X

Sıfır atık rehberi 7: Atıksız seyahat ve tatil önerileri

Yaz neredeyse geldi! Hepimiz iş yoğunluğundan, okul yorgunluğundan, şehrin stresinden kaçmak ve bunaltıcı havalarda serinlemek için kendimizi tatilin kollarına atacağız. Kimimiz deniz tatili yapacak, kimimiz doğa tatili, kimimiz de memleketine, özüne dönecek. Bütün yıl bu anı bekledik, değil mi? Şimdi keyfini sürme, tükenen enerjimizi geri kazanma zamanı!

Tüm kontrolün elimizde olduğu konfor alanımızda, evlerimizde atık oluşumumuzu kontrol altına almak nispeten kolaydı. Peki seyahatte? Yolculuk esnasında, sonrasında ve konaklayacağınız yerde atıksız düzeninizi sürdürebilmek, atıksız yaşama geçişte en zorlayıcı aşama olabilir. Ancak imkansız değil. Seyahat ederken bile çevreye saygılı olup atık oluşturmama imkanına sahipsiniz. Tatildeyken de plastiksiz, kimyasalsız ve atıksız kalmak mümkün! Bunun için, rezervasyonunuzu yapmadan ve bavulunuzu doldurmaya başlamadan önce şu önerilere kulak verin.

Biletinizi bastırmayın, indirin

Uçakla veya otobüsle seyahat ederken satın aldığınız biletinizi PDF formatında akıllı cihazınıza (telefon veya tablet) indirebilirsiniz. Yolcu bilgileri ve barkodu olduğundan normal basılı biletlerden bir farkı yoktur. Biletler genelde kuşe kağıda basılır ve üzerleri boya ve mürekkep doludur, kompost edilemezler. Dolayısıyla daha tatil için attığınız ilk adımdan itibaren atıksız düzeninizi sürdürmüş olursunuz.

Yolculuk esnasında atık oluşturan bir diğer uygulama da yapışkan bagaj etiketleri. Kendi bavul ve çantalarınıza üzerinde isminiz ve telefon numaranız yazılı olan, tekrar tekrar kullanılabilir bagaj etiketlerinden takın ve havayolu veya otobüs şirketlerinin yapıştıracağı etiketleri reddedin.

Çevre dostu gereçlerinizi de götürün

Gün içerisinde sıkça kullandığınız malzemeleri, seyahat esnasında bulamama ihtimaline karşı yanınıza almanızda fayda var. Aksi halde plastik alternatifini kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Gittiğiniz yerden oraya özgü şeyler almak isteyebilirsiniz, bez çantanız her daim kol çantanızın bir köşesinde dursun. Eğer pipet kullanmayı seviyorsanız metal veya bambu pipetlerinizi, otellerdeki tek kullanımlık terlikleri kullanmamak için kendi terliklerinizi, pet şişe almamak için su şişenizi de unutmayın.

Su için şuna da dikkat çekmek istiyorum; evinize arıtma kurdurmuş ya da cam damacana ile içme suyunuzu alıyor olabilirsiniz ancak gittiğiniz yerde bu hizmetleri bulamayabilirsiniz. Çeşmelerden akan suyu doğrudan içebiliyorsanız ne mutlu, fakat kendi adıma konuşayım, ben musluk suyunu gönül rahatlığı ile içemiyorum, ayrıca mideme dokunuyor. Eğer siz de benim gibiyseniz, bu gibi durumlar için kendi arıtma sistemi olan şişelerden edinebilir ya da musluk ağızlarına geçirilen mini arıtma çözümlerini  kullanabilirsiniz. Böylece nereye giderseniz gidin, içme suyu sıkıntısı yaşamazsınız.

NOT: Bazı atıksız ürünler üreten işletmelerin ana mağazaları ya da üretim yerleri, tatil beldelerine çok yakın olabiliyor (mesela Mediflora Farm (Bodrum), Pebble (Köyceğiz), vb.). Bu beldelere yolculuk yapacak olursanız, oraya gitmişken bu gibi yerli üretim yapan atıksız mağazaları ziyaret etmeden geçmeyin. İhtiyaçlarınızı, kargo plastikleri ile uğraşmadan bu şekilde elden alabilirsiniz.

Kendi yiyeceklerinizi getirin

Uçak ve otobüslerde, yolda size yiyecek ve içecekler ikram edilir. Bu ikramların çoğu da plastik ambalajlıdır. Paketlenmiş yiyeceklerinizi açıp, plastik çatal kaşıklarla yiyerek ve ikram edilen içeceğinizi karton bardaktan içerek atık oluşturmak istemiyorsanız, en güzel çözüm yiyeceklerinizi yanınızda taşımanızdır.

Balmumu veya kumaş peçetelerle ya da saklama kaplarınızla kendi sandviçlerinizi tüketebilir, atıştırmalık seviyorsanız küçük kavanozlarda en sevdiğiniz kuruyemişleri getirebilir, ikram edilen içecekleri kendi termos bardağınıza koymalarını isteyebilirsiniz. Termos bardağın ve çatal kaşıkların çok yer kapladığını düşünüyorsanız, seyahat için özel olarak tasarlanmış, çok az yer kaplayan katlanır bardaklar ve çatak kaşıklar mevcut.

Islak mendile hayır

Yemeğinizi yediniz, ellerinizi ve ağzınızı silme ihtiyacı hissettiniz. Bu gibi durumlarda pratik oluşu sebebiyle elimiz hep paketli tek kullanımlık ıslak mendillere gider. Fakat artık bu alışkanlığı değiştirme zamanı. Ellerinizi yıkamak için lavaboyu kullanmaya gayret edebilir, lavaboya ulaşımın mümkün olmadığı koşullar içinse kendi temizleme mendilinizi yapabilirsiniz. Bunun için birkaç parça pamuklu kumaş mendil ve spreyli bir seyahat boy şişe edinin. Şişeye sabunlu su karışımı doldurun. Temizlik gerektiğinde, mendili spreyle ıslatıp elinizi – ya da neresi kirlendiyse – silebilirsiniz. Daha sonra bu mendilleri yıkayıp tekrar tekrar kullanabilirsiniz.

Kendi temizlik ürünlerinizi götürün

Yanınıza aldığınız saklama kaplarını, çatal kaşıkları, bardakları ve şişeleri yıkamanız gerekecek. Hatta eğer sezonluk ev ya da kamp alanı gibi her işten sizin sorumlu olduğunuz bir tatil planı yaptıysanız, çamaşırları da unutmamak gerek. Oralarda oturup sabun rendelemekle uğraşmamak ya da içi kimyasal dolu plastik ambalajlı deterjanlara muhtaç kalmamak için, çamaşır tozunuzu, bulaşık sıvınızı ve kumaştan veya kabak lifinden bulaşık süngerinizi de yanınızda götürün.

Su tüketimini sınırlandırın

Sıcaklık yüksek, serinlemek ve terden arınmak için her saat başı duş alma isteği ise daha da yüksek. Ancak dünyamızdaki temiz su miktarının giderek azaldığı, ülkemizdeki barajların doluluk oranının düşmekte olduğu göz önüne alınırsa, su israfı yapmamaya da en az atık çıkarmamaya gösterdiğimiz kadar özen göstermeliyiz. İsraf da bir çeşit atıktır. Denize veya havuza her girip çıktığımızda değil, en son girip çıktığımızda duş almak, duş süresini kısa tutmak, akan suyun altında değil, suyu kovaya doldurup kovadan yıkanmak gibi önlemler ile kişi başına harcanan suyu önemli derecede azaltabiliriz. Doğal sabunlar ve katı şampuanlar çok daha kolay durulandığı için zaten daha az suyla bile tertemiz olacaksınız.

Kompost edilebilen atıkları değerlendirin

Meyve artıkları, kuruyemiş kabukları, işlenmemiş karton kaplar gibi toprakta çözünen ve kompost edilebilen atıklarınızı çöpe atmayın, biriktirin. Bir kapta biriktirdiğiniz bu organik atıkları tatil bitip evinize döndüğünüzde kendi kompost kovanıza aktarabilirsiniz. Eğer tatiliniz 10 günden daha uzun sürecekse, kap içerisinde bu organik atıkların bozulması ve kötü kokması ihtimali yüksektir. Böyle bir durumda organik atıkları biriktirip, çok geçmeden insanların yoğun olmadığı bir bölgede toprağa gömebilirsiniz (üzerine atmayın, altına gömün). Böylece bu atıkların metan gazına değil gübreye dönüşmesine vesile olmuş olursunuz.

Atıksız eğlence

Havaalanında ve otogarda kalkış saatini beklerken ve kumsalda güneşin tadını çıkarırken yapmayı en çok sevdiğimiz şeylerden biri şüphesiz ki okumak. Dergi okumayı çok seviyor olabilirsiniz, ancak kuşe kağıda basılan ve plastikle paketlenen dergileri okyanuslarımız o kadar da sevmiyorlar. Bunun için dergileri basılı kopya halinde almak yerine elektronik kopya olarak satın alıp, tabletinize veya e-okuyucunuza indirebilir ve çevreye zarar vermeden okumanın tadını çıkarabilirsiniz. Kitapları da bu yolla satın alarak kitap basımı için daha fazla ağaç kesilmesine engel olabilirsiniz. Ayrıca, bavulda fazladan yer kaplamadan ve ağırlık yapmadan istediğiniz sayıda kitap ve dergiyi yanınıza almış olacaksınız.

Kişisel bakım

Normal zamanda kullandığınız sabun, katı şampuan, diş macunu, bambu diş fırçası, yüz bakım yağlarını küçük seyahat boy cam şişeler edinerek yanınıza alın elbette ancak bunların dışında, özellikle sıcak yaz aylarında ve tatilde ihtiyaç duyacağınız kişisel bakım ürünlerinden de bahsetmek gerekiyor. Bunların en başında da güneş koruyucu kremler geliyor.

Bildiğimiz güneş kremleri hem plastik ambalajlarda satıldığından hem de cildimizden deniz suyuna karıştığında marin ekosisteme ciddi zarar verdiğinden artık bizim için bir seçenek değil, ancak ozon tabakasının incelmiş olması ve güneş ışınlarının eskisinden daha tehlikeli hale geldiği gerçeğini de göz ardı edemeyiz. Kendimizi UVA ve UVB ışınlarından koruyacak ürünlere ihtiyacımız var.

Bunun için pek çok ev yapımı güneş koruyucu krem ve yağ tarifi mevcut. Birkaç doğal yağ ve çinko oksit tozu ile kendi güneş kreminizi yapabilirsiniz. Ben bu yazıda sizlerle bir tarif paylaşmayacağım ama yeterli araştırma ve deneme-yanılmadan sonra atıksız güneş korunması ile ilgili detaylı bir yazı yazmayı planlıyorum. Dilerseniz internette küçük bir araştırma ile birkaç farklı tarif öğrenebilir, dilerseniz de Uplifers – Green Up’ta bir sonraki yazımı bekleyebilirsiniz!

Yaz sıcaklarında ihtiyaç duyacağımız bir diğer ürün de deodorantlar. Ozon tabakasının incelmesinde önemli “katkıları” olan ve kesinlikle solunmaması tavsiye edilen gaz formundaki deodorantlar ile gözenekleri tıkayıp deriden kana karışan katı stick formdaki deodorantlar da artık hayatımızdan çıkaracağımız, çevre ve beden salığımızı tehdit eden ürünler. Ancak çevreyi korumaya çalışırken ter kokmak zorunda da değiliz. Deodorant için de ev yapımı tarifler mevcut. Dilerseniz kendiniz yapabilir, dilerseniz de atıksız ürün üreten bazı yerel firmalardan doğal deodorant satın alabilirsiniz.

Ev yapımı deodorant tarifi

  • 2 yemek kaşığı ararot (maranta nişastası) tozu, 1 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı shea yağı ve 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağını cam bir kaseye koyup kaynayan suya oturtun (benmari usulü).
  • Yağlar iyice eriyip malzemeler homojen olana kadar karıştırın.
  • Sonrasında kaseyi sudan alıp, eriyik karışıma, kokusunu sevdiğiniz bir esansiyel yağdan 5-10 damla damlatın.
  • Hepsini karıştırıp küçük bir kavanoza aktarın.
  • 20 dakika buzdolabında bekledikten sonra deodorantınız kullanıma hazır.

Son olarak da yazın en canımızı sıkan tarafı, kaşındıran, kızartan, hatta hastalık saçan sivrisinekler! Sivrisinekleri kovuşturmak için de çevreye ve cilde zarar veren ürünler kullanmak zorunda değilsiniz. Vücudunuza normalde uyguladığınız ev yapımı nemlendiricinizle karıştırarak veya tek başına okaliptüs yağı kullanabilirsiniz.

Okaliptüsün bizim için çok ferah bir kokusu vardır ancak sivrisinekler bu kokudan nefret ederler. Okaliptüsle birlikte fesleğen veya kekik yağı kullanmak da sinek kovucu etkiyi arttırır. Hassas ciltliler ve çocuklar için de uygun olduğu söyleniyor, yine de eğer hassas bir cildiniz varsa tüm vücudunuza uygulamadan önce teninizin küçük bir yerine sürüp test etmenizi öneririm.

Bunlara dikkat!

  • Uçakla yolculuk yapacaksanız, su şişenizin ve termosunuzu yanınıza alacaksanız içi boş olmalı yoksa kontrol noktasından geçmeden ya hepsini içmek ya da şişenizi/termosunuzu çöpe atmak zorunda kalırsınız.
  • Bagajınızdaki bütün doğal yağlar ve sıvı karışımlar (kullandığınız kaplara göre değişmekle birlikte) sızdırma yapabilir. Tüm bu malzemeleri bavula, sızdırmaz bir çanta içinde koyun. Bazı sürprizler hoş olmayabilir, bütün kıyafetleriniz yağ içinde kalsın istemezsiniz.
  • Ev yapımı tarifler diğer kozmetik ürünler gibi koruyucu katkı maddeleri içermezler, dolayısıyla bozulma süreleri çok daha kısadır. Bu ürünlerinizi ya yola çıkmadan bir gün önce ya da (her ürün için mümkün olmayabilir ama mümkünse) ana malzemeleri yanınıza alıp gittiğiniz yerde hazırlamayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede erkenden bozulmalarını engeller ve çok daha taze kullanırsınız.
  • Bu saydıklarımın bazılarına siz ihtiyaç duymuyor olabilirsiniz veya bunların dışında sizin için çok gerekli başka ihtiyaçlar ortaya çıkabilir. Sizin için nelerin olmazsa olmaz olduğunu seyahat esnasında kendiniz keşfedeceksiniz ve sonraki seyahat planlarınızda nasıl önlemler almanız gerektiğini biliyor olacaksınız.

Hepinize atıksız tatiller!

Kaynaklar
https://wanderlust.com/journal/guide-zero-waste-travel-lauren-singer/
https://www.livekindly.com/11-tips-zero-waste-travel/
https://www.goingzerowaste.com/blog/tips-for-a-zero-waste-road-trip
https://www.goingzerowaste.com/blog/zero-waste-traveling-tips-flying-and-airports
Trash Is For Tossers – Lauren Singer
https://sagligabiradim.com/ev-yapimi-sivrisinek-kovucular/
Adı geçen markalar ve ürünler:
https://urun.n11.com/su-aritma-cihazlari/kemflo-su-aritma-filtreli-su-icme-sisesi-P139098602?gclid=CjwKCAjw_YPnBRBREiwAIP6TJyzrg6KjgILQitsdIdlVpNZtA0FjAp-mT2D6MsOMs2a8EokoL66t5hoCU0oQAvD_BwE&gclsrc=aw.dshttps://urun.n11.com/su-aritma-cihazlari/kemflo-su-aritma-filtreli-su-icme-sisesi-P139098602?gclid=CjwKCAjw_YPnBRBREiwAIP6TJyzrg6KjgILQitsdIdlVpNZtA0FjAp-mT2D6MsOMs2a8EokoL66t5hoCU0oQAvD_BwE&
https://www.trendyol.com/binbirreyon/musluk-ucu-su-filtresi-su-aritma-basligi-p-5787904?boutiqueid=314485&merchantid=107313&gclid=CjwKCAjw_YPnBRBREiwAIP6TJ1_iuirjCtsPyYm3xmWeiosjWrqiObjZNdWYYXFQNNV-hfz0Gk3tmxoCtyMQAvD_BwEhttps://www.trendyol.com/binbirreyon/musluk-ucu-su-filtresi-su-aritma-basligi-p-5787904?boutiqueid=314485&
Mediflora Farm: https://www.mediflorafarm.com/index.html
Pebble – : https://pebble.dukkan.im/
https://www.instagram.com/thelittlepebbleintheriver/
Cotton Bee Krem Deodorant

İlginizi çekebilir: Sıfır atık rehberi 6: Kişisel bakım

Çağla Lotinac Akman: AgeSA'da birikim ve güvence danışmanı ve çevre aktivisti. Hafta içi 9-5 danışanlarına finansal danışmanlık vererek insanları daha varlıklı hale getirmek, hafta sonu da deniz kenarında sabah koşusu yapıp koşarken kumlardaki çöpleri toplayıp ayrıştırmak en büyük hobileri arasında. Uplifers'ta 2018'den beri çevre kirliliği, sıfır atık, gezegen dostu yaşam, koşu, kişisel finans ve bütçeleme konularında yazılar hazırlamakta, gezegenimiz için farkındalık yaratmayı ve finansal okur yazarlığı arttırmayı hedeflemektedir. Kendisine ulaşmak ve ücretsiz finansal danışmanlık almak için: (0530)-767-24-64.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit

Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale