Sevginin de bilimi mi olur mu diyorsanız işte sevgi hakkında bilmediğiniz bilimsel gerçekler

Kaç çeşit sevgi vardır bildiğiniz diye sorsalar nasıl cevap verirdiniz? Belki öncelikle annenin çocuğa olan sevgisinden başlardınız, sonra en yakın arkadaşınıza duyduğunuz sevgiden bahsedip, ardından sevgilinize veya eşinize olan sevginize geçerdiniz ve en son yanınızda olmasa da yine de özlediğiniz ve hala seviyorum diyebildiğiniz arkadaşlarınız gelirdi aklınıza. Peki nedir bu sevgileri birbirinden farklı kılan? Sorumuzun cevabı duygularınızın kaynağı ve devamlılığında saklı diyebiliriz. İşte bu noktada sevgiyi bilim olarak ele alarak ‘Sevgi işte hepsi aynı’ dediğiniz sevgilerinizi yeniden yorumlamanızı sağlayacak gerçekler:

kalpler
John Lee, renklerde olduğu gibi sevginin de 3 ana türü olduğunu belirtiyor.

1973 yılında sevgili John Lee ‘’Sevginin Renkleri (Colors of Love)’’ isimli kitabında, nasıl 3 ana renk varsa, sevginin de 3 ana türü olduğu teorisini geliştirdi. (üç birincil (ana) sevgi türü):

1. Eros: İdeal bir insanı sevmek,

2. Ludos: Bir oyun olarak sevgi,

3. Storge: Arkadaşlıktaki sevgi.

Ve yine ana renklerin birbirine geçişi ile oluşan ara renkler gibi, farklı sevgi türlerinde, bu ana türlerin birbirine geçişleri söz konusudur. (üç ikincil sevgi türü) İşte 3 ikincil sevgi türü:

1. Mania (Eros+Ludos): Takıntılı sevgi,

2. Pragma (Ludos+Storge): Gerçekçi ve elverişli sevgi,

3. Agape (Eros+Storge): Özgeci sevgi.

Eros, son derece tensel çekime dayalı bir sevgi türüdür. Ludos ise, ilişkilerin niteliğinden çok niceliğinin ön plana çıktığı, daha çok birlikte eğlenmek temennisine dayalı sevgidir. Storge türü ise, önceliğin arkadaş olabilmeye ayrıldığı türdür. Dolayısıyla 3 ana sevgi türünde, bağlılık, saygı ve anlayışın büyük önemi olduğunu söyleyebiliriz. Pragma türünde, rasyonel ve gerçekçi düşünceler ağırlıklı olup, ilgi ve hedeflere yönelik seçimler ön plandadır. Mania türünde ise kişiler, evliliği mülkiyet ve çocukları ise potansiyel birer tehdit olarak görebilirler (çocuklar sevgililerinin şevkati açısından birer rakiptir). Agape ise, kendini feda eden, her şeyi kapsayan sevgidir. Eşlerini lütuf olarak görürler ve genellikle ilişkilerinin spiritüel yönü de oldukça kuvvetlidir.

İlgili yazı: Sevginin gücü, güce olan sevgiye üstün geldiğinde

Araştırmacıalara göre sevginin ‘’tek doğru’’ türü yok, yani önemli olan size göre en doğru türde sevgiyi bulmanız. Peki siz bugüne kadar hangisini yaşadınız veya deneyimleriniz size hangi sevgiyi öğretti? Hep duyduğumuz sizin renginiz hangisi sorusu bu yazı ile sizin sevginiz hangisi olarak değişebilir, cevap yine elbette sizin kalbinizde saklı.

Pınar Özeken (Ulus)
2007 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü ile Kimya bölümlerini bitirdi. Aynı üniversitede Biyomedikal Mühendisliği ve İspanya Pompeu Fabra üniversitesinde master derecelerini ... Devam