Sevgili günlük: Sizi yemek günlüğü tutmaya ikna etmek üzereyiz!
Bazen ağzınıza attığınız her lokmaya dikkat ettiğiniz halde, tartıyla aynı fikirde olmadığınız oluyor mu? Ya da siz kilo verdiğinizi düşünürken, onun inatla spor totodan hallice bir rakamla karşınıza çıktığı?
İşte bunun nedeni, gün içinde farkına varmadan tükettiğiniz gizli kaloriler!
Nedir bu gizli kaloriler?
Mesela iş arkadaşınızın masasında duran şeker kavanozu ya da “bu kadardan bir şey olmaz” dediğiniz ekmek kenarları bunun en iyi örneklerinden bir tanesi.
Hemen üzülmeyin, elbet bunun da bir çaresi var: yemek günlüğü tutmak! Araştırmalara göre günlük tutanlar, tutmayanlara göre %13 daha fazla kilo veriyor.
Peki ne yapıyor bu günlükler? Tabii ki gece yarısı elinizden o kurabiyeyi almıyor ancak sizi daha farkındalıklı yemeye teşvik ediyor. Aynı zamanda gerçekten acıktığınız için mi yoksa tamamen rastgele mi yediğinizin hesabını da gün sonunda görebiliyorsunuz.
Şimdi alın elinize kalemi kağıdı ve bu üç adımla yemek günlüğünüzü oluşturmaya başlayın!
1.Beklemeyin, bugün – hemen şimdi başlayın!
Eğer gün sonuna kadar beklerseiz yine farkında olmadan ağzınıza bir parça simit, bir avuç fındık fıstık atma şansınız yüksek. Eğer iş yerinden ya da okuldan çıkıp yeni bir defter alma şansınız yoksa hemen telefonunuza veya bir kağıt parçasına not almaya başlayın. Önemli olan niyet etmek ve başlamak!
2. Dürüst olun çünkü tartı asla yalan söylemez!
Şimdi eğri oturup doğru konuşalım, o eklerden gerçekten bir ısırık mı aldınız yoksa çaktırmadan 2 tane mi yediniz? Günlüğünüzü yazarken kendinize karşı dürüst olun. Sonuçta kimseye hesap vermiyorsunuz, sadece yediklerinizi takip ediyorsunuz. Ne kadar açık ve net olursanız o kadar yararını göreceksiniz.
3. Duygularınızla bağlantıda olun.
Yediklerinizi takip etmenizin dışında, mutlaka yemek yerken kendinizi nasıl hissettiğinizi gözlemleyin. Canınız sıkıldığında kendinizi abur cubur dolabının önünde mi buluyorsunuz? Bilgisayarınızın önündeyken stresten ne yediğinizin farkında değil misiniz? Tüm duygularınızı ve yediğiniz şeylerden sonra kendinizi nasıl hissettiğinizi gözlemleyin. Daha sonra bu durumlara karşı aksiyon alabilirsiniz.
Kaynak:
mindbodygreen.com
health.com