X

Seyahat ederken daha çevreci olmanın püf noktaları

Farklı kültürleri ve çeşitli coğrafyaları keşfetmenin en etkili yolu seyahat etmek. Peki seyahat ederken çevreye ne kadar duyarlı olabiliyoruz? Yüksek karbon emisyonu, fazla enerji tüketimi ve gereksiz su harcama seyahat etmenin istenmeyen yan etkilerinden bazıları. Ancak seyahat severler bu konuda da gün geçtikçe daha duyarlı olmaya başladı. Seyahat ederken de çevre dostu olmanın birçok yolu var. İşte seyahat ederken çevreye duyarlı olmak için birkaç tüyo:

1. Yanınıza daha az eşya alın

Seyahate çıkarken yanınıza daha az eşya alarak daha az ağırlık taşımış olursunuz. Böylelikle eğer kendi aracınızla seyahat ediyorsanız daha az yakıt tüketebilir, emisyon hacmini azaltabilirsiniz. Daha az yakıt tüketerek parasal açıdan tasarruf da yapmış olursunuz.

Söz konusu uçak olduğunda, yanınıza daha az eşya alıp sadece kabin bagajıyla seyahat ettiğinizde, birçok hava yolu şirketinin uyguladığı ekstra bagaj masrafından kurtulmuş olursunuz. Bu aynı zamanda uçağın yakıt tüketimini de azaltır.

2. Tekrar kullanılabilir su şişesi taşıyın

Aşırı plastik kullanımımız, çevresel anlamda bir krize dönüşmüş durumda. Her dakika satın alınan plastik şişelerle bu kriz gittikçe ağırlaşıyor. Dünya üzerinde üretilen plastiğin yüzde 91’i geri dönüştürülemiyor. 2015 yılında yapılan bir çalışmaya göre 50 yıl içinde okyanuslarımızda balık sayısından fazla plastik şişe yer alabilir. Bu sorunu çözmek adına bireysel olarak adım atmak da mümkün. Seyahat ederken tekrar kullanılabilir su şişesi taşıyarak her seferinde şişe almaktan kurtulup hem masraf etmekten kaçınabilir hem de çevreye karşı duyarlı davranabilirsiniz.

3. Bisiklete binin veya yürüyün

Özellikle benzin fiyatlarının düşük olduğu ülkelerde toplu taşıma da çok ucuz olabiliyor, her yere taksiyle gitmek daha cazip gelebiliyor. Oysa en çevreci ulaşım yöntemleri bisiklete binmek veya yürümek. Çevreye hiç zararı olmayan bu iki yöntem sayesinde aynı zamanda sağlıklı kalmak da mümkün.

4. Seyahate çıkarken evinizi hazırlayın

Seyahate çıkarken evinizi de buna uygun hale getirmek hem çevre hem de kişisel bütçeniz açısından çok önemli. Seyahate çıkarken ısıtma ve soğutma sistemlerini kapattığınızdan, elektronik eşyalarınızı prizden çıkardığınızdan emin olun.

5. Bez çanta taşıyın

Seyahate çıktığınızda yanınızda bez çanta taşımak, sizi gereksiz plastik poşet israfından kurtarır. Böylelikle alışveriş yaptığınızda kendi bez çantanızı kullanabilirsiniz. Plastik poşetlerin parayla satıldığı yerlerde kendi bez çantanızı kullanarak para tasarrufu yapmış olursunuz, aynı zamanda çevre kirliliğine karşı duyarlı bir davranış sergileyebilirsiniz.

6. Güneşten maksimum fayda sağlayın

Dünya enerjisinin büyük bir kısmını Güneş’ten karşılanıyor. Peki neden seyahat ederken bundan maksimum fayda sağlamayasınız? Seyahate çıkarken hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu şeyler tabletler, cep telefonları, fotoğraf makineleri, kindle’lar. Bu cihazlarınızı şarj etmek için her seferinde prize takmak yerine Güneş enerjisiyle çalışan güç ünitelerinden kullanabilirsiniz. Böylelikle elektriğe ihtiyaç duymadan elektronik eşyalarınızı şarj edebilirsiniz.

7. Klimaya karşı direnin

Binlerce yıldır atalarımız klima olmadan yaşamayı başarmıştı. Neden bunu şimdi yapamayasınız ki? Sıcak yaz günlerinde klimaya ihtiyaç duymadan kendinizi serin tutmanın birçok yolu var. Klima yerine vantilatörleri kullanabilirsiniz. Eğer klima kaçınılmaz ise en düşük seviyede çalıştırabilirsiniz.

Kaynaklar:
Wisebread
Greatist

Uplifers: Kaliteli ve mutlu yaşam koçunuz!

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale