“Ses şifası ve grup meditasyonu” Uplifers deneyimi
Geçtiğimiz Mart ayında Kolektif House Levent‘te gerçekleşen Meditasyon varyasyonları ve gong ile ses banyosu etkinliğine Uplifers ekibi olarak biz de katılmıştık ve bu deneyimden oldukça memnun kalmıştık. Kolektif House Levent ve Rida Kıraşı işbirliğinde gerçekleştiren bu güzel etkinliğin devamı, Kolektif House Levent’te ayda bir gerçekleştirilen “Ses Şifası ve Grup Meditasyonu” etkinliğiyle geldi. Biz de Uplifers olarak bu yolculuğa dahil olmak istedik. Hem de bu etkinlik yalnızca birkaç adım ötemizde gerçekleşecekti, kaçırmak olmazdı…
Her zamanki gibi ofislerinden heyecanla çıkan katılımcılar, etkinliğe dışarıdan gelen diğer hevesli katılımcılarla KoLounge’da bir araya geldi. Biz de ofisimizin ışıklarını kapatıp, örtülerimizi alıp KoLounge’a doğru yola çıktık. İlk karşılaştığımız görüntü bizi etkilemeye yetti. 20’ye yakın rengarenk mat KoLounge’ın ortasına daire oluşturacak şekilde serilmiş, ışıklar loşlaştırılmış, mumlar yakılmıştı. Sırf o atmosfer bile günün stresini kafamızdan atmaya yetti. Meditasyon varyasyonları ve gong ile ses banyosundan farklı olarak Rida bu kez yumuşak ses tonuyla “matlarınızın üzerine uzanın ve en rahat pozisyonu alın lütfen” diyerek seansı hemen başlattı. Söylediğini yaptık ve uzandık. Sonrası mı? Sonrası anlatılmaz yaşanır… Biz size deneyimimizi elimizden geldiğince aktarmaya çalışacağız tabii.
Ama önce nedir bu “ses şifası terapisi” biraz ondan bahsedelim.
Ses şifası terapisi her duygu, düşünce, rahatsızlık ve fiziksel engelin bir titreşim olmasından yola çıkıyor ve çeşitli enstrümanların zengin titreşimleri ile beden, zihin ve ruh bütünlüğü üzerindeki uyum ve dengeyi bireye hatırlatmayı amaçlayan bir meditatif yöntem. Rida’nın tabiriyle bu bir “yolculuk”.
Seanslar bu etkileyici yolculuğun katılımcıda yarattığı rezonans (frekansların uyumu), rezistans (direnç) ya da rahatlama üzerinden yansıtıcı ve bilişsel bir soru-cevap ve çözümleme ile sonuçlanıyor.
Ses şifasi terapisi bedensel, zihinsel ve duygusal olarak 3 seviyede çalışıyor. Ses şifası terapisinin fiziksel seviyede kan basıncını ve kortizol seviyelerini düşürdüğü ise araştırmalar ile kanıtlanmış.
Bu seanslarda çeşitli tonlar, fasılalar ve armonikler ile duygusal beden üzerinde, yansıtıcı bilişsel soru-cevap bölümünde de zihinsel seviyede açılım sağlanarak bütünselliğe ulaşmak amaçlanıyor.
Az çok fikir sahibi olduysak kendi deneyimlerimize geçebiliriz…
En son matlarımıza uzanmıştık. Rida bize gözlerimizi kapamamızı söylemeden hemen önce ortak salonun ışıkları tamamen kapatıldı. Seansa kısa bir Pranayama meditasyonuyla başladık. Seansın başında Rida bir uyarıda bulundu ve dedi ki:
“Enstrümanların çıkardığı sesler zaman zaman sizi keyiflendirse de bazen çok rahatsız edebilir, seslerin size hissettirdiklerine ve karşılık geldiği duygulara odaklanın. Titreşimler size neyi hatırlatıyorsa onu çözümlemeye çalışın.”
Biz nefes egzersiziyle bedenimizi tararken, Rida bir mantra mırıldanmaya ve enstrümanları çalmaya başlamıştı bile. Gözlerimiz kapalı olduğu için hangi enstrümanın çaldığı hakkında pek bir fikrimiz yoktu. Dolayısıyla o benzersiz sesleri hangi enstrümanın çıkardığını merak ederken, bir süre sonra o merakı yenip Rida’nın bize söylediklerini hatırlayarak hislere odaklanmaya başladık. En azından seans bittikten sonra konuştuklarımız öyle olduğuna işaret ediyordu…
Biz titreşimlerin yardımıyla çoktan başka yerlere gitmiştik bile. Bazen kendimizi fazla düşünürken, bazen de titreşimlerin yaydığı enerjiye ayak uydururken bulduk. Bununla birlikte ayaklar, eller ve bacaklar çoktan gevşemiş, ağırlık hissi kaybolmuştu. Kimi zaman daha küçük, ince ve zayıf tınılar, kimi zaman da gong gibi güçlü enstrümanların yoğun sesleri ses şifası terapisine neden “yolculuk” dendiğini anlatır nitelikteydi. Kendimizi bir yerden bir yere yavaşça gidip gelirken bulduk, en azından biz öyle hissettik.
Seansın sonlarına geldiğimizi anlamadan Rida bizimle tekrar konuşmaya başladı ve bizden sağ tarafımıza yatıp cenin pozisyonuna gelmemizi, o pozda bir süre beklememizi istedi. Cenin pozisyonunda bekledikten sonra “kendi zamanımızla” gözlerimizi açabileceğimizi ve rahat bir oturma pozisyonuna gelebileceğimizi söyledi. Dediğini yaptık. Gözlerimizi açtığımızda diğer katılımcıların suratındaki yumuşamış ifadeyle karşılaşmak paha biçilemezdi.
Söylemeden geçmeyelim; ses şifası terapilerinden sonra sessiz kalmayı tercih etmek ve soru-cevap bölümüne dahil olmamak oldukça normal bir sonuçmuş. Yani bedeniniz ve hisleriniz size ne söylüyorsa ona göre davranın.
Biz Uplifers olarak bu yolculuktan oldukça keyif aldık. Denemenizi, deneyimlemenizi mutlaka öneriyoruz. Ve bu düşünceli işbirliği için Kolektif House Levent’e içtenlikte teşekkür ediyoruz.
Kolektif House hakkında daha fazla bilgi ve gelecek etkinliklerden haberdar olmak için buraya tıklayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Meditasyon varyasyonları ve gong ile ses banyosu Uplifers deneyimi