X

Sıfır Atık Rehberi 5: Kompost hakkında her şey

Sıfır atık, kişi başına düşen atık, çöp miktarını sıfıra indirmek anlamına geliyor. Atıksız bir yaşam sürmek için her şeyden önce doğada kendiliğinden kaybolmayan, ekolojik sisteme zarar veren atıkları hayatımızdan çıkararak büyük bir adım attık. Ancak çevre kirliliğine engel olmak için yapabileceğimiz daha çok şey var. Bunlardan biri de, çevreye zarar verebileceği hiç akla gelmeyen bir atık çeşidi: Organik atıklar.

Plastik ambalajlı ürünleri tüketmeyi reddederek ambalajsız ya da çevre dostu ambalajlı alternatiflere yöneldik. Böylece çevre kirliliğine sebep olan en büyük atık türünü çöpümüzden uzaklaştırdık. Peki ya yumurtanın kabuğu, çayın posası, üzümün çöpü? Evden çıkan çöp artık çok daha temiz, evet ama hala sıfır çöp hedefine ulaşamadık. Üstelik bu atık çeşidi hiç umulmadık şekilde çevreye zarar veriyor; plastik çöp torbalarının içinde diğer tüm çöplerle birlikte uzun süre bekliyor, bozuluyor, metan gazı açığa çıkarıp mikroorganizmaların çoğalması için sıcak ve nemli bir ortam oluşturuyor. Böylece toprağı besleyebilecek potansiyele sahip bu organik atıklar ziyan oluyor, mikroorganizmaları besleyip havamızı kirletiyor.

Organik atıklar çöp değildir. Bu atıkları doğru şekilde değerlendirerek çevreye zarar vermelerini engelleyebilir ve doğaya yeniden kazandırabiliriz. Bunu yapmanın en bilindik yolu ise, kompost yapmak.

Kompost nedir?

Kompost; toprakta azot bakterileri veya solucanlar gibi organizmalar tarafından bozunmuş ve toprağa bağlı bitkiler için gerekli minerallere ayrıştırılmış bitkisel ve hayvansal atıklara verilen bir isim. Kompost yapımı hem organik atıkları faydalı şekilde değerlendirmek hem de çöpe atılarak ziyan olmasına engel olmak için en uygun yöntem. Üstelik her yerde de yapılabilir; bahçeniz varsa doğrudan toprakta, yoksa evinizin balkonunda bir kovada kolaylıkla yapabilirsiniz.

Kompostunuzu bahçeye, toprağa kuracaksanız yarı güneş alan, hareket alanınızı kısıtlamayan bir yer seçmeniz gerekir. Evinizde yapacaksanız da, kompostu kuracağınız alana uygun büyüklükte bir kompost kovası edinebilirsiniz. Bu amaçla üretilmiş özel kovalar satılıyor, dilerseniz kendi kovanızı kendiniz de yapabilirsiniz. Büyük boy bir kova ya da çöp kutusuna, organizmaların hava alabilmesi için delikler açın. Deliklerden içeri sinek ve böceklerin girmemesi için de kutunun iç yüzeyini sinek teli ile kaplayın. Kompost yapmak için ideal bir kovanız oldu bile!

Kompost Çeşitleri

Kompost yapımında uygulanan üç temel yöntem vardır:

  • Vermikompost (Solucan Kompostu)
  • Sıcak Kompost (Berkeley Yöntemi)
  • Soğuk Kompost

1. Vermikompost (Solucan Kompostu)

Toprak solucanları, toprağa düşen yaprak ve bitki kalıntıları gibi organik atıkları sindirerek beslenirler, atıkları ile de toprağı, bitkilerin ihtiyaç duyduğu minerallerle zenginleştirirler. Toprakta hareket ederek de bu minerallerin karışmasını ve toprağın havalanmasını sağlarlar.

Evde solucan kompostu hazırlamak için herhangi bir toprak solucanı değil, bu iş için özel olarak üretilen Kırmızı Kaliforniya Solucanı (Eisenia foetida) edinmeniz gerekir.

Hazır aldığınız veya kendi hazırladığınız kompost kovanızın içine bir miktar toprak koyduktan sonra solucanları toprağın üstüne koyun. Organik atıklarınızı da yine toprağın üstüne dökün ve bırakın geri kalanını solucanlar halletsin. Süreç boyunca kovanın kapağını çok açmamaya ve toprağın nemli (ama çok ıslak değil) tutmaya özen gösterin.

Solucan kompostu için önemli bir detay var; kovanın sadece yanlarına değil tabanına da sineklikle kapatılmış delikler açmanız ve bu kovayı içine koyabileceğiniz ikinci bir kovaya sahip olmanız gerek. Kovaların renkleri siyah veya çok koyu bir renk olmalı ve doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde durmalıdır, çünkü solucanlar ışığı pek sevmezler. Kompost kovasındaki deliklerden zaman içinde bir sıvı akmaya başlayacak ve bu sıvı, içine koyduğunuz ikinci kovada birikecektir. Bu sıvı “sıvı altın” da denen çok değerli bir sıvıdır; evinizdeki bitkilerin dibine dökebilir ve sulandırarak üzerlerine püskürtebilirsiniz.

2. Sıcak Kompost (Berkeley Yöntemi)

18-21 gün içerisinde kompost oluşumu tamamlanan hızlı bir yöntemdir ancak çok da meşakkatli ve hata riski yüksektir. Sıcak kompost hazırlayabilmek için 1 metreküp alana ve termometreye ihtiyacınız var. Kompost yapılacak tüm organik atıkları küçük parçalara bölün. Kovanın en altına bir kürek dolusu toprak koyun. Malzemeleri de bir kat ıslak (meyve ve yumurta kabukları, çay posası gibi) bir kat kuru (kuru yaprak, kağıt, kuruyemiş kabukları gibi) olacak şekilde 10-15 cm kalınlığında yerleştirin. Bu karışımın içeriğine toprağın ihtiyacına göre kül, kemik tozu, kaya tozu, kömür gibi hızlandırıcı malzemeler ve su ekleyin.

Kompost ilk birkaç gün 50-77 derece sıcaklıklarında kalacak, bir müddet sonra 43 derecenin altına düşecektir. Sıcaklık düştüğünde kompostu karıştırıp havalandırmak gerekir. Karıştırdıktan sonra sıcaklık tekrar yükselecek, sonra yeniden düşecektir. Karıştırma işlemini dört kez tekrarladıktan sonra – ki bu yaklaşık 4 hafta sürer, sıcaklığı 30 derecenin altına düşmüş koyu renkli bir kompost oluşacaktır. Bu kompost iki hafta dinlendirildikten sonra bitkilerin toprağına dökülerek kullanılabilir.

3. Soğuk Kompost

Bu işlem, doğada kendiliğinden olan sürecin aynısıdır ve 6-12 ay sürer. Kuru ve ıslak organik atıklarınızı üst üste ekleyerek kendi haline bırakın. Her yeni malzeme eklediğinizde üzerini talaş veya kuru yaprak ile tamamen kaplayacak şekilde örtün. Sineklenmesini ve kötü koku oluşumunu engelleyecektir.

Komposta neler konabilir?

Kompost yaparken iki çeşit malzeme kullanılır; biri yeşil, diğeri kahverengi. Yeşil malzemeler içinde sebze ve meyve atıkları, taze otlar, yeşil yapraklar, çay posası, kahve telvesi, yumurta kabukları gibi ıslak atıklar; kahverengi malzemeler içinde ise dal ve ağaç kabukları, dökülen saçlar, kuruyemiş kabukları, talaş, kuru yapraklar, kağıt gibi kuru atıklar sayılabilir. Bu malzemeler genelde yarı yarıya eklenerek azot/karbon dengesi oluşturulur. Bozunmayı hızlandırmak için de su eklenerek toprağın nemli kalması sağlanır. Ancak su eklerken dikkat edilmeli. Kompost nemli bir sünger kıvamında olmalı, daha ıslak olursa içindeki organizmalar boğulur ve kompost oluşmaz.

Bu atıkları asla kompostunuza koymayın:

  • Asitli atıklar (limon, greyfurt gibi narenciye kabukları)
  • Et ve et ürünleri
  • Süt ve süt ürünleri
  • Çimlenmiş/çimlenebilecek tohumlar
  • Yağ ve yağlı atıklar
  • İşlenmiş kağıtlar (gazete, dergi, kuşe kağıdı, alışveriş fişleri, naylon ve alüminyumlu kağıtlar)
  • Çürük ve küflenmiş atıklar (topraktaki organizmaları öldürür ve diğer atıkların da küflenmesine sebep olur)
  • Çay ve kahve poşetleri
  • Sabunlu su vb. kimyasal içeren atıklar

Organik atıkları da çöp olmaktan kurtarıp değerlendirerek sıfır atık yolculuğumuzda önemli bir ilerleme kaydetmiş oluyoruz. Doğanın bize sunduklarını ona geri vererek daha sürdürülebilir bir yaşama bir adım daha yaklaşıyoruz. Ancak yapabileceklerimiz bunlarla sınırlı kalmıyor. Daha fazlası için takipte kalın!

Atıksız günler dileklerimle…

 

Kaynaklar:
GRUNDIG – Ruhun Doysun
Yoldan Çıktım – Ekolojik ve Yavaş Yaşam Deneyimleri

Çağla Lotinac Akman: AgeSA'da birikim ve güvence danışmanı ve çevre aktivisti. Hafta içi 9-5 danışanlarına finansal danışmanlık vererek insanları daha varlıklı hale getirmek, hafta sonu da deniz kenarında sabah koşusu yapıp koşarken kumlardaki çöpleri toplayıp ayrıştırmak en büyük hobileri arasında. Uplifers'ta 2018'den beri çevre kirliliği, sıfır atık, gezegen dostu yaşam, koşu, kişisel finans ve bütçeleme konularında yazılar hazırlamakta, gezegenimiz için farkındalık yaratmayı ve finansal okur yazarlığı arttırmayı hedeflemektedir. Kendisine ulaşmak ve ücretsiz finansal danışmanlık almak için: (0530)-767-24-64.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit

Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale