Seyahate çıkmadan önce mutlaka göz atmanız gereken 15 faydalı seyahat hilesi
Seyahat etmek birçoğumuz için vazgeçilmez bir tutku.
Seyahate çıkmayı hayal ederken bile heyecanlanıyoruz, plan program yaparken içimiz kıpır kıpır oluyor, bir an önce gitmek istiyoruz ama o aşamanın da tadını çıkaralım istiyoruz. Her ne kadar bulunduğumuz yerden bambaşka bir yere gitmeyi ve özgür hissetmeyi sevsek de, seyahat etmeden önce iyi düşünülmemiş bazı şeyler, seyahat boyunca özgürlüğümüzü kısıtlayabiliyor. Ve çoğu zaman bu üzerinde yeterince düşünmemiş olduğumuz eksikler, bizi seyahat ettiğimize pişman edebiliyor. Ne var ki sağlam bir kontrol listesiyle, en acele seyahatleriniz bile, sorunsuz ve pürüzsüz geçebilir. Nasıl mı?
Uplifers olarak seyahate çıkmadan önce mutlaka göz atmanız gereken 15 şeyi sizler için derledik.
Otel yerine ev ve oda kiralayın.
Özellikle son yıllarda otel fiyatları bir hayli yükseldi. Artık seyahat planları yaparken en çok çekindiğimiz konu, kalacağımız yer için vereceğimiz yüksek ücretler olmaya başladı. Durum böyle olunca farklı alternatif arayışlarına girdik. İyi de yaptık! Artık pek çok online platform, güvenli bir şekilde ev ve oda kiralamanıza yardımcı oluyor, hem de oldukça uygun fiyatlara. Bu yüzden seyahatlerinizi planlarken, önce kiralayabileceğiniz otellere ve odalara göz atmanızda fayda var. Oldukça uygun fiyatlara, büyük ve kasvetli otellere kıyasla samimi ve konforlu evler kiralayabilirsiniz. Özellikle kalabalık bir grupla seyahat edecekseniz bu yöntem sizin için tahmin ettiğinizden çok daha hesaplı olabilir.
Seyahate çıkmadan önce bankanızla iletişim halinde olun.
Birçok kişi yurt dışı seyahatlerine çıkmadan önce kredi kartlarını yurt dışı alışverişleri için aktive etmeyi unutuyor. Hele ki kredi kartınızın aktive olması birkaç haftayı bulabiliyorken, bu durum çıktığınız seyahatte oldukça can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Seyahate çıkmadan birkaç hafta önce bankanızla iletişime geçip kartınızı aktive etmek istediğinizi söylediğinizde, seyahate çıktığınız süre boyunca rahatlıkla alışveriş yapabilirsiniz.
Önemli belgelerin fotoğraflarını çekin ve yedek alanlarda muhafaza edin.
Yurt dışı seyahatlerine çıkmadan önceki aşamada, vize işlemleri sırasında ne kadar çok belge topladığınızı düşünün. Vizeniz sorunsuz bir şekilde çıksa bile, bazen seyahat ettiğiniz ülkenin yaptığı kontrollerde sorun çıkabiliyor. Dolayısıyla özellikle böyle durumlarda aynı yerde muhafaza ettiğiniz belgelerin kaybolması büyük sıkıntılara yol açabilir. Bu durumun önüne geçmek için mutlaka belgelerinizin fotoğraflarını çekip bir scanner yardımıyla bilgisayarınıza aktarın ve kendinize mail olarak yollayın, online ortamda muhafaza etmenin yanı sıra belgelerinizin yedeklerini güvendiğiniz bir aile üyesine verebilirsiniz. Böylece belgeleriniz kaybolsa bile her yerden kolayca ulaşabileceğiniz şekilde saklamış olursunuz.
Bavul hazırlarken kıyafetlerinizi katlamak yerine rulo haline getirin.
İster kısa bir kaçamak yapın, ister uzun bir seyahate çıkın, bavul hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli şey bavula neler koyduğunuza hakim olmak. Böylelikle yanınıza ihtiyacınız olan her şeyi alıp almadığınızı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz, gittiğiniz yerde de aradıklarınızı bulmak için tüm bavulu boşaltmanıza gerek kalmaz. Bunun için en uygun yöntem ise kıyafetlerinizi bavulunuza rulo halinde yerleştirmek. Bu şekilde hem bavul düzeninizi korumuş olursunuz hem de eşyalarınızı kaybetmenin önüne geçersiniz.
Havaalanına giderken yanınıza bir adet boş sus şişesi alın.
Birçok havaalanı belli mililitrenin üstüne su kabul etmez, hatta çoğu zaman içeriye su bile sokamayabilirsiniz. Böyle zamanlarda yanınızda götürdüğünüz boş su şişesi kurtarıcı olabilir. Bindiğiniz uçakta size verilen suyu bir an önce bitirmeye çalışırsınız. Böyle zamanlarda verilen suyu kendi su şişenize doldurarak rahatlıkla muhafaza edebilir, istediğiniz zaman su içme imkanına sahip olabilirsiniz. Eğer kullandığınız havayolu sınırsız hizmete sahipse ve çekingen biri değilseniz fazladan su rica edebilir, büyük su şişenizi tamamen doldurabilirsiniz. Ne de olsa kaldığınız yere ne zaman nasıl koşullarda varacağınızı asla tahmin edemezsiniz.
Kendi prizinizi taşıyın.
Özellikle freelance çalışıyorsanız, muhtemelen dizüstü bilgisayarınız birçok seyahatinizde ayrılmaz bir parçanız. Teknoloji çağında yaşadığımızı düşünürsek, hepimiz teknolojik aletlerimizin şarj problemiyle başa çıkmanın farklı yollarını arar hale geldik. Durum böyle olunca hem havaalanlarında hem de zaman geçirdiğimiz kafe ve restoranlarda kendi prizimize sahip olmak aslında büyük bir özgürlük. Üstelik böylelikle farklı insanların prizinizden faydalanmasına izin vererek yeni bir sosyalleşme alanı yaratmış olursunuz ve yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Belki de tanıştığınız insanlar sizinle aynı yöne seyahat ediyordur ve ihtiyacınız olan yardımı gökte ararken yerde bulmuş olursunuz, kim bilir?
Gittiğiniz yerde bavulunuzu boşaltmayın.
Birçok kişi seyahat ettiği sırada, kendini kaldığı yerde "evinde" hissetmek için ilk iş bavulunu açar ve odasına yerleşir. Ne var ki bu durum seyahat sırasında hızlı hareket etmenizi ve organize olmanızı engeller. Aynı zamanda eşyalarınızı ne kadar fazla alana yayarsanız, bir şeyleri unutma ihtimali bir o kadar artar. Bu sebeple bavulunuzdan yalnızca ayakkabılarınızı, kişisel bakım ürünlerinizi ve montlarınızı çıkarmanız yeterli olacak. Böylelikle seyahatinizin son gününde de gönül rahatlığıyla toparlanabileceksiniz.
Eski kozmetik kutularını gizli cüzdan olarak kullanın.
İsterseniz dünyanın en güvenli ülkesine seyahat ediyor olun, başınıza nerede ne geleceğiniz asla bilemezsiniz. Böyle durumlarda ufak hilelerden faydalanabilirsiniz. Bitmiş kremlerinizin kutularını suyla durulayıp temizledikten sonra, telefon, nakit para, bozuk para ve anahtar gibi önemli eşyalarınızı içine yerleştirin. Böylelikle yanınıza almadığınız önemli özel eşyalarınızı rahatlıkla kaldığınız odada da bırakabilirsiniz. Sonuçta güneş kremi kutusunun içinde para aramak kimin aklına gelir ki?
Tüm paranızı yanınızda taşımayın.
Başınıza nerede ne geleceği belli olmaz demiştik... Genelde seyahate çıkarken nakit para kullanmayı tercih edenler, yanlarında bol miktar parayla seyahate çıkar. Ne var ki tüm bu parayı aynı yerde taşımak, cüzdanınızın çalınma ihtimalini çok daha korkutucu bir hale getirebilir. Bunun yerine paranızı en az iki farklı cüzdanda bölerek taşımak ve bir cüzdanınızı kaldığınız yerde saklamak içinizi biraz da olsa rahatlatacak.
Döviz alışverişi için ATM'leri kullanın.
Daha önce hiç havaalanında döviz alışverişi yapmayı denediniz mi? Eğer denediyseniz bu işlemin saatler alabileceğini biliyorsunuzdur. Havaalanında ya da havaalanına yakın yerlerdeki döviz büroları para çevirmek istediğinizde ekstra bir ücret talep eder. Birçok insan bilmese de döviz alışverişi yapmanın çok daha kolay bir çözüm yolu var; bankamatik kartınız yerel ATM'lerde çalışıyor! Gittiğiniz ülkede ATM'lerden para çekerek o ülkenin para birimine ulaşmanız mümkün. Bu önemli seyahat hilesiyle büyük bir zaman kaybından kurtulacak, sevdiğiniz şeyleri yapmak ve görmek istediğiniz yerleri görmek için daha çok zamanınız olacak.
Yanınızda mutlaka tükenmez kalem bulundurun.
Muhtemelen çok da önemli olmadığını düşündüğünüz bu ipucu, aslında sandığınızdan çok daha gerekli. Özellikle yurt dışı seyahatlerine çıktığımız sırada birçok prosedür işlemleriyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Doldurmamız gereken belgeler, atmamız gereken imzalar olabiliyor. Ne var ki bu durum, kalabalık bir güne denk geldiğimizde uçağımızı kaçıracak kadar zaman kaybı yaratabilir. Neden kendi kaleminizle bu işlemleri hızlıca halledebilecekken, başka insanları bekleyerek zaman kaybedesiniz?
Yanınızda bir kitap bulundurun.
İster yalnız seyahate çıkıyor olun ister arkadaşlarınızla, seyahat boyunca tek başınıza zaman geçirmeniz gereken anlara denk gelebilirsiniz. Her yerde Wi-Fi erişimine ulaşamayacağınızı ve bazen birilerini beklerken bir kafede saatler geçirmeniz gerekebileceğini varsayarsak, yanınızda her daim okuyabileceğiniz bir kitap bulundurmak kurtarıcı bir çözüm olabilir.
Taşınabilir telefon şarjı edinin.
Kimi zaman seyahat sırasında uzun saatler beklemek zorunda kalabiliyoruz. Uçağımız rötar yapabiliyor ya da ülkeye girişte sıra bekleyebiliyoruz. Böyle durumlarda ilk iş telefona sarılsak da, akıllı telefonların şarjlarının hızlı bitmesi, bu durumu bizim için biraz zorlaştırabiliyor. Böyle zamanlarda taşınabilir bir telefon şarjı taşımak can sıkıntınıza çare olabilir. Böylelikle sıra beklerken aklınıza gelen şeyleri not alabilir, internette yol tariflerine göz atabilir ya da oyun oynayabilirsiniz.
Lokal restoranları denemeyi ihmal etmeyin.
Birçok kişi seyahate çıktığında, tercihini istemsiz olarak "bildik, tanıdık" lezzetlerden yana kullanıyor. Oysa yeni bir kültürü ve yeni lezzetleri deneyimlemedikçe seyahat etmenin ne anlamı kalıyor? Artık her yerde, her bütçeye uygun leziz yemeklere ulaşabiliyoruz. Ziyaret ettiğiniz ülkenin meşhur lezzetlerini araştırın ve nerede ne yemeniz gerektiğini önceden planlayarak yeni tatlar denemenin keyfine varın.
Kültürel detaylara hakim olun.
Birçok kültür, farklı alanlarda farklı çalışma şekillerine sahiptir. Seyahat ettiğiniz ülkeye gitmeden önce bu tür önemli detayları araştırmanız, seyahat sırasında işinizi oldukça kolaylaştırır. Örneğin Amerika'da bir restorana yemeğe gittiğinizde sizinle ilgilenen garsona bahşiş bırakmak neredeyse zorunluluk ya da İtalya'da yemeğinize ekstra peynir istemez, size yemek yapan şefin el becerisini aşağılamak anlamına gelir, gibi.