X

Seyahat ederken yemek fotoğrafçılığı konusunda ustalaşmanızı sağlayacak öneriler

Seyahat ettiğiniz yerlere sizi çeken bir nokta da orada tadacağınız yerel yemeklerdir. Yeni bir yeri deneyimleme konusunda önem arz ettiğinden dolayı, gezi yazılarında yerel lezzetler mutlaka yer alır. Durum böyle olmasına karşın, yemeklerin güzel fotoğraflanması inanılmaz zor bir iştir. Profesyonel yemek fotoğrafçıları yemeği çekime hazırlarken stilistlerle çalışırlar ve ışığı da yemeğin doğal görünmesine uygun olacak şekilde ayarlarlar. Seyahate gittiğinizde beğendiğiniz yemeklerin fotoğrafını çekerken maalesef sizin böyle bir lüksünüz bulunmuyor; ancak yine de stilistle çalışmadan veya stüdyo ışığı kullanmadan da mükemmel yemek fotoğrafları çekmeniz mümkün. İşte o öneriler:

Yemeden önce fotoğrafını çekin

Bu madde aslında oldukça açık, yemeği yemeden önce yemek taze ve özenle hazırlanmış bir şekilde karşınızda dururken fotoğraflamalısınız. Yemeği yerken içinde ne olduğunu göstermek için dilerseniz yine fotoğraflayabilirsiniz, ancak taze ve özenle hazırlanmış yemek her zaman yenmiş veya dağılmış yemekten daha lezzetli görünecektir.

Basit olanı uygulayın

Unutmayın, fotoğrafınızın kahramanı ana yemek, o yüzden kompozisyonunuzu çok fazla sıkıştırmamanızı öneririz. Eğer içecek veya başka yemekler eklemek niyetindeyseniz, diğer elementleri ikincil pozisyonda tutmanızda fayda var. İkincil elementleri blurlamanız ana yemekle çakışmasını ve rol çalmasını engelleyeceği gibi, ana yemeğin daha güzel görünmesine de yardımcı olur. Aynı zamanda arka planı da düşünmeniz gerekmektedir. Basit bir tahta masa her zaman metal yüzeyden daha iyi bir seçenektir.

Portre mi manzara mı karar verin

Eğer çektiğiniz fotoğrafları satma niyetindeyseniz, kompozisyonu ve manzara mı portre oryantasyonu mu kullanıp kullanmayacağınız iyice düşünmeniz gerekir. Konu yemek olunca fotoğrafçılar genellikle portre modunu kullanmaktadırlar. Yine de birkaç farklı versiyon denemek iyi bir fikir olabilir. Unutmayın ki, yemek fotoğrafları küçük boyutlarda kullanıldığı gibi tek sayfa büyük görsel şeklinde de olabilir. O yüzden çalışmanızı birkaç farklı senaryolar üzerinden oluşturmalısınız.

İlgili yazı: Türkiye’nin en popüler Instagram fotoğrafçıları ve çektikleri harika kareler

Doğru bir şekilde odaklayın

Yemek fotoğraflamanın en büyük zorluklarından biri, odaklamayı doğru yapabilmektir. Bu da objektif hızı ve alan derinliğinin kombinasyonuyla oluşur. Objektif hızını ne kadar yavaş yaptığınız kamerayı ne kadar sabit tuttuğunuza bağlıdır. Bu noktada 1/60 saniyeden daha yavaş yapmamanızı öneririz. Yeterli objektif hızına sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, ISO’yu yükseltebilirsiniz. Ancak ISO’yu yükselttiğinizde fotoğraflarınızdaki gürültü de artacaktır. Aynı zamanda bu noktada alan derinliğini de değerlendirmeniz gerekmektedir.

RAW modunda çekim yapın

Eğer yemeği stüdyo dışında bir yerde fotoğraflıyorsanız, renk üstünlüğünü dikkatle izleme ihtiyacınız olacaktır. RAW modunda fotoğraflama, post-prodüksiyon kısmında bunu düzeltmenize yardımcı olur, böylece fotoğraf doğal bir görünüme ve hisse kavuşur. RAW dosyalarının JPEG dosyalardan daha büyük olduğunu unutmayın ve bilgisayarınızda yeterli yeriniz olduğuna emin olun.

Farklı açılarda çekim yapın

Yemek tabağının fotoğrafını dik bir şekilde üstten çekmemeye çalışın, bu durum sıklıkla tabağın düz ve sıradan görünmesine sebep olur.(Yine de bazen tabakta simetri olduğunda, yukarıdan çekim ilginç görünmektedir) Onun yerine belirli bir açıdan çekmeye çalışın, hatta bazen göz hizasından çekmek tabağa pozitif perspektif katacaktır.

Gıda piyasasını gezin

Büfeler ve seyyar satıcılar yemek fotoğrafçılığı konusunda pratik yapmak için en uygun yerlerden biridir. Size taze ürün sunmasının yanı sıra, bu yerler aynı zamanda yemek de satmaktadır, hatta genellikle yemeği tam önünüzde hazırlamaktadırlar. Eğer satıcı yoğun değilse, ondan ürün aldığınız zaman ürünlerin fotoğraflarının çekilmesine izin verecektir.

Tabağın ötesine bakın

Yemek fotoğrafçılığı konusunda yeteneğinizi vitrine çıkarmanın en iyi yollarından biri yemeğin hazırlanış anını fotoğraflamaktır. Bu yalnızca portfolyonuzu çeşitlendirmekle kalmaz, aynı zamanda yemek fotoğraflarınıza çok daha ilginç bir hikaye katar. O yüzden, eğer mümkünse şeflerin yemek yaparkenki hallerini ve yemeklerini fotoğraflamaya çalışın. Ayrıca mutfağın iyi ışıklandırılmış olduğuna dikkat edin.

Dikkatlice kırpın

Her zaman tabağın tamamını fotoğraflamak zorunda olmadığınızı unutmayın. O yüzden tabağın bazı kısımlarını kırpmaktan korkmayın. Ayrıca tüm detayları, renkleri, malzemeleri yakalamak için bazen iyice yakından çekmeniz gerekebilir. Bu noktada düşünmeniz gereken yemeği oluşturan ana malzemeyi yani kahramanı bulmak ve fotoğrafı onun etrafında oluşturmaktır. Her zaman birkaç farklı şekilde kırpabilirsiniz ve post-prodüksiyonda en doğru olanının hangisi olduğunu bulabilirsiniz. Unutmayın ki, aşırı yakın çekimlerde makro lense ihtiyacınız vardır.

Doğal ışık kullanın

İnsanların yemek fotoğraflarken yaptıkları en büyük hatalardan biri kameranın flaşını açarak direk tabağa tutmasıdır. Bu şekilde fotoğraf çekmek yemeğin tüm güzel renklerinin ve yapısının ortadan kaybolmasına neden olur. Flaş kullanmak istiyorsanız gölgeleri tamamlamak için kullanın ya da direk flaş yerine yansıtma flaş uygulayın.

Bu noktada yapabileceğiniz en iyi şey doğal ışığı kullanmak olacaktır. O yüzden cama yakın bir yere oturun, hatta en iyisi dışarıda oturun. Yemeğin üzerine güneş ışığı gelmesini engelleyin, çünkü bu durum güçlü gölgelerin oluşmasına neden olur. Bunun yerine direkt ışıktan korunmak için bir şemsiyenin altında oturun. Bulutlu günler dışarıda yemek fotoğrafı çekmek için en ideal zamanlardır. Dağınık ışık fotoğrafınızın en iyi şekilde görünmesine yardımcı olacaktır.

Kaynak:

digital-photography-school.com

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale