X

Sigara içmek konsantrasyonumuzu artırır mı?

Okumaya başlamadan önce biraz düşünmenizi istiyorum:

  • Sigara içenler içmeyenlerden daha iyi konsantre olurlar mı?
  • Uzun süren toplantılarda ilk ara vermek isteyenler kimlerdir: sigara içenler mi, içmeyenler mi?
  • Sigara gerçekten konsantrasyonu artırsaydı çocuklarımızın ve gençlerin özellikle sınav dönemlerinde birkaç tane içmesini istemez miydik?
  • Sigara neden konsantrasyonu arttırsın ki?
  • Sigaranın içerisinde hangi madde böyle bir beceriye sahip acaba diye sordunuz mu hiç kendinize?
Sigara gerçekten konsantrasyonu arttırsaydı çocuklarımızın ve gençlerin özellikle sınav dönemlerinde birkaç tane içmesini istemez miydik?
İnsan beyni muhteşem bir organdır!

Beynimizin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için ihtiyacı olan iki şey vardır: besin ve oksijen. Bu ne demek: aç karna ve oksijensiz bir ortamda uzun süre konsantre olamayız. Bu kadar basit! Yani konsantre olabilmemiz için ekstra bir malzemeye ihtiyacımız yok! Sigara konsantrasyona yardımcı olmaz, sigaranın içerisinde herhangi bir madde konsantrasyonumuzu arttıracak beceriye sahip değildir.

Bir şeye konsantre olmaya çalışmak ne demek? Uzun süre odaklanabilmek demek. İnsan beyni odaklanma gücüne sahiptir. Herkes konsantre çalıştığı süreçleri bilir. O kadar iyiyizdir ki bu konuda, dikkatimizi dağıtacak her şeyden içgüdüsel olarak kaçınırız, hatta üşüdüğümüzü ya da uykumuzun geldiğini bile fark etmeyiz. Gerçek anlamda konsantre bir şekilde çalışan ağır tiryakiler bile bazen sigarayı unuturlar. Saatler sonra “nasıl dayandım ben bu kadar uzun süre” diye şaşırdığınız zamanlar olmuştur. Bu kadar güçlü bir yeteneğe zaten sahipken içicilerin yaşadığı gerçek nedir?

Tek sorun vücutlarının ortalama saat başı nikotin istemesidir. Konsantre olmaya çalıştıklarında düşünme gereği bile duymadan otomatik olarak sigaralarını yakarlar, böylece yine bir süreliğine ihtiyaçlarını gidermiş olur, yapmaları gereken işi yaparlar ve bu arada sigara içtiklerini unuturlar. Durum böyle olduğunda hiçbir sorun yok gibi görünür. Sorun olduğunu ne zaman anlarlar? Sigara içme isteği oluşur da içemedikleri zaman! O zaman işte hayat durur!

Gerçek anlamda konsantre bir şekilde çalışan ağır tiryakiler bile bazen sigarayı unuturlar.

Sigara konsantrasyon yeteneğini arttırmaz. Tam tersine yok bile eder! Sigara içenler konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, baş ağrısı, genel uyuşukluk ve zihinsel yorgunluk gibi rahatsızlıkları içmeyenlere göre çok daha sık yaşarlar ve bunu stresli ve yoğun hayatlarına bağlarlar. Nedense sigara kullanıyor olmaları kimsenin aklına gelmez! Halbuki, yavaş yavaş zehirle doldurduğumuz damarlarımızın tıkanması tüm organlarımızda olduğu gibi beynimize de yeterli oksijen gitmesini her geçen gün daha fazla engeller. Uzun süre konsantre olamamaların asıl sebebi budur!

Şöyle düşünelim; sigara içmeyenler de zaman zaman konsantrasyon bozukluğu yaşarlar değil mi? Yaşadıkları zaman neler yaparlar? Ara verirler, yardım isterler, çıkıp biraz hava alırlar vs… Peki, sigara içenler konsantrasyon bozukluğu yaşadıkları zaman ne yaparlar? Aslında aynı şeyleri yaparlar ancak sigara gibi bir dertleri olduğundan bir de hemen sigaralarını yakarlar ve derince 4000 zehirli dumanı içlerine çekerler. Şimdi tekrar işlerine döndüklerinde ara vermeleri, sohbet etmeleri vs. değil de sigara mı onlara iyi geldi ne dersiniz? Sigara içenlere sorsanız sigaralarına toz kondurmazlar.

Durum yıllarca böyle yanlış yorumlandığı için de sigarayı bırakır bırakmaz yaşamlarında ters giden her şeyin sigara içmemelerinden kaynaklandığına inanırlar. Kafası durduğu bir anda tüm “normal” insanlar gibi ara verip sonra uğraşmaya devam edeceğine, “Bir sigara içebilseydim sorunum çözülürdü” diye düşünür. Derken sigarayı bırakma kararını sorgulamaya başlar. Sigaranın konsantrasyonu gerçekten arttırdığına inanıyorsanız, sigarasızlık hiçbir zaman bir daha konsantre olamamanızı garantiler. Sorun nikotin eksikliğinin yarattığı fiziksel bir şeyden değil şüphe etmekten kaynaklanır.

Bu okuduklarınızı %100 kabul ediyorsanız, son sigaranızı söndürüp günlük sigara tüketimimi bir anda sıfıra indirdiğiniz zaman konsantrasyon konusunda hiçbir güçlükle karşılaşmayacaksınız! Söz veriyorum.

Bu konuda desteğe ihtiyacınız varsa bana www.ilknurustunucar.com/tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Sağlıkla ve sevgiyle kalın.

 

İlginizi çekebilir: Sigarayı bırakamama bahaneleri: “Sigarayı çok seviyorum”Sigarayı bırakamama bahaneleri: “

Yazarın tüm yazılarını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Uzman Psikolog İlknur Üstünuçar: Uzman Klinik Psikolog İlknur Üstünuçar Freie Üniversitaet Berlin - Tıp Fakültesi’nde Psikoloji Uzmanlık eğitimini tamamladı. Yıllarca klinik deneyimleri yanı sıra bir çok ülkede çok sayıda eğitim ile hep kendini geliştirmeye devam etti. (Gestalt-terapi, Geliştiren Koçluk, Allen Carr terapisti, Nefes ve Gevşeme Teknikleri uzmanı) 2000 yılı itibariyle kendi Eğitim ve Danışmanlık şirketini kurdu ve binlerce insan ile çalışma imkanı buldu. Halen kendini ve çevresini iyi hissettiren ve geliştiren çalışmalar sürdürmekte. Bu kapsamda stresi yönetme, orta yaş krizlerini anlama ve fırsata çevirme, beynin yapısı ve duygu yönetimi, konularında 60 dakikalık pratiğe yönelik, keyifli ve interaktif seminerler verir. Evli ve iki oğlu var.
İlgili Makale