz biri. Ta ki aynını yapmayı deneyene dek. Sohbetimiz ilerledikçe Jose cebinden hepimizin çok iyi bildiği o meşhur soruları çıkardı: Çocuk yapacak mısınız? Ne zaman yapacaksınız?, Ne iş yapıyorsunuz?, Ne? İşlerinizi mi bıraktınız? Ve son soru: Deli misiniz?

Bu ülkenin tarihini öğrendiğim yıllarda çok duygulanmıştım. Nasıl insanlardı bu Şilililer?
İstediğimiz sorudan başlayabiliyor muyuz Jose? Deli miyiz?

Yirmili yaşların keskin iniş çıkışlarını geride bırakmış, yaptığı işlerde rahata erişip, evlenip barklanmış, istediği yere tatile gidebilen, başını sokacak bir evi olan, kenara üç beş kuruş koyabilen iki insan olarak deli miyiz biz? Evimizi, yıllarca biriktirdiğimiz dostlarımızı, emek verdiğimiz işlerimizi bıraktık… Peki ne için? Jose’nin sorusuna hemen cevap vermedim ve ondan biraz zaman istedim. Bunun asıl sebebi sorduğu sorunun yanıtını önce kendi kendime verebilmekti.

Sohbetimiz ilerledikçe Jose cebinden hepimizin çok iyi bildiği o meşhur soruları çıkardı.

Sahiden insan neden yola çıkar? Tam da hayatta “daha büyük bir ev alıp çocuk yapma, daha iyi bir araba alarak hayatının kalanında taksit ve morgage ödeme” yaşındayken… Olacak iş mi bu? Bu nasıl bir meczupluktur? Yirmili yaşlarımızda yeterince uçup kaçmamış mıydık? Erken de evlenmemiştik üstelik. Yeterince gezip tozmamış mıydık sanki? Cevap: HAYIR! Neden mi? Üniversiteyi ya da master’ı bitirir bitirmez elin oğlu/kızı sırtına çantasını yüklenip, yaptığı yarı zamanlı garsonluk işinden biriktirdiği Euro ve dolarlarla (evet kıskanıyorum, doğrudur) yıllarca Güney Amerika’yı, Uzak Asya’yı gezerken biz neyin peşinde düşmüştük hatırlıyor musunuz? “Biri” olmanın…

Güney Amerika hostellerinde yaş grubu açısından oldukça net bir ayrım dikkatleri çekiyor.
Neymiş bu “biri” olmak?

Güney Amerika hostellerinde yaş grubu açısından oldukça net bir ayrım dikkatleri çekiyor. İlk grup birinci Dünya ülkelerinden gelen ilk yirmilerinde sırt çantalı gezginler ve ikinci grup ilk otuzlarında gelişmekte olan ülkelerden gelenler… Bunun tek nedeni ekonomik faktörler değil. İşin aslı biz ve bizim gibi ülkeler yap-boz toplumlarından oluşuyor. Yani dolandırmadan söylemek gerekirse bizler, birbirimizle tamamlanıyoruz. Ailelerimizin içinde kalan ukdelere yazgılı doğuyoruz. Çocukluğunuzu düşünün… Ya da durun şimdi! Sizinkine oldukça benzeyen benimkine ışınlanalım. Anneannem bana büyüyüp gelin, öğretmenim yazar, annem akademisyen olacağımı söylüyordu. Çünkü bizler, birilerinin beklentilerini gerçekleştirme yükünü taşımayı sevgi zannederek büyütüldük. Kendi hayallerimizi kuramadık ve işin acı yanı kuruyoruz sandık. Aslında, çevremizdekiler bizimle ilgili emellerini nakaratlar halinde o kadar çok kez tekrarladı ki bir noktada onları kendimizin sandık. Sonunda hangisi bizim, hangisi onların ayıramaz olduk.

Kendi hayallerimizi kuramadık ve işin acı yanı kuruyoruz sandık.

Çocuk yapmak mesela… Bizim isteğimiz mi? Yoksa başkalarını mutlu etmek için ihtiyaç duyduğumuz bir gereklilik mi? Kariyer yaptığımız alan… Bize göre mi? Yoksa bizi sevenlerin gurur duyacağı dinamiklere mi? Yine söyleyeceğim elin kızı/oğlu bu soruları yirmili yaşlarının başında soruyor evet, fakat bizim o yaşlarda bir an önce kariyer yapmaya başlamamız lazım. Neden? Şekerim eşin dostun ağzı torba değil ki büzesin… Ne yaptığımız sorusuna verilmesi gereken cevaplar var. Tamamlanması gereken yap-boz parçaları… Bazı çabalar, kimi beklentilerin kıvrımlarına oturmalı…

Derken bir de baktık ki ömür geldi geçiyor (şanslı olanlarımız) şöyle bir durmak istedik.

Fark ettik ki biz hiç soluklanmamış, herkese sorduğumuz o soruyu kendimize bir defa bile sormamışız: NE İSTİYORSUN?

Şimdi tüm bunları dinledikten sonra sen olsan kendini yollara vurmaz mıydın Jose?

İşte böyle Jose, sizin buralarda nasıl bilmiyorum ama bizim oralarda insan sadece bu sorunun cevabını bulmak için yola çıkar. Sırt çantalı turist olmak için geçkin sayılacak yaşlara gelmeye az kala, çocuk kararını vermek için son demlerini yaşarken… Bizim oraların moda tabiriyle köprüden önce son çıkışa gelmişken… Sorar: Buradan dönsem mi? Dönmesem mi? Ödeyeceği bedellerin hesabını yapar.

Şimdi tüm bunları dinledikten sonra sen olsan kendini yollara vurmaz mıydın Jose? Hevesle, hüzünle, heyecanla, merakla, vicdan azabıyla onların kıvrımlarına oturmanı bekleyen yap-boz parçalarına bakıp, “Ben en iyisi bir gideyim.” demez miydin?

Söyle bakalım Jose… Sence biz mi deliyiz yoksa bu yap-boz oyununu kuranlar mı? Kimse söylemiyor bari sen söyle… Biz biraz da senin ülkene benzemiyor muyuz? Sizin şu meşhur kampanyanın vaadini anımsatmıyor muyuz mesela? “Hayattan keyif almanın ne demek olduğunu yeniden hatırlayacaksın. Gökkuşağının tüm renklerine kavuşacaksın. Korkuyla vedalaşacaksın.

Yolculuğumuzu takip etmek için: Instagram.com/aliceinlatinland

 

İlginizi çekebilir: Karlar ülkesi Patagonya’nın nefes kesen doğasında hayatı çantaya sığdırmak

Bengisu Gencay: Güney Amerika'da hayatın yalnızca akılla açıklanamayacağını keşfettikten sonra kitabı Zem Sesini Arıyor'u tamamladı. Kitap, Epsilon Yayınları'ndan çıktı ve beğeniyle karşılandı. Hikayeleştirme ve içerik pazarlama konularında kurumsal ve bireysel eğitimler veriyor. Bir yandan oğlunu bir yandan kurmuş olduğu, eğitim, danışmanlık, içerik ve proje geliştirme girişimi B-612 Story Lab'i büyütüyor.

‘Evdeki herkes barista’: Bosch VeroBarista ile kahve deneyiminizi zirveye taşıyın

Kahve, şüphesiz ki pek çoğumuz için lezzetli bir içecekten çok daha fazlası; adeta bir tutku, bir ritüel… Sabahın ilk ışıklarında enerji veren, gün içindeki küçük molalarda kendimizi şımartmamızı sağlayan, bazense sohbetlerin tadını ikiye katlayan en keyifli eşlikçi. O yüzden günün farklı anlarını, farklı kahvelerle taçlandırmak gibisi yok; ne de olsa her anın kendine has bir kahvesi var. Güne enerjik bir başlangıç yapmak için yoğun aromalı bir americano ya da gün içinde en sevdiğimiz tatlının yanında yumuşak içimli bir cappuccino en iyi seçim olabilir.



Peki ya bu seçimlerimizi evde barista ustalığıyla hazırlayabilir miyiz? Elbette. Bosch Tam Otomatik Kahve Makinesi VeroBarista ile günün her anına ve her damak tadına uygun lezzetli kahveler hazırlamak mümkün; çünkü VeroBarista ile evdeki herkes barista. Her fincanınızı ustalık eserine dönüştürmeye hazırsanız, işte VeroBarista ile yapabilecekleriniz:

Kahve çekirdeklerini dilediğiniz gibi öğütebilirsiniz

Barista ustalığında lezzetli kahveler hazırlayabilmenin ilk adımı, kahve çekirdeklerini doğru bir şekilde öğütmekten ve tazeliği korumaktan geçiyor. Güzel haber; VeroBarista tüm bunları sizin için yapıyor. CreamDrive, yüksek kaliteli seramik kahve öğütme ünitesi ve özel aroma koruyucu çekirdek haznesi ile günün her saati taze çekilmiş kahve çekirdekleriniz hazır.

Üstelik çekirdek öğütme inceliğini de dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Arka arkaya iki öğütme ve ısıtma sayesinde ekstra güçlü kahvenizi tadı daha az acı olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. AromaDouble Shot Fonksiyonu ile kahve aromasından ödün vermeden ekstra yoğun kahveler hazırlamak da mümkün. E bir barista daha ne ister, öyle değil mi?

Farklı anları, farklı kahve çeşitleriyle taçlandırabilirsiniz

Taze çekilmiş kahve çekirdeklerinin mis kokusunun yanı sıra kahve hazırlamanın en güzel yanlarından biri de hiç şüphesiz her damak zevkine uygun farklı seçenekler yapabilmek. Sert tatları sevenler, yumuşak içim tercih edenler ya da daha eğlenceli köpüklü bir şeyler arayanlar… VeroBarista’da herkes için bir şeyler var. Cappuccino, flat white, latte macchiato, sütlü kahve, OneTouch Function ile hepsini tek tuşla hazırlayabilirsiniz. Dahası, yoğun tatları seviyorsanız americanonuz da VeroBarista ile hazır.

Belirtmekte fayda var ki; bir barista ustalığında kahve hazırlayabilmek için özellikle sütlü kahvelerde doğru lezzeti yakalayabilmenin en önemli sırrı sütün sıcaklığını ve kıvamını doğru ayarlayabilmek. Neyse ki VeroBarista, ideal demleme sıcaklığı konusunda tam bir usta. Sütlü kahvelerde bile mükemmel sıcaklığı yakalıyor, süt köpüğü ve sıcak su hazırlama seçenekleri ile her kahve türünü lezzetten ödün vermeden hazırlıyor. Ayrıca sütlü kahveleriniz için de hortumlu süt adaptörü sayesinde esnek çözümler sunuyor. İster kutudan, ister şişeden, ister kendi termosundan süt alın, VeroBarista ile sonuç hep aynı; hep mükemmel.



Kişisel tercihlerinizi kaydedebilirsiniz

Geçek bir barista kahve hazırlarken mutlaka kişisel dokunuşlarıyla fark yaratır; VeroBarista da evdeki herkesin kendi ‘barista’ dokunuşunu ekleyebilmesi için kişiselleştirilmiş tercihlere göre 4 adede kadar favori kahve kaydedebilme özelliğine sahip. Böylece her yudumda tam da istediğiniz gibi bir lezzete kavuşabilirsiniz. Ayrıca evinizde baristalığı başkasına devretmeniz gereken anlarda da kahvenizin yine tam istediğiniz gibi hazırlanacağından da emin olabilirsiniz 🙂 Sıfır risk, bol lezzet…

En sevdiğiniz kahveyi, en sevdiğiniz fincanda içebilmeniz için de VeroBarista üstüne düşeni yapıyor ve yüksekliği ayarlanabilir kahve çıkışı sayesinde 15 cm yüksekliğe kadar ayarlanabiliyor. En uzun latte macchiato bardaklarınızı bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Zamandan ve enerjiden tasarruf edebilirsiniz

Kahve hazırlarken lezzet kadar önemli bir şey daha varsa; o da şüphesiz ki zamandan ve enerjiden tasarruf edebilmek. VeroBarista, minimum ısınma süresiyle 45 saniye gibi çok kısa bir zamanda kahvenizi hazır hale getiriyor. Ayrıca her kahveden sonra autoMilkClean süt temizleme sistemi ile tam otomatik temizlik sunuyor ve kolayca çıkartılabilir damlama tepsisi, kahve posası kabı ve süt ağızlıkları bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Yani kahve keyfiniz bittiğinde sizi temizlikle hiç yormuyor. Ve son olarak ZeroEnergy Auto-off otomatik kapanma özelliği ile belirlenen saatten sonra enerji tasarrufu yapmak için kapanıyor, sizi düşündüğü kadar çevreyi de düşünüyor. Kim hem çok lezzetli kahveler yapan hem de akıllı özellikleriyle kahve hazırlamayı mükemmel bir deneyime dönüştüren böylesi bir yardımcıyı evinde istemez ki?

Siz de evinizin baristası olmaya hazırsanız, en lezzetli kahveleri kendi damak tadınıza göre ayarlamak ve her defasında mükemmel sonuçlar elde etmek için hemen tıklayabilir, VeroBarista ile tanışabilirsiniz.

*Bu yazı Bosch katkılarıyla hazırlanmıştır.





21 Günde Ustalaş: Hayatınızı dönüştürmenin kısa rehberi

Günümüz dünyasında insanlar hızlı ve etkili çözümler ararken, uzun vadeli değişikliklerin ne kadar süre gerektirdiği sorusu akıllarda yer ediyor. Araştırmalar, bir alışkanlık kazanmanın 21 günlük bir süreç olduğunu belirtiyor. Bu gerçek, “21 Günde Ustalaş” serisini şekillendiren temel düşünce. Omega Yayınları’nın yayımladığı ve Marie-Claire Carlyle, Leon Nacson ve David A. Phillips gibi alanında prestijli yazarların katkıda bulunduğu seri, hayatın farklı alanlarında bir dönüşüm yaşamak isteyen okurlara kısa ama derinlemesine bir yolculuk sunuyor. Peki, bu serinin her kitabı, okura nasıl dokunuyor? Gelin, seriye birlikte göz atalım.



Marie-Claire Carlyle-Para Mıknatısı: Zenginliğe Giden Yolda Bir Yol Haritası

Serinin ilk kitabı olan Para Mıknatısı, parayla olan ilişkimize yeni bir perspektif getiriyor. Carlyle, paranın sadece maddi bir unsur olmadığını, aynı zamanda kişisel değerimizin ve başkalarına sunduğumuz katkının bir yansıması olduğunu öne sürüyor. Kitap, okuyucuları “zengin” olmanın ötesine taşıyarak, yaşamlarında gerçekten neye değer verdiklerini sorgulamalarına yardımcı oluyor. Paranın bir enerji olduğu fikri üzerine kurulu bu kitap, hayata daha fazla refah çekmek isteyenler için önemli adımlar sunuyor. Okur, mevcut finansal alışkanlıklarını gözden geçirmeye ve “para mıknatısı” olma yolunda ilerlemeye davet ediliyor. Carlyle’ın dili basit ama etkileyici. Kitap, “Paranın Değeri” ve “Niyet Etmenin Gücü” gibi bölümlerle, paraya olan bakış açınızı tamamen değiştirebilir. Ancak bu kitap, sadece bir kişisel gelişim kitabı değil; alışkanlıkları kökten dönüştürmek isteyen herkes için bir rehber niteliğinde. Para ve refah konusunda mevcut düşünce kalıplarını yıkmak isteyen okurlar için güçlü bir başlangıç noktası sunuyor.

Leon Nacson-Rüyalar: Bilinçaltınızı Keşfetmek İçin Bir Araç

Serinin ikinci kitabı olan Rüyalar, sadece uyku sırasında yaşadığımız olayların ötesinde, bilinçaltımızın derinlerine bir yolculuk yapmamıza yardımcı oluyor. Nacson, rüyaların anlamını çözebilmek için onları hatırlamanın önemini vurgularken, okuyuculara kendi rüya günlüğünü tutmanın faydalarından bahsediyor. Modern yaşamın karmaşasında, rüyalarla ilgili sembollerin ve temaların nasıl çözüleceğine dair pratik bilgiler sunuyor. Kitap, rüya yorumlamada bireysel deneyime önem vererek okuyucunun kendi rüyalarının dilini öğrenmesini sağlıyor. Rüyaların sembolizmi üzerine yoğunlaşan bölümler, okurun bilinçaltına dair ipuçlarını yakalamasını kolaylaştırıyor. “Düşmek, Uçmak ve Kovalanmak” gibi herkesin yaşamış olabileceği rüya temalarına açıklık getirirken, kişinin ruhsal yolculuğunda bir rehber olma niteliği taşıyor. Nacson, rüyaların günlük hayatımızdaki yansımalarına dikkat çekiyor; bu da kitabı okura bilinçaltıyla ilgili derin bir keşif fırsatı sunan önemli bir araç haline getiriyor.

David A. Phillips-Numeroloji: Sayıların Gizemli Dünyası

Üçüncü kitap Numeroloji ise, yaşamın derin sırlarını anlamak için sayıların gücüne odaklanıyor. Phillips, Pisagor’un öğretilerine dayanan bu kadim bilim dalını modern hayata uyarlayarak, insanların kendilerini ve çevrelerindekileri daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Numeroloji, sadece kişilik analizi değil; aynı zamanda kariyer seçimleri, ilişkiler ve ruhsal gelişim açısından da rehberlik sunuyor. Phillips, kitabında sayılara dair teorik bilgilere ek olarak, gerçek dünyadan ünlü örnekler sunarak konuyu daha somut bir hale getiriyor. “Ruh Sayıları” ve “Adların Gücü” gibi bölümler, okurların kişisel yaşamlarına dair önemli çıkarımlar yapmasına olanak tanıyor. Numerolojiye ilgi duymayanlar bile, bu kitap sayesinde yaşamlarını yeni bir gözle değerlendirmeye başlayabilir.

21 Günlük Yolculuk: Alışkanlıklar ve Dönüşüm

Bu seri, alışkanlıkların nasıl şekillendiğine ve yaşamda yeniye yer açmanın neden önemli olduğuna dair kapsamlı bir rehber niteliğinde. Her kitap, 21 gün boyunca okuru derin bir içsel yolculuğa çıkarıyor ve bir yandan kısa süreli bir rehber gibi görünse de her birinin arkasında büyük bir felsefi altyapı bulunuyor. Para Mıknatısı, finansal refahın anahtarlarını sunarken; Rüyalar bilinçaltımızı çözmemize yardım ediyor ve Numeroloji kişisel potansiyelimizi anlamamıza kapı aralıyor. Bu serinin en büyük gücü, herkesin hayatında bir noktada değişiklik yapma ihtiyacını hissetmesi ve 21 gün boyunca süren bu küçük ama etkili adımların, büyük dönüşümlere yol açma potansiyelinde yatıyor. Her kitap, farklı bir tema etrafında dönse de ortak payda: Bireyin kendi gücünün farkına varmasını sağlamak ve bunu bir alışkanlığa dönüştürmek.



Sonuç olarak, “21 Günde Ustalaş” serisi, hayatta bir adım öne geçmek ve yeni bir başlangıç yapmak isteyenler için ilham verici bir çalışma. Her kitabın derinliği, okurun kendine dair yeni keşifler yapmasına olanak tanıyor. Seriyi okurken hem kişisel gelişiminize katkıda bulunacak hem de alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçireceksiniz. Hayatta yeni bir sayfa açmak için siz de bu 21 günlük yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Bu yazı Deniz Poyraz tarafından kaleme alınmıştır.

İlginizi çekebilir: Yaratıcılık bir hayal mi? Yaratıcı olmak mümkün mü? İyi ama nasıl?





İlgili Makale