Sigarayı bırakınca kilo almak istemiyorum: Sigarayı bırakmak kilo aldırır mı?

Okumaya başlamadan önce biraz düşünmenizi istiyorum:

  • Sigara içmenin kilo kontrolünde faydalı olduğunu mu düşünüyorsunuz?
  • Sigara içen ve kilolu olan tanıdıklarınız var mı?
  • Sigara kilo kontrolü sağlasaydı tanıdığınız tüm sigara içiciler incecik olurdu değil mi?
  • Obez insanların 4’te 3’ü sigara içerler biliyor muydunuz?
  • Sigaranın içerisinde kalori yakan herhangi bir maddenin bulunduğunu mu düşünüyorsunuz?
  • İnsanın 4 bin zehirli dumanı içine çekmesinden kurtulmasıyla kilo almanın/vermenin nasıl bir bağlantısı olabileceğini düşünüyorsunuz?
  • Sizce sigarayı bırakan insanlar kilo alırsa neden alırlar?

Sigarayı bırakmak sağlıklı bir yaşama doğru çok önemli bir adımdır, belki de en önemli adımdır. Bu adımı atmak üzereyken birçok insan kilo alacağını düşünür ve endişe taşır. Hatta bu endişe birçok kişide (özellikle de kadınlarda) bu adımı atmaktaki en büyük engel olur.

“Sigarayı bırakmak kilo aldırır” düşüncesi nereden geliyor?

Bu düşünce ne kadar yanlış olsa da, bu düşünceye kapılmamızın birçok nedeni vardır:

  1. Çevrede onlarca sigarayı bırakmış ve kilo almış örnekler,
  2. Kişinin kendi geçmiş deneyimleri,
  3. Sigaranın iştah kapattığına dair yanlış bilgilendirmeler,
  4. Sigaranın metabolizmayı hızlandırdığı ve fazladan kalori yakımı sağladığına dair yanlış bilgiler,
  5. Sigaranın bağırsakları çalıştırdığına dair bir yanlış inanış daha…

Evet, irade gücüyle sigarayı bırakan kişiler kilo alırlar çünkü sigara yerine bütün gün bir şeyler yerler ve içerler. Hep ümit ederler ki bu bir gün kendiliğinden geçecek. Bu yaptıkları şey sigarayı “bırakmak” değildir! Sigaranın yerine “bir şey koymaktır”. Yani var olan çok ciddi bir sorunlarını hayattan çıkartmak isterken yerine başka bir sorun koyarlar. Halbuki doğru yöntemle sigarayı bıraktığınızda kilo almanız söz konusu değildir.

Kilo almak beslenme tarzımız ve hareket oranımızla ilgilidir! “Beslenme tarzım ve hareket oranımda hiçbir şey değişmedi, sadece sigarayı bıraktım ve kilo aldım” diye bir gerçek yoktur. Kilo almak ne demektir? Vücudumdaki yağ oranı veya su oranı veya kas oranı arttı demektir. Sigara kullanmıyoruz diye birden vücut yağ veya su depolamaya başlamaz, kendi kendine kas da yapamaz. Dolayısıyla şu gerçeği artık lütfen kabul edelim; sadece sigara bırakarak kilo almanız mümkün değildir.

Sigara içicilerin çok iyi bildiği bir durum vardır. Belki siz de çok kez yaşamışsınızdır. Karnınız acıkmıştır, bir şey yemezsiniz onun yerine sigara içersiniz ve birkaç dakika sonra o açlık duygusu kaybolur, doğru mu? Ve biz bu açlık duygusunu sigaradan dolayı bastırdık diye düşünürüz, doğru mu? Peki şimdi sigara içmeyen birisini düşünün lütfen, karnı acıkıyor ve bir şey yemiyor, sizce birkaç dakika sonra ne oluyor? Evet, onların da açlık duygusu kayboluyor… Allah Allah, bunun için hiçbir şey yapmaları gerekmedi, akıllarına sigara içmek de gelmedi.

Siz açlığınızı kontrol edebiliyorsunuz, sigara içmenize rağmen, ondan dolayı değil. Nikotin denilen maddenin iştahınız üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Sigara içmenin kilo kontrolünde herhangi bir faydası olsaydı çevrenizde hem sigara içen hem de kilolu olan hiç kimse olmazdı. Araştırma sonuçlarına baktığımızda obez insanların 3/4’ü sigara içerler! Böyle bir araştırma sonucu da olamazdı! Ve sigara içenlerin çoğunun spor yapmaya hali olmadığı için de ayrıca kilolu olurlar. Birçok kişi sigarayı bıraktıktan sonra ilk kez hayatlarında spor alışkanlığını geliştirir ve kilo vermeyi de başarır.

Kilo vermeyi sağlayan bir başka durum ise; yıllarca “kendimi zehirliyorum, bile bile öldürüyorum” düşünceleri vicdanımızı kemirirken sigarayı bıraktıktan sonra “başardım” düşüncesi muhteşemdir. Kişi kendisini hem fiziksel, hem zihinsel, hem duygusal olarak yeniler. Bu yenilenme sürecinin sonunda kendimize güvenimiz artar. Ve yıllardır hayata geçiremediğimiz birçok kararı hayata geçirmeyi başarırız!

Neden sigara içmek kalori yakar diye düşünürüz?

Sigara içen bir kişinin vücudu, uzun yıllar saat başı aldığı zehirli dozları atmakla meşguldür. Bağışıklık sisteminin hayati önem taşıyan bu görevi yerine getirebilmesi için tabii ki enerjiye ihtiyacı var. Ancak bu fazladan harcanan enerji insanlara kilo aldıracak/verdirecek kadar değildir. Bir de fazladan yapılan el hareketlerinden dolayı kalori yaktığını düşünenler vardır. Evet, her hareket kalori yakar! Elimi hareket ettirmek için kendimi zehirlemek zorunda değilim! Kilo verdirecek kadar hareket etmenin tek yolu: düzenli spor yapmaktır!

Nikotin bağımlılığının kişilere düzenli olarak yaptırdığı tek şey sigara içirmektir. Bu kadar sık ve düzenli yapılan bir şey ise tabii ki günlük hayatımızda yaptığımız birçok şeye denk gelir ve o kadar sık ve düzenli denk gelir ki beynimizde şartlanmalar oluşur. Tüm içicilerin kendince “ayrılmaz ikilileri” vardır! Kahve- sigara, yemek sonrası-sigara, iş bitirdim- sigara, tuvalet- sigara… Bunlar yıllar içinde o kadar ayrılmaz hale gelir ki, kişi sanki birini diğeri olmadan yaşayamam inancına kapılır. Halbuki insan varlılığının tuvalet ihtiyacı, yani bağırsakların boşaltma sisteminin çalışması milyon yıllık evrensel bir geçmişe sahiptir. Bağırsaklarımızın çalışması ilk çağlardan bugüne bize miras kalmıştır! Sigarayla şartlanması dışında hiçbir alakası yoktur.

Doğru metotla sigarayı bırakan hiç kimse kilo almaz hatta verir! Bu yüzden “kilo alırım” bahanesinden bir an evvel vazgeçin ve dünyanın en güçlü bağımlılığından kurtulmak için doğru adımı atın!

Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa bana www.ilknurustunucar.com/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.

 

İlginizi çekebilir: Sigarayı azaltarak bırakmak daha mı kolay?

Yazarın tüm yazılarını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Uzman Psikolog İlknur Üstünuçar Psikolog
Uzman Klinik Psikolog İlknur Üstünuçar Freie Üniversitaet Berlin - Tıp Fakültesi’nde Psikoloji Uzmanlık eğitimini tamamladı. Yıllarca klinik deneyimleri yanı sıra bir çok ülkede çok ... Devam