X

Sigara / Tütün kullanımıyla ilgili doğru sanılan yanlışlar      

Bağımlılık yapan maddeler konusunda herkes tarafından kabul edilen ortak görüş, zararlı oldukları ve insan hayatını kısıtladıklarıdır. Fakat bu zararların neler olduğunu ne kadar biliyoruz?

Bu yazıda sigara ve tütün hakkında bildiklerimize göz atmak istedim. Ulaşılabilirliğinin kolay olması, kullanım yaşının günümüzde gittikçe düşmüş olması ve diğer birçok maddeye geçişe neden olması gibi etkenler, özellikle sigara ve tütün hakkındaki yanlış bilinenlerin doğru bilgiyle yer değiştirmesinin bir ihtiyaç olduğunu düşündürmektedir. İşte bazı yanlışlar:

Sağlıklı beslenip spor yaparsam sigaranın etkisini azaltırım

Egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek, sağlıklı yaşam için yararlıdır; fakat sigaranın vücuda verdiği zararları, akciğer kanseri ve diğer tüm kanser tiplerinin gelişmesine neden olmasına engelleyen tedbirlerden değildir.

Nargile su ile içiliyor hiçbir zararı yok

Nargile, pipo, puro gibi ürünler de tütün barındırmakta ve bağımlılık yapmaktadır.

Nargile, pipo, puro ve benzeri ürünler tütün barındırmakta olup bağımlılık riski taşıyan ürünlerdir. Sigaranın alternatifi olarak değerlendirilemezler.

21 günde bağımlılık ortadan kalkar

Sigaranın fizyolojik bağımlılığı nikotin ile gerçekleşmektedir. Sigara bırakıldıktan sonra yaşanan yoksunluğun süresi ve şiddeti bireysel farklılıklar gösterir. Bağımlılığın ortadan kalması gibi bir durumdan söz etmek pek mümkün değildir. Beynin bağımlılıkta rol alan yolakları, kullanılan ilgili maddeye yönelik hassasiyetine beyin her zaman sahip olacaktır.

Günde bir kaç sigara içmekten zarar gelmez

Sigara içmenin zarar vermeyen bir oranı yoktur. Sigara dumanında 7.000’den fazla kimyasal bulunmaktadır. Herhangi bir miktarda sigara içmek sağlığa zararlı olup kanser riskini arttırmaktadır.

Bir taneden bir şey olmaz – Bir defa bıraktım bir daha bırakabilirim

Bu, sigarayı bırakan çoğu bireyin tekrar başlamasına neden olan hatalardan bir başkasıdır. Sigarayı bıraktıktan sonra bir tane sigara içmiş olmak, sigaraya tekrar başlamak olarak ele alınmasa da beyinde bulunan ilgili reseptörlerin canlanmasına ve kişinin aşermesine neden olabilmektedir.

İlgili yazı: “En iyi sigara karşıtı kampanya” ödüllü bu videoyu izledikten sonra sigarayla olan ilişkinizi gözden geçirmek isteyebilirsiniz

Elektronik sigaralar zararsızdır

Elektronik sigaraların içeriği ile ilgili yapılan araştırmaların netlik kazanmamış olmasının yanı sıra elektronik sigara kullanan kişilerin bağımlılığının azaldığına yönelik kanıtlar bulunmamaktadır.

Sigara sadece içene zarar verir

Sigaranın dışarıya salınan dumanına maruz kalan bireyler pasif içici olmaktadırlar. Bu dumanın, sigara içmeyen kişiler üzerinde de zararlı etkileri bulunmaktadır.  Her yıl sigara içmeyen ortalama 50.000 kişi pasif içicilik sebebiyle hayata veda etmektedir.

Bant ve sakızla sigara bırakılmaz – Nikotin replasman tedavisi işe yaramaz 

Nikotin replasman tedavisi (NRT), nikotin yoksunluğu konusundaki en etkili tedavi yöntemidir.

Vücudun nikotin yoksunluğunun giderilmesi adına en etkili tedavi nikotin replasman tedavisidir. Sigarayı bıraktıktan sonra ortaya çıkan nikotine olan ihtiyacı karşılamada başarılı sonuçlara sahip bir tedavidir. Ancak bir uzman tavsiyesi ile kullanımı önerilir.

Bağımlı değilim, istemezsem içmem

Sigarayı bırakmanın önündeki engellerden biri de kişinin bağımlı olduğunu kabul etmemesidir. Sigara tüketiminin az miktarlarda olması kişi tarafından bu durum kendi kontrolünde algısı uyandırabilmektedir. Başlangıçta günlük kullanımın az olması, toleransın gelişmesiyle birlikte kişinin farkında olmadan tüketim miktarını arttırmasıyla devam eder ve kişi bağımlılık yaratan döngüye girer.

Sigarayı bırakmak kolay olmasa da doğru bilgi sayesinde başarı oranını arttırmak her zaman mümkün.

Dilan Üzgün: İzmir Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü yüksek onur derecesi ile bitirdikten sonra aynı üniversitede Aile Danışmanlığı eğitim programını tamamladı ve “aile danışmanı unvanını kazandı. Şu anda Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Yüksek Lisans programında tez aşamasındadır. Akademik eğitimlerinin yanı sıra MMPI, WISC-R gibi psikolojik değerlendirme ve “Kanser Hastalarında Psikoterapi Uygulamaları” eğitimlerini aldı. Çalışmalarında Şema Terapi, Sanat Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi yaklaşımını kullanmaktadır. Halen İzmir Terra Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde yetişkin, çift ve ailelere danışmanlık hizmeti vermektedir. Türk Psikologlar Derneği üyesidir.
İlgili Makale