X

Sigarasız hayatın püf noktaları

Sigarayı bırakmanın sağlayacağı faydaların bilinmesine karşın halen daha sigara ve tütün ürünlerinin tüketimi artmakta ve kullanımı devam etmektedir. Kullanıcıların bırakmaya yanaşamadıkları ve en çok çekindikleri nokta ise bu aşamadaki zorluklar ve bu durumun fiziksel ve psikolojik etkileri.

Sigarayı bırakmak uzun bir yolculuktur ve her gün “Bugün de içmiyorum” kararını yeniden verip uygulamaya sokmak gerekir.

Öncelikli olarak sigarayı bırakmaya karar verme sürecini ele alalım ve bununla ilgili fayda sağlayacak noktaların üzerinden geçelim:
  • Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin ve takvimde işaretleyin. Bu günü yakınlarınızla paylaşın ki sizi desteklemek için hazır olabilsinler.
  • Sigarayı bırakma günü belirledikten sonra bırakma yönteminizi de belirlemenizde fayda var. Hekim ve psikolog desteği ile bırakmak, kararınızı uygulamanızda olumlu etki edecektir.
  • Sigarayı bırakmaya karar verdiğiniz günü belirledikten sonra bırakma gününüze kadar olan sürecinizde hangi durumlarda, zamanlarda, nasıl bir ruh halindeyken sigaraya yöneldiğinizi not alın. Bunu yaparak bir liste oluşturmak, sigarayı bıraktıktan sonra yoksunluk çekebileceğiniz alanları görmenizde size yardım sağlayacaktır. Bu yöntem, içme alışkanlığınız ile ilgili farkındalık oluşturacaktır.
 Sigarayı bıraktıktan sonra içmemenize ve yoksunluk sürecinize yardımcı olabilecek ipuçlarından birkaçı:
  • Bir süre sigara içilen ortamlarda bulunmamak,
  • İçme isteği geldiğinde su, meyve suyu, maden suyu içmek,
  • Alkol, kahve ve çay gibi sigara ile özdeşleşmiş içecekleri tüketmemek; bunların yerine alkolsüz içecekler ve bitki çaylarını tercih etmek,
  • İçme isteği geldiğinde diş fırçalamak veya sakız çiğnemek; bu sayede ağzınızda oluşan ferahlık hissi isteğinizin azalmasına katkıda bulunacaktır.
  • Sigarayı bırakma nedenlerinizi bir kağıda yazmak ve içme isteği geldiğinde bu kağıda bakarak hatırlamak,
  • İçme alışkanlığınıza bağlı olarak sigara için harcadığınız parayı aynı düzen içerisinde aynı sıklıkla kumbarada biriktirmek,
  • El ve ağız tiryakiliğiniz için kalem, kürdan gibi bir geçiş nesnesi kullanmak.
Yoksunluğun  yoğun olduğu ve öfkeli hissedilen durumlarda ise;
  • Uzun yürüyüşler yapmak -koşmak yerine yürüyüş yapmak, sakinleşmeyi sağlamada daha etkilidir-,
  • Duş almak, yoga yapmak, uzun ve derin nefes alıp vermek,
  • Yaşadığınız durumu ve hislerinizi bir yakınınız ile paylaşarak size yardımcı olmasını istemek…

Bu gibi yöntemler sigarayı bıraktıktan sonra sizler tarafından da  geliştirilerek yenilerinin keşfedilmesiyle artacaktır.

Sigarayı bıraktıktan sonra sıklıkla belirgin olarak fark edilen değişiklik kilo alımıdır. Bunun için beslenme alışkanlığınızı değiştirmek kilo kontrolüne yardım edecektir. Kalorili besinlerden uzak durabilirsiniz ve sigara yoksunluğunuz için seçtiğiniz atıştırmalıkların sağlıklı ve kalorisi az yiyecekler olmasına dikkat edebilirsiniz.

Tüm bunların yanında önemli olan konulardan bir diğeri ise sigarayı bıraktıktan sonra kendinizi denememenizdir. “Şimdi bir sigara içersem ne olur?” , “Tadı hatırladığım gibi mi?” , “Midem bulanacak mı / Tiksinecek miyim?” tuzağına düşmemeniz tekrar başlama riskinizi azaltacaktır.

Unutmayın ki içilen her sigara bağımlılığınızı pekiştirmekte ve sağlığınızı her geçen gün biraz daha riske atmaktadır.

Dilan Üzgün: İzmir Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü yüksek onur derecesi ile bitirdikten sonra aynı üniversitede Aile Danışmanlığı eğitim programını tamamladı ve “aile danışmanı unvanını kazandı. Şu anda Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Yüksek Lisans programında tez aşamasındadır. Akademik eğitimlerinin yanı sıra MMPI, WISC-R gibi psikolojik değerlendirme ve “Kanser Hastalarında Psikoterapi Uygulamaları” eğitimlerini aldı. Çalışmalarında Şema Terapi, Sanat Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımını kullanmaktadır. Halen İzmir Terra Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde yetişkin, çift ve ailelere danışmanlık hizmeti vermektedir. Türk Psikologlar Derneği üyesidir.
İlgili Makale