Saunaların sağlığa faydaları
Uzun süredir sağlıklı ve doğal yaşam konularıyla ve hayatıyla iç içeyseniz saunanın yararları hakkında kulağınıza bir takım bilgiler gelmiştir. Çeşitli türlerdeki saunalar genellikle kilo kaybı, toksinlerin uzaklaştırılması ve selülit azaltması özelliğiyle tanıtılıyor. Fakat, bu iddiaları destekleyen bir kanıt bulmak zor. Bazı kaynaklar ise saunaların elektromanyetik alanların hücrelerimize verdiği zararları tersine çevirebildiğini iddia ediyor. Wellness Mama sitesinin kurucusu Katie, saunalar üzerine uzun süre araştırma yaptıktan sonra saunaların bilinen yararlarından çok daha farklı faydaları olduğunu keşfetti. Uplifers olarak, sauna kullanımının yararlarını ve taşıdığı riskleri sizler için derledik.
Saunaların yararları
“Suana” kelimesi küçük veya büyük bir odada kullanıcının kuru ısı veya buhar ısısı deneyimini yaşaması anlamına geliyor. Son zamanlarda ise, kızılötesi ( uzak ve yakın ) ışık yayan ve vücudu daha etkili ısıtan saunalar ortaya çıktı. Saunalar ya da bir diğer deyişle “terleme kulübeleri” farklı kültürler tarafından yüzyıllardır kullanılmaktadır. Saunaların faydalarıyla alakalı geçmişten bugüne gelen kişisel anılara dayalı bir sürü kanıt bulunurken, bu yöndeki bilimsel araştırmalar sınırlıdır. Bilim adamları daha çok Uzak-Kızılötesi Sauna ( Far-Infrared saunas ) teknolojisine odaklanmaktadır ve bu yönde araştırmalar yapmaktadır.
Uzak-Kızılötesi saunalar hakkında yayınlanmış bilimsel makalelere göre saunaların keşfedilmiş en önemli faydaları kan basıncını normalleştirmek ve kan veya su toplanması yüzünden olan kalp yetmezliğini engellemek. Bir diğer araştırma ise Uzak-Kızılötesi saunaların faydaları olarak kronik acıyı dindirmek ve kesin kanıtlanmamış olsa da obeziteyle mücadele etmek olduğunu buldu.
Yapılan araştırmalara göre, saunanın faydalı olmasının nedeni ısının kendisi. Kızılötesi saunalarda kişi daha az terliyor fakat, beden daha verimli bir şekilde ısınıyor.
Isının yararları
Her ne kadar saunanın detoks etkisiyle ve seluliti azalttığıyla ilgili tartışmalar olsa da ısının faydaları hakkında elimizde kullanabileceğimiz bir sürü araştırma mevcut.
Yazar ve konuşmacı Tim Ferriss’in, beslenme uzmanı Dr. Rhonda Patrick’le ısınmanın faydaları üzerine yaptığı röportaj bu konuda detaylı bir şekilde bilgilenmemize yardımcı oluyor. Bu röportajdan ısının faydalarıyla alakalı ana noktaları sizler için listeledik:
- Dayanıklılığın artması: “Isı plazma hacmini ve kalbe giden kan akışını artırır. Bu durum, kardiyovasküler zorlanmaları azaltır ve yorucu işlerde kalp hızınızı düşürür. Bu kardiyovasküler gelişmelerin hem eğitimli hem de eğitimsiz sporcularda dayanıklılığı artırdığı gözlemlenmiştir.”
- Büyüme hormonun üretilmesi: “80 derecede 20 dakikalık iki sauna seansı, ardından da 30 dakikalık soğuma süresi sonunda büyüme hormonları normalden iki katına çıktığı görüldü. Bunun yanı sıra, 100 derecede 15 dakikalık iki sauna seansı ve 30 dakikalık soğuma sürecinin büyüme hormonlarını 5 kat artırdığı gözlemlendi. Bu durumda asıl etkileyici olan ise, vücudun birden fazla kez yüksek ısıya (hipertermik ısı) maruz kalması ve hemen sonrasında büyüme hormonun artmasının doğru orantılı olması. Daha açık olmak gerekirse, haftada 7 gün, günde iki seans 80 derece saunaya girilmesi büyüme hormonlarını üçüncü günde 16 kat artırıyor. Büyüme hormonun etkileri genellikle saunadan çıktıktan bir kaç saat sonrasına kadar devam ediyor. Ayrıca, şunu aklınızda bulundurmanız çok önemli, yüksek ısı alımı ve egzerisiz bir arada yapıldığında, büyüme hormonuyla etkileşim daha da artıyor. “
- Daha hızlı iyileşme süreci: “Isı, iskelet kaslarına giden kan akışını artırır ve bu kasların glikoz, esterleşmiş yağ asitleri ve oksijen ile dolu kalmasını sağlar. Ayrıca, kaslara giden besin miktarının artması glikojen depolarına olan bağımlılığı da azaltır.”
- İnsülin duyarlılığının artması: “Hipertermik ısı insülin duyarlılığını artırarak ve protein yıkımını azaltarak kasları geliştirebilir. Obez ve diyabetik bir fareyi bir kaç kez hipertermik ısı altına koyarak insülin direncinin nasıl azaldığı gözlemlendi. Fare, 12 hafta boyunca günde 3 kez 30 dakika boyunca yüksek ısı altına kondu. Araştırmanın sonucunda ise, farenin insülin seviyesi %31 azaldı ve kanındaki glikoz seviyelerinde ciddi derecede bir azalma görüldü.”
Sauna kullanımında dikkat edilmesi gerekenler
Sauna kullanımının sağlığa bir zararı görülmüyor olsa da genetik hastalıklara sahip insanlarda sorun yaratabilir. Bu yüzden, sauna kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalı. Ayrıca, sauna kullanırken dikkat edilmesi gereken diğer şeyler ise; yanıkların oluşmasını engellemek için ısıyla direkt temastan kaçınılmalı, önerilen zamandan daha uzun saunada kalınmamalı ve alkol kullandıktan ve egzersiz sonrası sauna kullanılmamalı.
Kaynak: