Selfie çılgınlığı, erkeklerde narsisizme işaret ediyor
Sosyal medya hayatımızın göz ardı edilemez, hatta vazgeçilemez bir parçası haline geldi geleli, bu mecrada zaman harcayan insanlarla ilgili çeşitli analizler okur olduk. Kimilerine göre antisosyal insanların iletişim aracı olan sosyal medya, kimileri için herkesin bir nevi eşitlendiği ve erişilebilir olduğu mucizevi bir alan. Gündemi takip etmekten, bir görüş empoze etmeye, yemek tarifi öğrenmekten saç kesimimizi paylaşmaya dair akla gelebilecek her şey için sosyal medya araçlarını kullanıyoruz.
Sosyal medyada var olmak bazılarımız için kendinin en iyi / güzel / yakışıklı / önemli halini gözler önüne sermek demek. Yazımız bu kişileri ilgilendiriyor; şimdilik sadece erkek olanları…
ABD’de, Ohio Eyalet Üniversitesi İletişim Bölümü’nden iki araştırmacının yaptığı bir anket çalışması, erkeklerin sosyal medyada geçirdikleri süre, fotoğraf ekleme sıklıkları, bu fotoğraflarla ne kadar oynama (edit) ihtiyacı hissettikleri gibi ölçütler üzerinden, narsisizm, psikopati ve benzeri karakter çıkarımlarını ortaya koyuyor. Nisan ayında Personality and Individual Differences (Kişilik ve Bireysel Farklılıklar) dergisinde yayınlanan bu araştırmanın sonuçlarını siz Uplifers okurları için inceledim.
Selfie sayısı ile karakter tahlili
Türkçe karşılığı olan özçekime pek ısınamadığımız selfie, kişinin kendi fotoğrafını çekmesi anlamına geliyor. Araştırmaya göre, sosyal medyada sürekli selfie paylaşan erkeklerin narsisistik özellikleri diğerlerine göre daha güçlü. Bir diğer deyişle bu erkekler kendilerine ve kendi görünümlerine aşırı sevgi ve ilgi besliyor, kendilerini çevrelerindeki insanlara göre daha çekici, akıllı ve benzeri olumlu özelliklerle donatılmış hissediyorlar.
Fotoğraflarını yayınlamadan önce editlemek, filtre eklemek gibi işlemler için zaman harcayan erkekler narsisizm açısından daha yüksek skorlara sahip.
Bu sonuç pek de şaşırtıcı olmayabilir; ancak çeşitli yaş gruplarından 1000 erkeğin katıldığı bir çalışma ile ilk kez kanıtlandı ve bilimsel bir değer kazandı (kabul edilebilir, tam anket sayısının 800 olduğunu ekleyelim).
Anında görüntü ve psikopati bağlantısı
Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Jesse Fox, “Çalışmanın daha önemli bir bulgusu ise, bu erkeklerin aynı zamanda bir diğer antisosyal kişilik özelliği olan psikopatide de daha yüksek puanlar alması” yorumunu yaptı.
Ancak, fotoğrafları önce editlemek için fazlaca zaman harcayan erkeklerde bu skor, diğerlerine oranla daha düşük. Bir diğer araştırmacı olan Margaret Rooney, bu sonucun anlamlı olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Psikopati, dürtüleri ile hareket etmeyi barındırır. Bu örnek özelinde, psikopati skoru yüksek olan kişi fotoğraflarını çektiği gibi paylaşmak isteyecektir; üzerinde oynayarak zaman kaybedemez.”
Çalışmanın sadece erkekler arasında yapılmış olmasının tamamen tesadüf olduğu belirtilirken, bunu izleyen çalışmalar sayesinde kadınlar hakkında da benzer sonuçlara varılabileceği iddia ediliyor. Uplifers olarak, bu sonuçları da incelemek ve sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.
Kaynak
Spring
Science Direct
Wikipedia