X

Sessiz öfke: Pasif agresif davranışla nasıl başa çıkılır?

Etrafınızda mutlaka içlerindeki agresyonu, öfkeyi pasif bir şekilde ifade eden, aslında sizinle hemfikir olmadığı halde hemfikirmiş gibi davranan ama bildiğini okuyan, hatalarını asla kabul etmeyen insanlar vardır. Bahsettiğim insanların ortak noktaları pasif agresif davranış sergiliyor olmaları. Pasif agresif davranış şeklinde, agresyon dolaylı olarak yansıtılır.

Pasif agresif davranışlar gösteren bireyler kendisinden bir şeyler talep eden kişilere karşı pasif direniş ve olumsuz tutumlar sergilerler. Bu isteklere dolaylı olarak kızarlar ve karşı çıkarlar (Öztürk, 2001). İşi ağırdan alıp, inatçılık, kasıtlı verimsizlik ve bellek yanılsamaları sergilerler. Bu bireyler sürekli somurtkan, tartışmacı ve alaycıdırlar. Başkaları tarafından takdir edilmemekten, yanlış anlaşılmaktan yakınırlar ve eleştirileri mantıksız bulurlar. Kişiler arası ilişkilerde mutsuz olurlar, yaşamdan gerçekten ne istediklerini hiçbir zaman bilemezler (Öztürk, 2001). 

Pasif agresif davranışlar sergileyen insanlar, doğrudan agresif olmak yerine dolaylı olarak agresif olmayı tercih ederler. Onların hayatla başa çıkma yöntemleri budur. Bu tip davranışlar sergileyen kişilerin bazıları son derece yardımsever olduklarını ancak kimsenin kendilerinin kıymetini bilmediğini iddia ederler. Onların asıl niyetlerini asla tam olarak bilemezsiniz. Samimi gözükürler ama aslında samimi değillerdir. Diyelim pasif agresif davranış tarzını sergileyen birinden bir şey yapmasını istediniz, ama o aslında bunu yapmak istemiyor. Pasif agresif kişi istediğiniz şeyi yapmak istemese bile, sırf sizinle tartışma ortamına girmemek için isteğinizi kabul eder. Ama bu, sizin isteğinizi layığıyla yerine getireceği manasına gelmez.

Pasif agresif bir insan ondan yapmasını istediğiniz işi geciktirebilir, ya da yapacağını söylemesine rağmen hiç yapmayabilir. Bu tip kişiler agresyon göstermek için engellenme, kaytarma, dikbaşlılık ve istenen işi yapmama gibi pasif yollara başvurabilirler (Sadock ve Sadock 2009). Pasif agresif kişilerde talepler, sorumluluklar ve yükümlülükler karşısında otoriteye karşı pasif direnç ve negativistik davranış örüntüsü yaygındır (Kay ve Tasman 2006).

Birkaç sene öncesine kadar pasif agresiflik bir kişilik bozukluğu şeklinde tanımlanmaktaydı. Ancak bu klinik etiket, DSM’nin (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – Zihinsel Hastalıkların Teşhis ve İstatistik Rehberi) dördüncü basımıyla beraber ortadan kayboldu. Artık pasif agresiflik “patalojik olmayan” bir kişilik türü olarak sınıflandırılıyor.

Pasif-agresif kişilik tanı ölçütleri şunlardır:

• Rutin, sosyal ve mesleki tasarıları tam karşılamaya pasif direnç gösterme,
• Başkaları tarafından takdir edilmemekten ve yanlış anlaşılmaktan yakınma,
• Asık yüzlü ve tartışmacı olma,
• Otoriteyi küçük görme ve eleştirileri mantıksız bulma,
• Görünüşte daha şanslı olmaya yönelik kıskançlık ve gücenme gösterme,
• Kişisel şanssızlıktan devamlı yakınma ve abartılı olarak dile getirme,
• Pişmanlık duyma ve düşmanca meydan okuma arasında değişiklik gösterme.

Pasif agresif davranışlara sahip insanlarla başa çıkmak neler yapabilirsiniz?

• İlk önce karşınızdaki insanın davranışlarının pasif agresif olup olmadığından iyice emin olun. Eğer karşınızdaki kişi size sık sık sarkastik yorumlarda bulunuyorsa, siz ondan bir şey talep ettiğinizde bu talebinizi yapmayı kabul etmesine rağmen yapmıyorsa ya da talep edilen işi geciktiriyorsa, sizi sessizliğiyle cezalandırıyorsa, onun gerçek duygularını asla ifade etmediği hissine kapılıyorsanız ve onu samimi bulmuyorsanız söz konusu kişi pasif agresif davranışlar sergiliyor olabilir.

• Bu tip bir insanla iletişim kurmak zorunda olduğunuzda mümkün olduğu kadar sakin olmaya çalışın. Unutmayın bu kişi senelerden beri içindeki öfkeyi dolaylı olarak ifade etme yöntemini seçmiş biri. Dolayısıyla onun karşısında öfkelenmek, dahası onu davranışları yüzünden suçlamak hiçbir işe yaramayacaktır.

• Sınırlarınızı iyi çizin. Size olan sinirini direkt ifade etmek yerine bunu sizinle olan buluşmalarına sık sık geç kalarak ya da size alaycı yorumlar yaparak gösteren arkadaşınıza sakin ve suçlayıcı olmayan bir şekilde bu davranışlarının hoşunuza gitmediğini, dahası onun bu davranışlarını daha fazla tolere etmeyeceğinizi anlatın.

Pasif agresif davranışın nedenleri kişinin çocukluğunda yatıyor olabilir. Öfke son derece normal bir duygudur. Ancak bazı aileler çocuklarının öfkeyi sağlıklı bir şekilde ifade etmelerine izin vermezler. Duygularını bastırmayı öğrenen çocuk pasif agresif davranış şekliyle iletişim kurmayı tercih eden bir yetişkine dönüşebilir. Zaman zaman hepimiz pasif agresif davranışlar sergiliyor olabiliriz. Ancak siz sürekli olarak pasif agresif bir yapıya sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, dahası bu durumdan rahatsız oluyorsanız, en iyisi bir psikologtan yardım almaktır.

Bana rsolaker@gmail.com adresinden ulaşabilirsiniz. 2019 yılını “Kendini Sevme” yılı ilan ettim. Kendini sevmekle ilgili psikoloji egzersizlerini #kendinisevmeyılı hashtagi ile paylaştığım Instagram hesabım @ranakutvanrsolaker@gmail.com 

Bu yazının tüm hakları Rana Kutvan’a ve Uplifers’a aittir. İzinsiz ve uygun şekilde referans verilmeksizin kopyalanması, çoğaltılması ve başka mecralarda paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Kaynaklar:
DSM-V-TR, Tanı Ölçütleri. (Çeviren: Ertuğrul Köroğlu). HYB: Ankara. 2013; 334-335.
Kay J, Tasman A. Essentials of Psychiatry. Chichester: John Wiley and Sons; 2006. p.789- 814.
Sadock BJ, Sadock VA. Kişilik Bozuklukları. In: Klinik Psikiyatri El Kitabı (A. Bozkurt, Çev. Ed.). 4. Baskı. Ankara: Güneş Kitabevi; 2009. p.269-288.
Öztürk MO. Ruh Sağlığı ve Bozuklukları 8. baskı. Ankara: Nobel Tıp Kitapevi 2001 : 305-310., 427-440.

İlginizi çekebilir: Kendinizi sevgisiz ilişkilerin içinde mi buluyorsunuz: Çocukluk yaranızı iyileştirme zamanı geldi

Psikolog Rana Kutvan: İstanbul doğumlu olan Rana Kutvan lise öğrenimini Nişantaşı Kız Lisesi’nde tamamladı. Önce LCC’de bir sene akabinde de İstasyon Sanat Merkezi’nde iki sene süren bir moda eğitimi aldıktan sonra çeşitli firmalarda stilist olarak görev aldı. 1997-2008 tarihleri arasında New York’ta ikamet etti. Türkiye’de almış olduğu moda eğitimini Parsons School of Design’dan almış olduğu derslerle pekiştirdi. Kutvan moda eğitiminin yanı sıra City University of New York’a bağlı Hunter College’da Psikoloji ve Sanat Tarihi üzerine çift anadal lisans eğitimi görerek cum laude (yüksek onur) derecesiyle mezun oldu. Hunter College’a devam ettiği süre zarfında dünyanın önde gelen psikologlarından Albert Ellis’in Enstitüsünde staj yaptı. Bu staj süresince Ellis’in bulmuş ve de geliştirmiş olduğu Rational Emotive Behavior Therapy (REBT)’i yakından inceleme fırsatı buldu. Kutvan, Albert Ellis Enstitüsündeki stajının yanı sıra New York’un önemli psikoloji enstitülerinin düzenlediği workshoplara katıldı. Kutvan 2008 Mayıs ayında Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim ve Stil Danışmanlığı merkezi Karakter A’yı kurdu. Kurumsal ve bireysel hizmetler veren Rana Kutvan’ın referansları arasında Braun, CNN TÜRK, Aras Kargo, TURKCELL, Kuveyt Türk, Doğan Holding gibi şirketler vardır. Kutvan bireylere ve kurumlara Stres Yönetimi, Kadın Liderliği, İş Özel Yaşam Dengesi, Zaman Yönetimi, Kadın Ruhu isimli workshop çalışmaları düzenlemektedir. Kutvan Karakter A’nın yanı sıra 2008-2012 tarihleri arasında Profesör Dr. Kerem Doksat’dan süpervizyon aldı. Kutvan psikoloji ve kişisel gelişim çalışmalarında holistik bir yaklaşım uygulamaktadır. Rana Kutvan anadili olan Türkçe’nin yanı sıra anadili düzeyinde İngilizce, iyi derecede Fransızca, İtalyanca konuşmaktadır.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 



İlgili Makale