X

Amsterdam seyahat günlükleri: Amsterdam’da görülmesi gereken yerler

Paris’te yaşanan onca maceranın ardından Cumartesi sabahı Amsterdam’a varabildim. Otobüs terminalinde 1 saat kestirdikten sonra terminalin hemen yanındaki metro ile merkezden bir önceki durakta inerek couchsurfing.com’dan anlaştığım Schelte’nin evine gittim. Sanat etkinliklerinde organizatörlük yapan 37 yaşındaki Schelte ile beni bir araya getiren etmen kürek sporu oldu. Schelte, gençlik yıllarında profesyonel iken, artık ‘’veteran’’ kategorisinde yarışlara katılıyor. Schelte beni Pazar günü gireceği kürek yarışına davet etti ve yarışmak istersem bana tekne dahi ayarlayabileceğini söyledi. Her ne kadar çok heyecanlansam da Pazar günü öğleden sonra Türkiye’ye dönüş uçağım olduğu için bu güzel teklife evet diyemedim…

Eve varmadan önce yaptığım alışveriş ile kahvaltımızı hazırlarken Schelte’den şehir ile ilgili tavsiyeler almayı ihmal etmedim. Schelte dışarı çıkmadan önce bana evin anahtarı ile bisikletini verdi ve akşam bana evde yemek hazırlamayı teklif etti.

Amsterdam’a yolunuz düşerse yapmanız gereken ilk şey bir bisiklet bulmak olmalı. Şehir yürüyerek dolaşılamayacak kadar büyük ve metro hatları biraz seyrek. Özellikle benim gibi şehri gezmek için yalnızca 1 gününüz varsa bisiklet hayat kurtarıyor. Fakat bunun ötesinde, bisiklet şehirle bütünleşmiş bir ikon. Şehirdeki bütün yollarda bisiklet şeridi olmasının yanı sıra bisikletlilere özel trafik lambası dahi var. Bisiklet kullanım oranı o kadar yüksek ki bazı işlek noktalarda ‘’bisiklet trafiğine’’ takılıyorsunuz, hatta dikkatli gitmezseniz her an başka bir bisikletli ile çarpışabilirsiniz.

Cadde ve kanalları pedallayarak dolaştıktan sonra Amsterdam’ın en büyük müzesi Rijks Museum’e gittim. 11.Yüzyıl’dan 21.Yüzyıl’a kadar geniş bir zaman aralığında eserlerin bulunduğu müzede özellikle Rembrandt, Van Gogh, Vermeer gibi ünlü sanatçıların eserlerini inceleyebilirsiniz. Özellikle Steen’in eserleri ile 17.Yüzyıl Hollanda’sına yolculuğa çıkabilirsiniz. Yeni ve yakın çağda Hollanda İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü Afrika ve Asya’daki medeniyetlerden gelmiş eserleri de görmek mümkün. Müzenin Special Collections (özel koleksiyon) kısmında sergilenen muazzam gemi maketleri ve kılıç, kalkan, tüfek gibi savaş aletlerinin geçmişten günümüze değişimini de inceleyebilirsiniz.

Müzedeki eserleri online olarak incelemek için tıklayınız.

Müzenin saat 5’te kapanması üzerine gezintim yarım kaldı ve ben de müze haline getirilmiş eski Heineken fabrikasına gittim. Şirketin kuruluşundan üretim tesislerine ve reklam çalışmalarına kadar çeşitli bölümlerin olduğu müzeyi dolaştıktan sonra saat 8’e doğru eve döndüm. Schelte’ye Stamppot (patatesli sucuklu Hollanda yemeği) hazırlamak için yardım ederken yemek tarifini öğrenmeyi de ihmal etmedim. İşte couchsurfing’in en güzel yanı da bu olsa gerek! ‘’Balık almıyor’’ fakat ‘’Balık tutmayı öğreniyorsunuz’’.

Amsterdam Avrupa’nın geceleri en hareketli şehirlerinden biri olsa da saat 2’den sonra her yer kapanıyor. Açık kafe bulamayınca tren istasyonuna gitmeye karar verdim. Ne var ki tren istasyonu da gece 1 ile 5 arasında kapanıyordu. Gerisin geri şehre döndüm ve en sonunda açık bir McDonalds buldum. Sıcak bir mekan bulabildiğime şükrederek içeri sığındım. Sabah 5’te McDonalds’ın kapanmasıyla yeniden istasyona gittim ve orada 9’a kadar memurlarla köşe kapmaca oynayarak uyudum. Evet, istasyon sabah açılsa da içeride uyumak yasak, ve sırf uyuyanları tespit edip dışarı çıkarmakla görevli memurlar dahi var.

 

Pazar sabahı güneşin etkisiyle hava ısınınca yeniden şehri dolaşmaya çıktım. O gün şehirde hem koşu hem de bisiklet yarışı vardı. Caddelerdeki coşkulu kalabalığın arasından geçerek Rijks Museum’a yeniden gittim ve dünkü yarım kalmış ziyaretimi tamamladım. Ardından Madame Tussauds Balmumu Müzesi’ne gittim. Havaalanına gitmeden önce Hollanda’nın yöresel yiyeceği Haring (Hollanda usulü çiğ balık) tatmayı istedim ama pazar günü satıcılar kapalı olduğu için nasip olmadı, ben de açlığımı bastırmak için bir şarküteriden yöresel peynirler aldım.

Öğle vakti eve döndüm. Schelte yarışa gittiği için ev boştu, güvenle çantamı aldım, bisikleti ve anahtarı bırakarak evi terk ettim. Tren ile havaalanına geçerek İstanbul uçağına bindim.

Yazarın diğer yazıları için tıklayınız.

 

 

Göktuğ Kral: Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisiyim, aynı zamanda Boğaziçi Triathlon Takımı Kurucu Kaptanı’yım ve BÜMK Klasik Müzik Korosu’nda koristim. 16 Ağustos 2014’te IRONMAN İsveç Triathlonu’na katılarak 3.8 km yüzme + 180 km bisiklet + 42 km’lik maraton koşusunu 11 saat 56 dakikada tamamlayarak ‘’En Genç Türk IRONMAN’’ ünvanı aldım. Seyahat etmeyi, görülmemiş yerleri keşfetmeyi, yeni lezzetleri tatmayı çok severim. Seyahatlerimde ‘’turist’’ değil ‘’gezgin’’imdir. Adrenalin ve macera bağımlısıyımdır. Piyano, Kürek, Tenis, Kick-Box, Kaya Tırmanışı ve Bikram Yoga hobilerim arasındadır. En büyük hayalim ’’80 Günde Devr-i Alem’’ yapmak.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale