Sıcak ve nemli havalarda kaybettiğiniz sıvıyı geri kazanmanın 4 yolu
Sıcaklık ve nem oranın her gün arttığı bu günlerde vücudumuz en çok suya ihtiyaç duyuyor. Her zaman söylediğim gibi sıcak havada nefes alıp vermek bile sıvı kaybına sebep olabiliyor; terlediğinizi görmeniz şart değil! Terle birlikte, suyun yanında elektrolitler de kaybedebiliyoruz ve sıvı kaybı gün içinde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı ve konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu sebeple özellikle de yaz aylarında sıvı ihtiyacını doğru şekilde karşılamak çok büyük önem taşıyor. Ben de bugün sizlere sıvı alımını desteklemenin yollarından bahsedeceğim.
Renkli sular deneyin
Günde en az 2-2.5 litre su içmek çok önemli. Eğer su içmek zor geliyorsa, suyunuzun içine dilimlediğiniz taze meyvelerle ve tarçınla su içmeyi daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Limon ve nane yapraklarıyla da içtiğiniz suyun ferahlık hissini artırabilirsiniz.
Su oranı yüksek sebze ve meyveler tüketin
Yaz meyve ve sebzelerinden su oranı yüksek olanları tercih etmek de vücuda sıcak yaz aylarında destek olacaktır. Günde 2 porsiyon sebze ve 3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin. Kabak, yaz aylarının su oranı en yüksek sebzelerinden biridir. Karpuz, kavun ve şeftali de su oranı yüksek meyvelerden. Ama her şeyin fazlasının vücutta yağa dönüştüğünü unutmayın ve porsiyona lütfen dikkat edin.
Ara öğünde sıvı seçeneklere yönelin
Ara öğünlerde sıvı ihtiyacınızı destekleyecek sağlıklı içeceklere yönelin. Ayran, soğuk bitki çayları, soğuk kahveler tercih edebilirsiniz. Fakat çay ve kahvenin fazla tüketiminin, vücuttan sıvı atımını desteklediğini de unutmayın. Eğer kafein içeriği yüksek çay ve kahve tüketiminiz fazlaysa, su tüketiminizi de artırın.
Maden suyunu unutmayın!
Maden suyu yaz aylarında sıvının yanında kaybolan elektrolitlerin sağlanmasına da yardımcı olur. Günde 1-2 şişe maden suyu tüketebilirsiniz. Ara öğündeki ayranınızı mineral desteği için su yerine maden suyuyla deneyebilir veya katı meyve sıkacağından geçirdiğiniz sebzeleri maden suyuyla seyrelterek tüketebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Su içme alışkanlığı nasıl kazanılabilir?