X

Sezgisel beslenme konusunda sık sorulan 6 soru

1995’te diyetisyenler Evelyn Tribole ve Elyse Resch sağlıklı beslenmeyle ilgili, o güne kadar hiç düşünülmemiş, basit ama devrim niteliğinde bir fikirle diyet kültürünü kökten değiştirecek bir kavramı bizlerle tanıştırdı: Sezgisel beslenme

Ne yiyeceğinize karar vermek için içgüdülerinize, duygularınıza ve düşüncelerinize dikkat kesilmenizi ve kendinizle ilgili farkındalık kazanmanızı öneren bu beslenme tarzının ortaya çıkmasındaki amaç, insanların (özellikle yeme bozukluklarıyla mücadele edenlerin) kilolarına ya da beden imajlarına takılmadan, nasıl yemek yedikleriyle ve beslenmeyle ilgili yaklaşımlarını yeniden düzenlemeleri konusunda kapsamlı bir çerçeve sunabilmek.

Sezgisel beslenmeyle ilgili detaylı bilgi edinmek ve sezgisel beslenmenin temel prensiplerini öğrenmek için Sezgisel beslenme: Diyet zihniyetini reddeden sezgisel beslenmenin 10 temel prensibi yazımızı mutlaka okumanızı öneriyoruz.

Günümüzün katı kuralları olan ve kısıtlamalarla dolu diyetleriyle domine edilmiş sağlıklı beslenme kültüründe sezgisel beslenmenin ne olduğu ve nasıl uygulanabileceğiyle ilgili soru işaretleri taşıyor olmanız oldukça normal. Sezgisel beslenmenin ne işe yaradığı, nasıl uygulandığı, kilo vermenize yardımcı olup olmadığı ve diğer beslenme türlerinden nasıl farklı olduğunu anlayabilmeniz için sezgisel beslenmeye dair en sık sorulan 6 soruyu sizler için araştırdık. İşte sezgisel beslenmeye dair doğru bilinen yanlışlar ve cevabı en çok merak edilen sorular:

1. Sezgisel beslenme kilo vermeye yardımcı olur mu?

Sezgisel beslenme yaklaşımını oluşturan pek çok kavram ve prensip, günümüzde diyetisyenler ve beslenme uzmanları tarafından verilen önerilerle benzerlik gösterebiliyor. Açlık sinyallerini takip etmek, aşırı yemeyi bilinçli farkındalıkla dizginleyebilmek gibi odaklanmayı ve farkındalığı temeline alan pek çok öneri sezgisel beslenmenin temel prensipleri arasında yer alsa da, sosyal medyada bu önerilere kilo verme ya da iştah kontrolü gibi başlıklar altında denk gelmiş olabilirsiniz.

Her ne kadar verilen önerilerin içeriği sezgisel beslenmenin temel prensipleri arasında yer alsa da, kilo verme amacıyla bu önerileri uygulamak sezgisel yemenin mantığıyla tutarlı olmayan bir bakış açısına işaret ediyor. Sezgisel yeme her ne kadar kilo vermenize ya da almanıza yardımcı olabilecek uygulamalar içerse de, bunun kasıtlı olmayan bir kilo kaybı olduğunu vurgulamak gerekiyor. Dolayısıyla kilo verme ya da alma amacıyla sezgisel beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye çalışıyorsanız, diyet zihniyetini kıramadığınız için, sezgisel yemeyi yaşamınıza tam anlamıyla entegre edebilmeniz pek de mümkün görünmüyor.

2. Sezgisel beslenme içgüdülerimize güvenerek yemek yemek midir?

Sezgisel beslenmenin sadece “içgüdülerinize güvenmekle” ilgili olduğu gibi genellemelere ve basitleştirilmiş tanımlara denk gelmiş olabilirsiniz. Ancak sezgisel yeme, her ne kadar adında ‘sezgi’ kelimesini barındırsa da sadece içgüdülerimizle hareket etmeyi değil, duygu ve düşünce süreçlerinin farkına varmayı da içeren, oldukça kapsamlı bir kavram. İnsan psikolojisinin tüm bileşenlerini içerdiği için anlaşılması da bir o kadar karmaşık olan sezgisel beslenme, içgüdülerinizin ve bilinçaltınızdaki mekanizmaların yanı sıra yemekle ilgili düşüncelerinizin, bedeninizle ilgili hissettiklerinizin ve tüm beslenme deneyiminizle ilgili algınızın bir bütününden oluşuyor.

Örneğin, vücudunuzun tatlı istediğini fark ederseniz, ancak muhtemelen diyet kültürünün baskı ve kısıtlamalarıyla yoğrulmuş olan zihniniz, bu içgüdüsel isteğiniz için sizde utanma, suçluluk, kaygı gibi duyguların ortaya çıkmasına neden olur. Tatlıyı yediğinizde ya da yemediğinizde yaşayacağınız iki farklı deneyim, sadece içgüdülerinizle değil, o içgüdülerin ortaya çıkardığı düşüncelerinizle ve duygularınızla da bağlantılı olacaktır.

3. Sezgisel beslenme canımızın her istediğini yiyebilmemiz anlamına mı geliyor?

Sezgisel beslenme kavramını öğrendiğiniz ilk an ‘Benim canım sürekli pizza yemek istiyor, o zaman her gün pizzayla mı besleneceğim?’ gibi sorular zihninizde belirmiş olabilir. Sezgisel beslenmeyle ilgili pek çok eleştiri de, sezgisel beslenmenin temel prensiplerinden olan açlık sinyalleri hissettiğiniz her an yemenin ve tatmin olmak için yemek yemenin ‘sadece abur cuburlarla’ beslenme anlamına geldiği fikrine odaklanıyor.

Ancak yapılan pek çok araştırma, herhangi bir yiyeceğe çok fazla maruz kaldığımızda, beynimiz artık o yiyeceği yeni bir uyaran olarak algılamayacağı ve bir süre sonra aynı uyarana maruz kalmaktan sıkılacağı için, o yiyeceği daha az arzulayacağımızı gösteriyor. Dolayısıyla yemek yemekten zevk almamız, ancak yediğimiz yiyeceklerin çeşitli olmasıyla mümkün. Yani bazen sağlıklı yiyecekler yiyerek, bazense abur cubur yiyerek aynı ölçüde haz alabilmemiz mümkün. Yiyecekleri genel geçer ‘faydalı’ ve ‘zararlı’ etiketleriyle sınıflandırmaktan ve bu yiyecekleri tüketmekle ilgili kendimizi kısıtlamaktansa her yiyeceği koşulsuz ve şartsız tüketmek, bedenimizin zamanla dengeyi bulmasına yardımcı oluyor.

4. Sezgisel beslenme sonradan öğrenilebilir mi?

Sezgisel beslenmenin içgüdülerle ilgili olması, bu beslenme tarzının sonradan öğrenilip öğrenilemeyeceğiyle ilgili pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Ebeveynlerimiz, büyüdüğümüz ev, bebekliğimizden itibaren ne tarz yiyecekler tükettiğimiz, tabağımızdaki yiyecekleri bitirdiğimizde ya da bitirmediğimizde bizi nelerin beklediği, yemekten önce tatlı yemememiz gerektiği gibi pek çok faktör yeme alışkanlıklarımızı ve yemekle kurduğumuz ilişkiyi şekillendiriyor.

Özellikle dış görünüşümüz yüzünden kabul gördüğümüz ya da dışlandığımız gençlik yılları, hayatımız boyunca yiyeceklerle nasıl bir ilişkimiz olacağı üstünde belirleyici bir etkiye sahip. Dolayısıyla, sezgisel beslenmeye ne kadar yatkın olursak olalım, içinde bulunduğumuz çevresel koşullar göz önüne alındığında hepimizin yiyeceklerle kurduğu ilişkinin içinde büyüdüğümüz diyet kültürünün bir ürünü olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, bugüne kadar bu öğrenimlerle gelmiş olmamız, bundan sonrasında yeme alışkanlıklarımızı o öğrenimler üstünden sürdüreceğimiz anlamına gelmiyor.

5. Sezgisel beslenme, sadece açlık ve tokluk sinyallerini duyumsayabilmekle mi ilgilidir?

Bedenin açlık sinyallerine saygı duyabilmek sezgisel beslenmenin en önemli prensiplerinden biri olsa da, sadece açlık hissini duyumsamak ya da tok olduğumuzu fark etmek sezgisel beslenmek anlamına gelmez. Açlık ya da tokluk sinyalleri sadece fizyolojik semptomlardır ve içgüdüleriniz, duygularınız ve düşüncelerinizle ilgili ipuçları taşımaz.

Dolayısıyla ‘Acıktığımda yiyorum, tok olduğumu hissettiğimde kendimi durduruyorum.’ gibi bir tutumla sezgisel beslendiğinizi düşünmek, yanlış bir çıkarım olacaktır. Açlık ve tokluk sinyallerini duyumsayabilmek sezgisel beslenmenin çok küçük bir parçasıdır. Tokluk olarak tanımladığınız durumun ne kadarı bedensel duyumsamanız, ne kadarının arkasında diyet zihniyetine dair izler var? Bedeninizi olduğu gibi kabul etmek sizin için ne kadar kolay? Sadece zevk aldığınız için egzersiz yaptığınızı söyleyebilir misiniz? Bu ve bunun gibi pek çok soruya verdiğiniz cevaplar, sezgisel beslenmenin açlık ve tokluk duyumsamaları dışında kalan önemli bileşenlerini oluşturur.

6. Sezgisel yeme ve mindful yeme (bilinçli farkındalıkla yeme) arasında bir farklılık var mı? Sezgisel beslenme mindful beslenme mi?

Sezgisel yeme ve farkındalıkla yeme birbiriyle sıkça karıştırılan ve birbiri yerine sık sık kullanılan kavramlar. Mindful yeme “kendi iç bilgeliğimize saygı duyarak; yeme deneyiminde bizlere sunulan olumlu ve besleyici fırsatların farkına varmamıza izin vermek” olarak tanımlanırken, hem mindful yeme hem de sezgisel beslenme yeme deneyimi sırasında duyuları kullanarak duyumsamalara odaklanmayı prensip ediniyor. Sezgisel yeme, mindful yemenin pek çok ilkesini kapsamakla birlikte, diyet zihniyetini reddetmek, bedeninize saygı duymak, duygusal yemeyle başa çıkmak, kendinizi yargılamadan ve zorlamadan egzersiz yapmak ve sağlığınızı odağınıza alarak beslenmek gibi prensipleriyle mindful yemeden daha kapsamlı bir çerçeve sunuyor. Ancak hem mindful yeme hem de sezgisel beslenme, bedeniniz için en iyi olabilecek yeme alışkanlıklarınızı geliştirmeniz konusunda oldukça faydalı çözümler sunar.

İlginizi çekebilir: Mindful beslenme: Yemek ile farkındalığın buluştuğu nokta

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

‘Evdeki herkes barista’: Bosch VeroBarista ile kahve deneyiminizi zirveye taşıyın

Kahve, şüphesiz ki pek çoğumuz için lezzetli bir içecekten çok daha fazlası; adeta bir tutku, bir ritüel… Sabahın ilk ışıklarında enerji veren, gün içindeki küçük molalarda kendimizi şımartmamızı sağlayan, bazense sohbetlerin tadını ikiye katlayan en keyifli eşlikçi. O yüzden günün farklı anlarını, farklı kahvelerle taçlandırmak gibisi yok; ne de olsa her anın kendine has bir kahvesi var. Güne enerjik bir başlangıç yapmak için yoğun aromalı bir americano ya da gün içinde en sevdiğimiz tatlının yanında yumuşak içimli bir cappuccino en iyi seçim olabilir.



Peki ya bu seçimlerimizi evde barista ustalığıyla hazırlayabilir miyiz? Elbette. Bosch Tam Otomatik Kahve Makinesi VeroBarista ile günün her anına ve her damak tadına uygun lezzetli kahveler hazırlamak mümkün; çünkü VeroBarista ile evdeki herkes barista. Her fincanınızı ustalık eserine dönüştürmeye hazırsanız, işte VeroBarista ile yapabilecekleriniz:

Kahve çekirdeklerini dilediğiniz gibi öğütebilirsiniz

Barista ustalığında lezzetli kahveler hazırlayabilmenin ilk adımı, kahve çekirdeklerini doğru bir şekilde öğütmekten ve tazeliği korumaktan geçiyor. Güzel haber; VeroBarista tüm bunları sizin için yapıyor. CreamDrive, yüksek kaliteli seramik kahve öğütme ünitesi ve özel aroma koruyucu çekirdek haznesi ile günün her saati taze çekilmiş kahve çekirdekleriniz hazır.

Üstelik çekirdek öğütme inceliğini de dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Arka arkaya iki öğütme ve ısıtma sayesinde ekstra güçlü kahvenizi tadı daha az acı olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. AromaDouble Shot Fonksiyonu ile kahve aromasından ödün vermeden ekstra yoğun kahveler hazırlamak da mümkün. E bir barista daha ne ister, öyle değil mi?

Farklı anları, farklı kahve çeşitleriyle taçlandırabilirsiniz

Taze çekilmiş kahve çekirdeklerinin mis kokusunun yanı sıra kahve hazırlamanın en güzel yanlarından biri de hiç şüphesiz her damak zevkine uygun farklı seçenekler yapabilmek. Sert tatları sevenler, yumuşak içim tercih edenler ya da daha eğlenceli köpüklü bir şeyler arayanlar… VeroBarista’da herkes için bir şeyler var. Cappuccino, flat white, latte macchiato, sütlü kahve, OneTouch Function ile hepsini tek tuşla hazırlayabilirsiniz. Dahası, yoğun tatları seviyorsanız americanonuz da VeroBarista ile hazır.

Belirtmekte fayda var ki; bir barista ustalığında kahve hazırlayabilmek için özellikle sütlü kahvelerde doğru lezzeti yakalayabilmenin en önemli sırrı sütün sıcaklığını ve kıvamını doğru ayarlayabilmek. Neyse ki VeroBarista, ideal demleme sıcaklığı konusunda tam bir usta. Sütlü kahvelerde bile mükemmel sıcaklığı yakalıyor, süt köpüğü ve sıcak su hazırlama seçenekleri ile her kahve türünü lezzetten ödün vermeden hazırlıyor. Ayrıca sütlü kahveleriniz için de hortumlu süt adaptörü sayesinde esnek çözümler sunuyor. İster kutudan, ister şişeden, ister kendi termosundan süt alın, VeroBarista ile sonuç hep aynı; hep mükemmel.



Kişisel tercihlerinizi kaydedebilirsiniz

Geçek bir barista kahve hazırlarken mutlaka kişisel dokunuşlarıyla fark yaratır; VeroBarista da evdeki herkesin kendi ‘barista’ dokunuşunu ekleyebilmesi için kişiselleştirilmiş tercihlere göre 4 adede kadar favori kahve kaydedebilme özelliğine sahip. Böylece her yudumda tam da istediğiniz gibi bir lezzete kavuşabilirsiniz. Ayrıca evinizde baristalığı başkasına devretmeniz gereken anlarda da kahvenizin yine tam istediğiniz gibi hazırlanacağından da emin olabilirsiniz 🙂 Sıfır risk, bol lezzet…

En sevdiğiniz kahveyi, en sevdiğiniz fincanda içebilmeniz için de VeroBarista üstüne düşeni yapıyor ve yüksekliği ayarlanabilir kahve çıkışı sayesinde 15 cm yüksekliğe kadar ayarlanabiliyor. En uzun latte macchiato bardaklarınızı bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Zamandan ve enerjiden tasarruf edebilirsiniz

Kahve hazırlarken lezzet kadar önemli bir şey daha varsa; o da şüphesiz ki zamandan ve enerjiden tasarruf edebilmek. VeroBarista, minimum ısınma süresiyle 45 saniye gibi çok kısa bir zamanda kahvenizi hazır hale getiriyor. Ayrıca her kahveden sonra autoMilkClean süt temizleme sistemi ile tam otomatik temizlik sunuyor ve kolayca çıkartılabilir damlama tepsisi, kahve posası kabı ve süt ağızlıkları bulaşık makinesinde yıkanabiliyor. Yani kahve keyfiniz bittiğinde sizi temizlikle hiç yormuyor. Ve son olarak ZeroEnergy Auto-off otomatik kapanma özelliği ile belirlenen saatten sonra enerji tasarrufu yapmak için kapanıyor, sizi düşündüğü kadar çevreyi de düşünüyor. Kim hem çok lezzetli kahveler yapan hem de akıllı özellikleriyle kahve hazırlamayı mükemmel bir deneyime dönüştüren böylesi bir yardımcıyı evinde istemez ki?

Siz de evinizin baristası olmaya hazırsanız, en lezzetli kahveleri kendi damak tadınıza göre ayarlamak ve her defasında mükemmel sonuçlar elde etmek için hemen tıklayabilir, VeroBarista ile tanışabilirsiniz.

*Bu yazı Bosch katkılarıyla hazırlanmıştır.





21 Günde Ustalaş: Hayatınızı dönüştürmenin kısa rehberi

Günümüz dünyasında insanlar hızlı ve etkili çözümler ararken, uzun vadeli değişikliklerin ne kadar süre gerektirdiği sorusu akıllarda yer ediyor. Araştırmalar, bir alışkanlık kazanmanın 21 günlük bir süreç olduğunu belirtiyor. Bu gerçek, “21 Günde Ustalaş” serisini şekillendiren temel düşünce. Omega Yayınları’nın yayımladığı ve Marie-Claire Carlyle, Leon Nacson ve David A. Phillips gibi alanında prestijli yazarların katkıda bulunduğu seri, hayatın farklı alanlarında bir dönüşüm yaşamak isteyen okurlara kısa ama derinlemesine bir yolculuk sunuyor. Peki, bu serinin her kitabı, okura nasıl dokunuyor? Gelin, seriye birlikte göz atalım.



Marie-Claire Carlyle-Para Mıknatısı: Zenginliğe Giden Yolda Bir Yol Haritası

Serinin ilk kitabı olan Para Mıknatısı, parayla olan ilişkimize yeni bir perspektif getiriyor. Carlyle, paranın sadece maddi bir unsur olmadığını, aynı zamanda kişisel değerimizin ve başkalarına sunduğumuz katkının bir yansıması olduğunu öne sürüyor. Kitap, okuyucuları “zengin” olmanın ötesine taşıyarak, yaşamlarında gerçekten neye değer verdiklerini sorgulamalarına yardımcı oluyor. Paranın bir enerji olduğu fikri üzerine kurulu bu kitap, hayata daha fazla refah çekmek isteyenler için önemli adımlar sunuyor. Okur, mevcut finansal alışkanlıklarını gözden geçirmeye ve “para mıknatısı” olma yolunda ilerlemeye davet ediliyor. Carlyle’ın dili basit ama etkileyici. Kitap, “Paranın Değeri” ve “Niyet Etmenin Gücü” gibi bölümlerle, paraya olan bakış açınızı tamamen değiştirebilir. Ancak bu kitap, sadece bir kişisel gelişim kitabı değil; alışkanlıkları kökten dönüştürmek isteyen herkes için bir rehber niteliğinde. Para ve refah konusunda mevcut düşünce kalıplarını yıkmak isteyen okurlar için güçlü bir başlangıç noktası sunuyor.

Leon Nacson-Rüyalar: Bilinçaltınızı Keşfetmek İçin Bir Araç

Serinin ikinci kitabı olan Rüyalar, sadece uyku sırasında yaşadığımız olayların ötesinde, bilinçaltımızın derinlerine bir yolculuk yapmamıza yardımcı oluyor. Nacson, rüyaların anlamını çözebilmek için onları hatırlamanın önemini vurgularken, okuyuculara kendi rüya günlüğünü tutmanın faydalarından bahsediyor. Modern yaşamın karmaşasında, rüyalarla ilgili sembollerin ve temaların nasıl çözüleceğine dair pratik bilgiler sunuyor. Kitap, rüya yorumlamada bireysel deneyime önem vererek okuyucunun kendi rüyalarının dilini öğrenmesini sağlıyor. Rüyaların sembolizmi üzerine yoğunlaşan bölümler, okurun bilinçaltına dair ipuçlarını yakalamasını kolaylaştırıyor. “Düşmek, Uçmak ve Kovalanmak” gibi herkesin yaşamış olabileceği rüya temalarına açıklık getirirken, kişinin ruhsal yolculuğunda bir rehber olma niteliği taşıyor. Nacson, rüyaların günlük hayatımızdaki yansımalarına dikkat çekiyor; bu da kitabı okura bilinçaltıyla ilgili derin bir keşif fırsatı sunan önemli bir araç haline getiriyor.

David A. Phillips-Numeroloji: Sayıların Gizemli Dünyası

Üçüncü kitap Numeroloji ise, yaşamın derin sırlarını anlamak için sayıların gücüne odaklanıyor. Phillips, Pisagor’un öğretilerine dayanan bu kadim bilim dalını modern hayata uyarlayarak, insanların kendilerini ve çevrelerindekileri daha iyi anlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Numeroloji, sadece kişilik analizi değil; aynı zamanda kariyer seçimleri, ilişkiler ve ruhsal gelişim açısından da rehberlik sunuyor. Phillips, kitabında sayılara dair teorik bilgilere ek olarak, gerçek dünyadan ünlü örnekler sunarak konuyu daha somut bir hale getiriyor. “Ruh Sayıları” ve “Adların Gücü” gibi bölümler, okurların kişisel yaşamlarına dair önemli çıkarımlar yapmasına olanak tanıyor. Numerolojiye ilgi duymayanlar bile, bu kitap sayesinde yaşamlarını yeni bir gözle değerlendirmeye başlayabilir.

21 Günlük Yolculuk: Alışkanlıklar ve Dönüşüm

Bu seri, alışkanlıkların nasıl şekillendiğine ve yaşamda yeniye yer açmanın neden önemli olduğuna dair kapsamlı bir rehber niteliğinde. Her kitap, 21 gün boyunca okuru derin bir içsel yolculuğa çıkarıyor ve bir yandan kısa süreli bir rehber gibi görünse de her birinin arkasında büyük bir felsefi altyapı bulunuyor. Para Mıknatısı, finansal refahın anahtarlarını sunarken; Rüyalar bilinçaltımızı çözmemize yardım ediyor ve Numeroloji kişisel potansiyelimizi anlamamıza kapı aralıyor. Bu serinin en büyük gücü, herkesin hayatında bir noktada değişiklik yapma ihtiyacını hissetmesi ve 21 gün boyunca süren bu küçük ama etkili adımların, büyük dönüşümlere yol açma potansiyelinde yatıyor. Her kitap, farklı bir tema etrafında dönse de ortak payda: Bireyin kendi gücünün farkına varmasını sağlamak ve bunu bir alışkanlığa dönüştürmek.



Sonuç olarak, “21 Günde Ustalaş” serisi, hayatta bir adım öne geçmek ve yeni bir başlangıç yapmak isteyenler için ilham verici bir çalışma. Her kitabın derinliği, okurun kendine dair yeni keşifler yapmasına olanak tanıyor. Seriyi okurken hem kişisel gelişiminize katkıda bulunacak hem de alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçireceksiniz. Hayatta yeni bir sayfa açmak için siz de bu 21 günlük yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?

Bu yazı Deniz Poyraz tarafından kaleme alınmıştır.

İlginizi çekebilir: Yaratıcılık bir hayal mi? Yaratıcı olmak mümkün mü? İyi ama nasıl?





İlgili Makale