Hayatının gidişatından memnun değilsen, bir şeyler değişmeli demektir. İçinde bulunduğun şartları değiştirmek mümkün değildir her zaman. Kısa bir sürede en azından…
Bir günde yeni bir iş bulamazsın ya da her karşılaştığında sana kendini kötü hissettiren iş arkadaşını değiştiremezsin. O halde, geriye kalan tek şey kendini değiştirmektir. Yani, seni mutsuz eden durumları, kişilerin davranışlarını değiştiremiyorsan eğer, bunlar karşısında vereceğin tepkileri değiştirerek kendini daha iyi hissedebilirsin. “Değiş” demek kolay ancak uygulamak çok zor diyorsan, bu süreci kolaylaştıracak 5 önerim var.
1. Nereden başlayacağım?
Değişim sürecinin karmaşık olmasına ya da aylar sürmesine gerek yok… Radikal değişiklikler yapman şart değil. Küçük şeylere odaklanarak başlayabilirsin. Değişiklikler seni mutlu ettiği sürece doğru yolda olacaksın.
Adım adım gidelim.
- Seni mutsuz eden şeylerin listesini yap.
- Seni mutlu eden şeylerin listesini yap.
- Her gün yaptıklarının listesini yap.
- Listeleri karşılaştır.
Bu sayede değiştirmen gereken şeyleri kolaylıkla görebilir, her gün seni mutlu eden bir şey yaparak kendini iyi hissedebilirsin.
2. Kötü alışkanlıklarınla vedalaş.
Alışkanlıklarınla beraber doğmadın! Tüm alışkanlıklarını zaman içerisinde tekrarlayarak kendine öğreten sensin. Demek oluyor ki; sigara içmek, kontrolsüzce yemek, tırnak yemek gibi sana yararı olmayan, sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıkların, bir ömür sana eşlik etmek zorunda değil.
İşte bu yüzden, kendine iyilik yap, zararlı alışkanlıklarını hayatından çıkart. İnan sandığın kadar zor değil. Yıllarca sürdürdüğün alışkanlıklarından bir günde kurtul demiyorum, ama her gün yavaş yavaş uzaklaşmak, seni mutlu edecek. Bilişsel-Davranışçı Yaklaşım ve Hipnoz tekniğiyle yeni bir alışkanlığa odaklanıp, kısa sürede kalıcı olarak istemediğin alışkanlıklarından kurtulabilirsin.
Burada bir parantez açmam gerek. İnsanlar, izledikleri filmlerin, sahne şovlarının ve okuduğu kitapların etkisiyle, haklı olarak, hipnozu korkutucu ve güvenilmez bir yöntem olarak görmektedir. Sen de böyle düşünüyorsan, bu linkten Hipnoz hakkında daha detaylı bilgiler verdiğim yazıma ulaşabilirsin.
3. Olumsuz olayları sürekli ve tekrarlayarak aklına getirme.
‘‘Bir şeyler keşke farklı olsaydı’’ demekten vazgeç. Geçmişte yaşanan hiçbir şeyi değiştiremezsin o halde takılıp kalmak niye? Şimdiki zamana gel ve değiştirebileceklerine odaklan. Olan olaylar karşısında aynı tepkileri vererek farklı sonuçlar almayı bekleyemezsin. Bilişsel-Davranışçı Yaklaşım, bu durumu değiştirmen konusunda sana yardımcı olabilir. Bu yaklaşım, zihni bloke ederek mutsuz eden düşüncelerini yeniden yorumlamanı, ve bu sayede verdiğin tepkilerin değişmesini sağlar. Zaman geçtikçe, zorlu durumlar karşısında düşünce-duygu-davranış tutumunda yarattığın değişikliğin, seni nasıl mutlu ettiğine inanamayacaksın! O halde durma, kontrolü geri al!
4. Pozitif düşün.
Belki de bu cümleyi duymaktan sıkıldın. Ama kanıtlanmış bir gerçek var. Olumlu düşünceler, olumlu eylemleri doğurur. Kullandığımız sözcükler, zihnimizde duygu ve davranışlarımızı yönlendiren resimler, ortaya çıkarır. Örneğin “Kızgınım” dediğinde öfke, “Keyifliyim” dediğinde mutluluk canlanır. Mesela, hangisi kendini daha iyi hissettiriyor? “Bugün kendimi iyi hissediyorum” ya da “Bugün kendimi daha az depresif hissediyorum”
Oto-hipnoz ile seni mutlu eden şeylere odaklan. Bu teknik, “Yapabilirim”, “Her zaman bir yolu bulunur”, “Umutluyum” gibi, belirlediğin olumlu telkinlere odaklanmanı kolaylaştırarak, olumlu düşünme kalıpları yaratmana ve arzuladığın sonuçları elde etmene yardımcı olur.
5. Rutini boz.
Kendini mutsuz hissediyorsun, ters giden bir şeyler var ama ne? Zaman içinde fark etmeden bir rutine sıkışıp kalırsın. Konfor alanın sandığın, seni mutlu ettiğini düşündüğün bu rutinde, isteklerini daha az sorgular, keyfin kaçmasın diye seni mutsuz eden şeyleri gönüllü olarak yapar, aynı şeyleri yapıp, aynı sonuçları elde ettikçe mutsuzlaşırsın… Unutma, yüzleşmeyi reddettiğin şeyleri değiştiremezsin. Kendin için bir şeyler istemenin önemini yeniden keşfet ve ufak ufak kır etrafını saran rutin zincirini. Misal, işe giderken ya da eve dönerken farklı yolları dene, daha çok hareket et, dinlediğin şarkı listesini güncelle, davetleri geri çevirme, yeni insanlarla da görüş. Konfor alanından çıktıkça her gün kendini daha mutlu hissedeceksin.
İlginizi çekebilir: Mutluluk sanatı hygge ruhunu iliklerinize kadar hissetmenizi sağlayacak öneriler