Seyahat tutkunlarının mutlaka bilmesi gereken 20 ipucu
Değişip, dönüşmeyen hiçbir şey yok sanırım. Bundan 5 yıl önceki seyahat ediş tarzım ile şu anki seyahat ediş tarzım arasında o kadar çok fark var ki. Eskiden “bir daha ne zaman geleceğim ki şu elimdeki listede bulunan her şeyin yanına bir tik atmalıyım” diye düşünürken, artık “şu parka gitmesem de olur, anın tadını çıkarmak istiyorum” diye düşünüyorum. Bu değişim yaşadığım deneyimlerden sonra oluşmaya başladı. Deneyim kazandıkça daha “smart” bir şekilde seyahat etmeye başladım. Bu yazımda yıllar içinde seyahat ederek deneyimlediğim şeyleri 20 madde altında sizlerle paylaşıyorum.
1. Uçak biletlerinizi Salı ya da Çarşamba günü satın alın, çünkü daha ucuz. Biliyorum, böyle yazınca biraz saçma gibi duruyor. Pazartesi gününün Çarşamba gününden farkı ne olabilir ki? Ama bana inanın böyle bir gerçek var. Bi’ deneyin, göreceksiniz 🙂
2. Havayolu firmaları bilet fiyatlarını öğleden sonra saat 3’te biraz daha ucuza satıyorlar. Salı ve Çarşamba gününe ek olarak biletlerinizi saat 3’ten sonra satın alın.
3. Uçak bileti satın alırken veya otel konaklamalarını yaparken tarayıcınızı mutlaka temizleyin. Seyahat siteleri sizin ne zaman, kaç kere ve ne için geldiğinizi takip ediyor ve buna göre fiyatları yükseltebiliyor.
4. Pasaport, kimlik, ehliyet, vize, otel rezervasyonu, bilet gibi önemli evrakları tarayıp, hem kendinize e-mail atın hem de telefonunuza kaydedin. Böylelikle ihtiyaç duyduğunuzda temin etmekte zorlanmazsınız.
5. Bavulunuzu hazırlamadan önce kendinize “bu seyahatte hangi eşyalara ihtiyacım var?” sorusunu sorun ve bir liste yapın. Bavulunuzu bu listeye göre hazırlayın ve fazlalıkları kendinize yük etmeyin. Unutmayın, çantanız ne kadar hafif olursa seyahatiniz o kadar konforlu olur.
6. Uçaktan iner inmez ilk tuvalete koşmayın çünkü mutlaka tuvalet sırası olacaktır. Biraz daha dayanıp diğer tuvaletlere doğru yürüyün ve sıra beklemeden ihtiyacınızı giderin 🙂
7. Yanınızda mutlaka kalem taşıyın ve kalemi en kolay ulaşabileceğiniz çantaya koyun. Pasaport kontrolünden önce form doldurmanız gereken zamanlar olabiliyor ve pasaport sırası yetmezmiş gibi bir de kalem sırası beklemeyin.
8. Çantanızı hazırlarken kıyafetlerinizi katlamak yerine rulo yaparak yerleştirin. Kesinlikle aynı eşyayı daha az yere yerleştirmiş olacaksınız.
9. Wi-Fi’a ihtiyacınız var ama bi kafeye gidip sadece internet için para harcamak istemiyorsanız kafenin yakınında takılın. Wi-Fi şifresi genellikle FourSquare’de yazılı oluyor 🙂
10. Seyahatlerinizle ilgili notlar alacağınız bir defterin yanınızda bulunması iyi olur; ama diyelim ki unuttunuz, seyahatlerinizden anları yazdığınız bir kartpostalı kendinize atmaya ne dersiniz?
11. Seyahate çıkmadan önce kredi kartını kullandığınız bankayı arayıp yurt dışı kampanyalarını mutlaka öğrenin.
12.Paranızı ve kredi kartlarınızı tek bir cüzdanda taşımayın. Cüzdanınızın çalınması veya kaybolması durumunda parasız kalabilirsiniz ve eminim son derece stresli bir deneyim olur. Bu yüzden paranızı ve kartlarınızı birkaç bölüme ayırarak, farklı yerlerde taşıyın.
13. Normalde erken kalkmak size göre olmayabilir fakat seyahat ederken güne erken başlamak vaktinizi etkili bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Saatlerce müze sırası beklemeyi kim ister? Bir de şehirler sabahın erken saatlerinde çok daha güzel!
14. Havaalanında bavul sırası beklemek istemiyorsanız check-in sırasında bavulunuzun içinde kırılacak eşya olduğunu söyleyin, bavul bantından çıkan ilk bavul sizinki bile olabilir 🙂 Fakat aklınızda bulunsun bunu her havayolu şirketi yapmıyor. Şansınızı denemekte fayda var.
15. ATM’den para çekmek döviz bürosundan para çekmekten daha avantajlı olabiliyor. Bu yüzden seyahate çıkmadan önce bankanızla görüşerek ne kadar komisyon ödeyeceğinizi öğrenin ve sonra hesabınızı yapın.
16. Yanınızda seyahat boyu dezenfektan, ıslak mendil ve peçete bulundurun. Her biri mutlaka işinize yarayacak ve sizi mikroplardan koruyacak.
17. Seyahate çıkmadan önce telefon operatörünüzle görüşüp, numaranızın yurt dışına açık olup olmadığını teyid edin ve sonrasında yüksek faturalar ödememek için kampanyaları mutlaka öğrenin.
18. Yeniliklere açık olun. Yeni bir kültürü deneyimliyorsunuz, dolayısıyla her şeyi yaşadığınız yer ile kıyaslamayın ve aynı olmasını beklemeyin. Yolunuza çıkan yeniliklerden keyif almaya bakın.
19. Utangaçlık yapmayın. Hiç bilmediğiniz bir yerdesiniz ve yolunuzu kaybedebilirsiniz ya da nerede yemek yiyeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey sormak, sorun ve yardım isteyin.
20. Esnek olun. Zaten rutinimiz alabildiğine planlı. Sabah uyandığımız saat, vapura bindiğimiz saat, mesai başlama saati, öğlen yemeği saati, işten çıkış saati derken zaten saatlerle yaşıyoruz. O yüzden bırakın, aksın. Her ne yaşarsanız yaşayın, her biri seyahatinizin bir parçası unutmayın…