Seksizm (veya cinsiyetçilik): Bir cinsiyetin diğerinden üstün olduğunu savunan görüşe denir ve ayrımcılık boyutunda nefret içerebilen bir durumdur.
Tarih: 21 Eylül 2011
Yer: Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı
Tribünlerde şiddet ve küfür olaylarını gündemde olduğu bir dönemde, Türkiye Futbol Federasyonu seyircisiz oynama cezası verilen Fenerbahçe-Manisaspor maçında ilk defa “kadın ve 12 yaş altındaki çocukların alınması” uygulamasını başlattı. O zamanlar aklıma gelen “Kadınlar ve çocukları cezadan saymak” ve “kadınlar küfretmiyor mu ki?” sorularına güzel cevaplar ise burada.
Tarih: 8 Mart 2015
Yer : Gaziantep
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye Futbol Federasyonu 1. Kadınlar futbol liginde Adana İdmanyurdu ile Gaziantep Gazi Kent karşı karşıya geldiği maçta, kırmızı kart yüzünden takımlar arasında çıkan tartışmanın ardından, tribününden sahaya inen Gaziantepli taraftar grubu Adana İdmanyurdu kadın futbolcularına saldırdılar. 4 Adanalı futbolcu yaralandı ve maç iptal edildi (haberin tamamı şurada). “Bütün futbolcuların saldırdığını, yüzünü ve kafasını tekmelediklerini” belirten Adanalı futbolculardan Zehra Borazancı, yarı baygınlık geçirmiş. Bir başka futbolcu ise “Bir erkek taraftar bana yumruk attı. Baygınlık geçirdim.” ifadelerini kullanmış.
Tarih: 25 Ekim 2015
Yer: Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı veya dolayları
Fenerbahçe taraftarları tarafından bir şişme kadın bebeğe Galatasaray forması veya bayrağı giydirildi (ve belki de yakıldı). Japon bayrağını ise yeni öğrendim.
Tarih: 28 Ekim 2015
Yer: Trabzon
Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Gaziantepspor ile berabere kaldıkları maçın ardından “Öleceksek de adam gibi öleceğiz, kadın gibi yaşamayacağız. Bizi kadın gibi yaşatmaya da kimsenin gücü yetmez.” diye açıklama yaptı.
Birleştirici, coşkulu, heyecanlı yanı bir tarafa bırakıldığında futbol için “kitlelerin afyonudur” denir veya toplum için bir nevi sübap görevi gördüğü söylenebilir.
Peki ya bir futbol maçı vasıtasıyla ortaya çıkan ve kendine akacağı bir kanal bulan şiddet, nefret ve kin duyguları, örneğin 19 Mart 2015’te Afganistan’da Farkhunda Malikzada adlı kadının, muska satıcısı bir adam tarafından Kur’an yaktığı ifitrasıyla ‘gaza’ gelen bir kitle tarafından tekmelenerek, kafası taşlanarak, arabayla ezilip son olarak yakılarak öldürülmesinde ortaya çıkanla aynı kaynaktan değiller mi?
Diğer yanda ise Gezi Direnişinin özellikle en başlarında çokça kullanılan küfürlü, cinsiyetçi, homofobik sloganlara, direnişe aktif katılan kadınlar ve LGBT mensuplarının karşı duruşuyla, özellikle taraftar grupları arasında çok önemli bir karşılıklı anlayış ve farkındalık yaratmıştı.
Kadın-Erkek-transbirey herkesin içinde biriken şiddeti seksist (veya başka türlü bir ayrımcı) şekilde ifade etmediği başka bir toplum mümkün mü?
İlginizi çekebilecek diğer yazılar:
Şiddet kurbanı kadınlara ücretsiz dövme yapan sanatçı umut dağıtıyor
Kadınların eşitlik, huzur ve güven içinde yaşamasına en elverişli ülkeler
Femen ile ilgili merak edilenler: Femen kimdir, neleri protesto eder?