Sevgiliniz narsisist olabilir mi: Narsisist bir sevgiliyle ilişkinin üç aşaması
Kendine aşık olma, kendini diğer insanlardan üstün görme dediğimde sanırım herkesin aklına ilk gelen kelime “narsist (narsisist)” olur. Toplumun %2’sinde görülen Narsisistik Kişilik Bozukluğu en basit tanımıyla kişinin kendini herkesten üstün görmesi, eşsiz olduğunu düşünmesi, sadece kendini önemsemesi ve diğer insanları kendi çıkarları için kullanmasıdır.
Narsisist bireylerin en belirgin özelliği karizmatik ve kendinden emin duruşlarıyla birlikte gerçekçi olmayacak şekilde büyüklük göstermesi ve aşırı kibirdir. Bu bireyler, su içmek gibi en ufak bir davranışının bile eşsiz olduğunu, kimsenin onun gibi yapamayacağını düşünür ve her zaman diğer insanlardan övgü beklerler. Onları besleyen ve hayatta tutan yegane kaynak aslında övgüdür.
Narsisist biriyle ilişki nasıl olur?
Hal böyle iken narsisist bir insanla ilişki nasıl olur? Nasıl ilerler? Narsisist bir bireyle ilişkiyi genel anlamda 3 döneme ayırabiliriz.
1. Bulutların üstü
Narsisist kişi her daim sevilmeye, övülmeye, takdir edilmeye ihtiyaç duyduğu için birlikte olduğu kişiyi ilişkinin en başlarında deyim yerindeyse bulutların üstüne çıkarır. Sevgilisine kendisini dünyadaki en özel insanmış gibi hissettirir. Romantik sürprizler, aşırı ilgi ve şefkat, yüksek libido, pahalı hediyeler gibi birçok davranış şekliyle adeta kendilerine bağlarlar. Bu davranışın sebebi aslında narsisist bireyin kendi besin kaynağının oluşup gelişmesini sağlamaktır.
2. Aşağı itilme
Bu evrede narsisist birey tarafından bulutların üstüne çıkarılan kişi ani bir hamleyle aşağı itilir. Normalde karşılıklı alma vermeye dayalı olması gereken ilişki, narsisist birey tarafından bu evrede tamamen alma odaklı hale gelir. Size gösterdiği aşırı sevgi ve ilgi biter. Artık kendisi, sizin ona sürekli sevgi göstermenizi, onu takdir etmenizi, hatta ilahlaştırmanızı ister. Yeterince takdir edilmediğinde sizi aşağılayıcı cümleler kurar, hatta fiziksel şiddet bile gösterebilir. Bu dönemde artık sizin zevklerinizin ve isteklerinizin bir önemi yoktur. Sadece onun ne istediği önemlidir. Bir önceki evrede yoğun sevgi ve ilgi görmüş olan kişi, bu ilginin devam etmesi adına narsisist sevgilisinin her isteğine rıza gösterir.
3. Uyanış
Narsisist sevgilisi tarafından istismara uğramış olan kişi bu evrede kendisini değersiz ve özgüvensiz hissetmeye başlar ve bu değersizlik hissinin narsisistik sevgilisi tarafından oluşturulduğunun da farkındadır. İlişkinin bu döneminde iki seçenek vardır: Kişi ya ayrılmayı seçer ya da sevgilisinin istismarı ile savaşmayı. Aslında bu sevgiye aç kişilerin “belki iyileştiririm ve beni sevmeye devam eder” düşüncesinden başka bir şey değildir.
Bu tür bir ilişki içinde yapılması gereken aslında kişinin kendi değerinden, kendi karakterinden ve zevklerinden ödün vermemesidir. Ancak narsisist kişinin manipülasyonlarıyla bu çok da mümkün olmamaktadır. Narsisist kişilik bozukluğu olan kişiler ne bu sorunu kabul ederler, ne de destek almak isterler. Dolayısıyla böyle bir ilişki içinde olmamayı seçmek en sağlıklısıdır.
İlginizi çekebilir: Partneriniz çok mu kıskanç: Patolojik kıskançlık Othello Sendromu’nu tanıyın