X

Silikon Vadisi’nden profesyonel hayata yeni bir katkı: Her ofise bir filozof!

Yıllar önce hayatımıza giren CEO (Chief Executive Officer) kavramı pek çok şirkette genel müdürlüğün yerini aldı. Zaman içinde buna CFO (finans) ya da CTO (bilgi teknolojisi) baş sorumluları da katıldı. Müdürlük, direktörlük gibi ünvanlar halihazırda hayatımızda olduğundan, bu yöneticilik terimlerine de alışıverdik. Şimdilerde ise biraz tartışmalı, hatta kimilerine komik gelen bir ünvanla karşı karşıyayız: CPO (Chief Philosophy Officer) yani hemen yapıverdiğim tercümesiyle baş felsefe yöneticisi.

Mutluluk, iyi yaşam, terfi ve takdir takıntılı yerlerden biri de hiç şüphesiz Silikon Vadisi.

Hani bir sözcüğü çok fazla tekrar edersiniz de anlamını yitirir ya… Bağlılık, mutluluk, mükemmeliyet, operasyonel verimlilik gibi kavramların vazgeçilmez hale geldiği kurumsal dünyada, bazı kavramların içi hızla boşalıyor. Mutluluk, iyi yaşam, terfi ve takdir takıntılı yerlerden biri de hiç şüphesiz Silikon Vadisi. Bu mükemmeliyet takıntısının altından kalkmaları giderek zor olan Silikon Vadisi yöneticileri, çareyi tüm bu beklentileri sorgulamakta bulmuş. Bunun için de, sorgulama konusunda uzman kişileri, yani felsefecileri işe almayı uygun görmüşler.

“Nasıl başarılı olurum diye sormaktansa, neden başarılı olmalıyım’ı sorgulamak daha önemli” diyen Andrew Taggart, iş hayatına atılan felsefe doktorlarından sadece biri. Uygulamalı felsefe konusunda doktora sahibi olan uzmanlardan Andrew Taggart, insanların özel ve profesyonel hayatlarını olabilecek en iyi hale getirmek için belli bir formül aramalarının sadece sefillikle sonuçlanacağını ileri sürüyor. Taggart’a göre, bu sadece Silikon Vadisi’nin ya da global kurumsal şirketlerin değil, dünya üzerinde devam eden yaşamın ortak sorunu.

Andrew Taggart, profesyonel ve özel hayatı optimize edecek bir formül aramanın sadece sefillikle sonuçlanacağını ileri sürüyor.
Başarı ve mutluluğu sorgulamak

“Nasıl daha iyi yaşarım?” gibi yaşamın temeline dair sorulardan, “Kurduğum start-up neye hizmet etmeli?” gibi daha pratik sorulara kadar her tür sorgulama bu makamın görev tanımı içinde yer alıyor. HelloSign adlı start-up’ın kurucusu Joseph Walla, “kurucular için en önemli olan kendi psikolojilerini sağlam tutabilmek. Felsefenin en yararlı olduğu anlar ise büyük dalgalanma anları” diyor.

Elbette bu yeniliğin herkes tarafından kabul edilmesi kolay olmamış. Y Combinator adlı start-up’ın kurucusu Paul Graham, pratikte hiçbir işe yaramadığını düşündüğü felsefenin iş hayatında karşısına çıkmasına tepki gösterenlerden. Ancak, okulda aldığı felsefe derslerinin “nafileliği” ile, daha faydalı bir felsefe uygulamasını karşılaştırdığında, felsefi düşüncenin gerçek hayatta etkili olabileceğini kabullenmiş.

Start-up yatırımları giderek artan ülkemizde CPO ünvanı etkili olur mu ya da ciddiye alınır mı bilinmez. Yine de bu gelişmeler, başarı ve mutluluk tanımlarımızı gözden geçirmek için iyi bir fırsat gibi görünüyor.

İlginizi çekebilir: Başarılı bir start up’a dönüşen 6 yaratıcı fikir

Kaynaklar: 

Quartz 

Practical Philosophy – A.J.Taggart

Şule Kulein: Lisede “yapabildiği için” sayısal bölümü seçti ve Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’ne girdi. Üniversitede katıldığı Mühendislik Kulübü’nün dergisi StepS’e aşık olduğunda, içine sözelci kaçmış bir sayısalcı olduğunu fark etti. Yazım kuralları konusunda etrafındakileri itinayla delirten Şule, 2 yıl boyunca StepS’in editörlüğünü yaptı, üniversitede ve sonrasında okul ve şirket dergileri ile çeşitli bloglara yazılar yazdı. Seyahat etmeyi, okumayı, öğrenmeyi seviyor. Basılı materyalin hastası, fakat çevrimiçi de fena durmuyor. Şule kendini bildi bileli yazıyordu; artık bir de Uplifers’ta yazıyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale