Bugün birçok kişi diyet veya başka nedenler yüzünden alması gereken besin öğelerini ya yeterli derecede alamıyor ya da hiç almıyor. Dengeli beslendiğinizi düşünseniz bile besinlerin nerede yetiştiğine, toprağın kalitesine, nasıl ve ne kadar muhafaza edildiğine ve nasıl işlendiğine bağlı olarak yetersiz besin değeri taşıyor. Şimdi bir düşünün, bugün birçok insan sindirim problemi ve diğer problemler yaşıyorlar ve sizin bu sağlıksız popülasyon için bir reçeteniz var! Yukarıda saydığımız birçok neden besin eksikliğine neden oluyor. İlave besinlerin özellikle vücudunuz belirti gösterdiğinde mutlaka tüketilmesi gerekiyor. Uzman doktor Mercola sizin için 7 besin eksikliğini ve önlenmesini sağlayan ilave besinleri inceledi:
1. D vitamini
Güneş ışınları günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılamanız için en iyi yöntemdir; ancak güneş koruyucuları kullanmak ve mevsimsel iklim değişiklikleri yeterli D vitamini almanıza engel oluyor. Güneşe çıkmama ve hatta yemek alışkanlığımız bile D vimanini seviyenizi etkilemektedir. Mesela; yediğiniz diyet yemeği herbicide gylphosate (genetiği değiştirilmiş soya veya mısır) içeriyorsa, bu durum karaciğer ve böbreklerinizdeki D vitaminini aktive eden enzimleri engelliyor olabilir.
D vitamini eksikliğinin belirtileri:
Obezite, eklem ağrıları, keyifsizlik, baş terlemesi ve bağışıklık sisteminin zayıflaması. D vitamini takviyesi alarak vücudunuzdaki D vitamini seviyesini test edebilirsiniz.
Risk taşıyan grup:
Güneş ışığına maruz kalmayanlar, 50 yaş üstü insanlar ve koyu tenliler.
Özellikle güneş ışığının az olduğu zamanlarda D vitamini takviyesi nasıl yapabilirsiniz?
Sardalya, alabalık, havyar, portobello mantarı ve maitake mantarı D vitamini açısından zengindir. Balık yağı, D3 vitamini ve maitake mantarı hapı kullanmanız için önerilen ilave besinler arasındadır. UVB ışınlarının en yoğun olduğu öğle saatleri eğer güneş etkiliyse dışarı çıkarak vücudunuzun üst bacak, sırt, kollar ve göğüs gibi geniş alanlarının güneş ışığının etkilerinden faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
2. Omega 3 yağları
Antiinflamatuvar içeren Omega-3 yağları vücuttaki enfeksiyon oluşumuna karşı bağışıklık kazandırdıkları için yaşam kalitesini artırır ve yaşam süresinin uzunluğu açısında hayati önem taşımaktadır. Vücuttaki iltihaplanma (enfeksiyon) kanser, kardiyovasküler hastalıklar, depresyon ve diyabet gibi sayısız hastalığa neden olmaktadır. Omega 3 yağları Omega 6 yağı vücutta üretilmez ve vücuda beraber alındığında daha uzun zincirli yağ asitlerine dönüştürülebilir. Omega 6 yağı bitkisel yağlarda, kızarmış yemeklerde ve ambalajlı yemeklerde bulunur.
Omega 3 eksikliğinin belirtileri: kuru veya pul pul olmuş deri, kollarda ve dirseklerde diken diken olmuş deri, saçlarda kepeklenme , kırılgan tırnaklar, yorgunluk.
Risk taşıyan grup:
İşlenmiş besin ve kızarmış yağ kullanılan diyet yemekleri tüketen insanlar
İlave besinler:
Sardalya, Alaska somonu, kenevir tohumu ve chia çekirdeği Omega 3 yönünden zengindir.
Kril yağı ve diğer balık yağlarını da ilave besin olarak alabilirsiniz.
3. K2 vitamini
Yapısal sağlık açısından çok önemli olup D vitaminin de tamamlayıcısıdır. K2 vitamini aynı zamanda optimal sağlık açısından da önemlidir. K2 vitamininin eksikliğinde D vitamini düzgün çalışamaz. Aynı durum tam tersi için de geçerlidir. K2 vitamini kemiklerin güçlenmesi, dokuların sağlıklı yenilenmesi, arterler ve damarların sağlığı için önemlidir.
İlave besinler:
Kimchi ve sauerkraut gibi Kore yemeklerini evde yaparak veya yerel pazarlardan satın alarak tüketebilirsiniz.
Peynir gibi fermente gıdalarda, düşük miktarda bazı süt ürünleri ve yumurta sarısında K2 vitamini bulunur.
4. Magnezyum
Bu önemli mineral vücudun metabolik faaliyetlerini gerçekleştirmesi ve sağlıklı kardiyovasküler sistem için oldukça gereklidir. Vücudun temizlenmesine yardımcı olup, ağır metallerin ve zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Vücudumuz magnezyumu, güçlü bir antioksidan olan glutatyonu üretmek için kullanır.
İlave besinler:
Yeşil yapraklı sebzeler içerisinde magnezyum bulundurmakta olup özellikle ıspanak bol miktarda magnezyum içerir. Bunun dışında ay çekirdeği, lahana, mısır,bal kabağı çekirdeği magnezyum açısından zengin diğer besinlerdir.
Eğer ek magnezyum ilavesi alacaksanız magnezyum glisinat ve magnezyum threonate kullanabilirsiniz.
5. Vitamin E
Alzheimer hastalığı üzerine araştırma yapan Oregon State Üniversitesi’nden Maret Traber, E vitaminin beyindeki hayati derecede önemli bir molekülün yitirilmesini engellediğini ve bu sayede beyin sağlığına katkıda bulunduğunu öne sürdü. Bu durum E vitaminin beyni koruduğuna dair kanıt oluşturacak niteliktedir.
İlave besinler:
Diyet yiyecekleri arasında sayılan çerezlerden badem, fındık, cevizin yanı sıra ay çekirdeği, zeytinyağı, bakliyatlar ve yeşil sebzelerden ıspanak ve brokoli de E vitamini içerir. E vitamini tokoferol olarak da bilinmektedir. Eksikliği vücutta kısırlığa, karaciğer hastalıklarına ve kaslarda yorgunluğa neden olduğu gibi kanser ve kalp krizi riskini de arttırdığı öne sürülmekedir.
6. B12 vitamini
B12 vitamininin eksikliği vücutta enerji üretimi, DNA sentezi ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu etkilemektedir. B12 vitamini eksikliği genellikle besinlerin yetersiz sindirimiyle sonuçlanır.
Eksikliğinin belirtileri:
Bilinç bulanıklığı, hafıza problemi, kas yorgunluğu, yorgunluk, değişken ruh hali.
İlave besinler:
B 12 vitamini sadece otla beslenen hayvanların etinde, kapanlevrekte, somonda, karideste ve organik kümes hayvanlarının etinde ve yumurtasında bulunur.
7. Kolin
Kolin beyin gelişimi ve hücre zarının sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde koline ihtiyaç duyulmaktadır.
Eksikliğinin belirtileri:
Hafıza problemi ve zihin bulanıklığı, karaciğer ve kas bozukluklarına neden olur.
İlave besinler:
Brüksel lahanası, brokoli, pastörize edilmemiş süt, buğday tohumunda bulunur. Kolin özellikle otla beslenen hayvanların etlerinde ve organik yumurtalarda bulunur.
Kaynak:
themindunleashed.org
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Sağlıklı beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar