Sıcak yaz günlerinde, aşırı ısınma ve terleme kaçınılmaz olabilir. Gölgeye sığınmak veya serin bir içecek yudumlamak gibi basit çözümler her zaman yeterli olmayabilir. Vücudun sıcaklığı hızla yükseldiğinde ve terleme durmaksızın devam ettiğinde, serinlemenin hızlı ve etkili yollarını keşfetmek isterseniz bu yazımız tam size göre. İşte vücudunuzu hızlı bir şekilde soğutmanıza yardımcı olacak ipuçları:
Bol ve pamuklu giysiler tercih edin
Yatağınızın nevresim takımını değiştirirken çarşafı havalandırdığınız o anı hatırladınız mı? İşte aynı etkiyi üzerinizde yaratmak için ihtiyacınız olan; bol kıyafetler. Yaz aylarında üzerinize yapışmayan bol kıyafetler tercih ederek teninizin üzerinde hareket ettikçe hava akışı oluşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca teninizin daha serin kalması için de pamuk veya keten gibi nefes alan kumaşlar tercih etmelisiniz. Nefes alan ve bol kumaşlar, vücudunuzda hava akışı yaratarak terin vücudunuzdan daha çabuk buharlaşmasına ve böylece soğumanıza yardımcı olabilir. Gardırobunuzu yaz için düzenlerken bu maddeyi göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Yüzünüzü soğuk havluyla silin
Genellikle uzun uçuşlarda uçaklarda soğuk havalarda sıcak havlu, sıcak havalarda ise soğuk havlu servis edildiğini biliyor muydunuz? Bunu kendinize sağlayarak yaz aylarını çok daha rahat geçirebilirsiniz. Yanaklarınız ve alnınız, cilt yüzeyinin hemen altında bir sürü kan damarı olan noktalardır, bu yüzden terlediğinizde, sıcakladığınızda yüzünüz kızarır. Eğer hızlıca bedeninizi soğutmak istiyorsanız yüzünüzü soğutarak başlayabilirsiniz. Soğuk bir havluyla yüzünüzü silmek hem anında daha ferah hissetmenize hem de daha hızlı soğumanıza yardımcı olabilir.
Ellerinizi ve kollarınızı soğuk suya daldırın
Parmak uçlarınızda bir sürü kan damarı ve sinir ucu var; bu nedenle sıcakladığınızda, terlediğinizde bunu ilk olarak tıpkı yüzünüz gibi ellerinizde de hızlı bir şekilde hissedersiniz. Eğer hızlıca soğumak istiyorsanız ellerinizi soğutarak bedeninizin geri kalanının da daha hızlı şekilde soğumasını sağlayabilirsiniz. Ellerinizi ve mümkünse kollarınızı soğuk suya daldırarak çekirdek (core) sıcaklığınızı düşürebilirsiniz. Ancak suyun ‘çok’ soğuk olmamasına özen gösterin, yani buz gibi, nefes kesen bir sıcaklıkta olmasın. Orta derecede bir soğukluk yeterli olacaktır. Çünkü çok soğuk suya ellerinizi ve kollarınızı maruz bırakırsanız bu kez kan damarlarınızın daralacağı için ısının dışarıya transfer olma potansiyeli de düşecektir.
Buz gibi değil ama soğuk duş alın
Bir önceki maddedeki durum sadece elleriniz için değil, tüm vücudunuz için de geçerli. Yazın sıcak günlerinde en iyi hissettiren şeylerden birinin soğuk duş olduğu konusunda hemfikir olsak da bu suyun da sıcaklığı ‘çok’ soğuk olmamalı. Aksi halde vücut, sahip olduğu ısıyı daha fazla tutmak isteyecek, dışarıya transfer etmeyecektir. Bu da bedeninizin soğumasını geciktirecektir. Orta soğuklukta yani buz gibi olmayan su ile duş alarak yaz günlerinde serinleyebilirsiniz.
El vantilatöründen destek alın
Küçük bir yardımcı da fena olmaz öyle değil mi? Her an klimalı bir ortam bulmak pek mümkün olmayabilir. Ancak, küçük bir el vantilatörü hızlı bir şekilde soğumanızı sağlayabilir. Dilerseniz pilli dilerseniz şarjlı dilerseniz de telefonun şarj girişine takılabilen küçük vantilatörleri yanınızda taşıyabilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse, eski ama etkili hızlı çözümlerden biri olan yelpazeden de destek alabilirsiniz. Her ihtimale karşı sıcak yaz günlerinde çantanıza bir tane eklemenizde fayda var.
Buzlu bir şeyler için
Yazın soğuk bir şeyler içmek en sık yaptığımız şeylerden biri olabilir. Soğuk içecekler, ‘şıp şıp’ terlerken bir anda vücut sıcaklığınızı düşürmeyecektir ancak vücudunuzun terleme tepkisini yavaşlatabilir, bu da cildinizden daha fazla sıvının hızlı bir şekilde buharlaşmasına yardımcı olur (şıp şıp damlamak yerine ).
Tüm bu adımlar anlık olarak vücudunuzu soğutmanıza ve terleme tepkisini yavaşlatmanıza yardımcı olabilir. Ancak, bunların öncesinde dikkat etmeniz gerekenler de var:
- Güneş ışınlarının en dik açıda geldiği öğlen saatlerinde açık havada zaman geçirmemeye çalışın.
- Mutlaka güneş koruyucu kullanın. Kimyasal ve mineral güneş kremleri arasındaki farklar yazımızdan size en uygun güneş kreminin hangi tip olduğunu bulabilirsiniz.
- Vücudunuzu susuz bırakmayın ve her gün en az 2.5-3 litre su tüketin. Çok terliyorsanız elektrolit dengesini sağlamak için elektrolit zengini gıda ve içecekleri de beslenmenize ekleyin. Elektrolit seviyesini korumaya yardımcı olan besinler ve içecekler yazımızdan ilham alabilirsiniz.
- Evinizi, çalışma odanızı, yaşam alanlarınızı serin tutun. Sıcak yaz aylarında evinizi serin tutmanıza yardımcı olacak öneriler yazımıza da göz atabilirsiniz.
Yaz aylarını daha rahat geçirmek için aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizde fayda var:
- Rahat bir yaz için evinizi güneş geçirmez hale getirmenin yolları
- Yaz aylarında serin serin uyumak mümkün mü?
- Sıcak havalarda beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenler
Kaynak: self