X

Sarong modası: Çarşıdan aldım 1 tane, eve geldim 20 tane!

Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim yirmi tane diyebileceğimiz yegane üründür sarong. Kullanım alanı bu kadar geniş olan sarongların ana vatanı Güney Asya ve Pasifik Adaları’dır. Tarih boyunca farklı ülkelerde başka başka isimlerle de kadın erkek herkesin hayatına bir şekilde girmiştir. Bizlerin özellikle plaj kıyafeti olarak tanıdığımız pareo da bir sarongtur.

Fotoğraf ve sarong: @letsboho

Asya topraklarında en kıymetlileri ipek kumaştan olmasına rağmen benim favorim her zaman kullanım kolaylığı ve tenime dost yapısı ile doğal keten ve viskon kumaşlar oldu. İlk sarongumu Tayland gezim sırasında almıştım ve bir parça kumaşın hayat kurtaran fonksiyonu karşısında hayrete düşmüştüm. Sonrasında ise bavulumdan eksik etmediğim bir seyahat arkadaşım haline geldi.

Fotoğraf ve sarong: @letsboho

Pratik sarong bağlama yöntemleri

Güney Asya ülkelerinde günlük kıyafet olarak kullanılan saronglar bizde daha çok plaj kıyafeti olarak bilinse de farklı bağlama yöntemleri ile bir sarongtan elde edilebilecek model sayısı tamamen sizin yaratıcılığınıza bağlıdır. Bu aşamada sabırlı olup aynanın karşısına geçmeniz yeterli, ortaya çıkan modellere siz bile inanamayacaksınız. En güzel tarafı ise doğru veya yanlış diye bir şey olmaması, beğendiğiniz her model sizin doğrunuz ve tarzınız olacak. 

Fotoğraf ve sarong: @letsboho

En pratik yöntem üçgen formda belinize sarılarak etek formu gibi görünüyor ama boyundan bağlamalı elbise modeline hasır veya keten bir kemer ekleyerek, sırtı açık bir elbiseye dönüştürebilir ve bu tarz ile yaz geceleri akşam yemeğine bile çıkabilirsiniz.

Fotoğraf ve sarong: @letsboho

Plajda bikini üzerine efil efil bir model ararsanız, sarongunuzun köşesini kolunuzun altındaki kenar ile bağlayarak uzun bir kimonoya dönüştürebilirsiniz. Tabi ki sadece elbise veya etekle kalmıyor bu saronglar; şort veya mini etek üzerine sarongunuzu üçgen yapıp straplez bluz de yapabilirsiniz. Son dönemlerin bohem modası Afrikan tarzı baş bağlama modelleri için de saronglar ideal bir çözüm; ince dokuları ile kolayca her şekli alır ve tarzınıza tarz katar. 

Fotoğraf ve sarong: @letsboho

Gezginlerin biricik yol arkadaşı

Seyahate çıkarken hepimizin önceliği bavulumuzda az yer kaplayan, hafif ve birden fazla kez kullanabileceğimiz eşyalar seçmek oluyor. İşte bu aşamada sarong bir gezginin bavulunda olmazsa olmaz parçalardan birisi. Hatta ben uzun bir seyahate çıkıyorsam minimum iki sarong alırım; birini bavula, birini ise yoldaki ihtiyaçlarım için el çantama koyarım.

Fotoğraf ve sarong: @letsboho

İnce dokusu sayesinde hızlıca kuruduğu için havlu yerine kullanmak pek akıllıcadır. Temizliğinden emin olamadığınız hostel veya otellerde sarongu yastık örtüsü ve hatta çarşaf olarak da kullanabilirsiniz. Serin yaz gecelerinde ise ince bir battaniye görevi görür. Uçakta veya otobüste klimadan üşüyen omuzlarınıza şal olmasını da bilir sarong, yumuşacık dokusu ile sizi sarar sarmalar. Çöl gezilerinizde veya  ağzınızı, yüzünüzü kapatmanız gereken yerlerde başınıza türban olur. Güneşten korunmanız gerektiğinde gölge; dağda, bayırda, kırda piknik yapmak istediğinizde kilim olur. Seyahatinizden dönüp eve geldiğinizde bile sarongun görevi hala bitmez; koltuğunuza şal, boş duvarınızı süsleyen bir pano veya masanıza örtü olur.

Sarongları kullanmanın yaratıcı yolları ve seyahat maceralarım için beni Instagram hesabımdan takip edebilirsiniz.

Semanur Aksoy: Üniversite yıllarında birçok AB projesinde görev alarak dünyayı gezmeye başladı. İzmir’de üniversiteyi bitirdikten sonra iş hayatı onu önce Meksika’ya sonra da İstanbul'a götürdü. 2011 yılında yoga ile tanıştı ve bu hayatında bir dönüm noktası oldu. Kurumsal hayatın onun içindeki boşluğu besleyerek büyüttüğü bir dönemde ara verdi ve önce iki ay, daha sonra da yedi ay sırt çantası ile Güney Amerika seyahatine çıktı. Amazonların şifalı bitkileri ile tanıştı; bunun da yoga gibi hayatında olumlu anlamda bir kırılım yarattığını anladı. Yoga yolculuğuna Reiki, Access Bar ve Thai Beden Terapistliği gibi şifalı dokunuşları da ekledi. Mandala tasarımlarını tekstil ile buluşturarak kendi markası Let’s Boho’yu yarattı. Şimdilerde gezgin kimliğinden arta kalan zamanını geçirmek için yerleştiği Fethiye’de, yoga, nefes, meditasyon ve Thai Beden Terapi içerikli bireysel dönüşüm rehberliği ve kendi markasını yaratmak isteyenlere marka danışmanlığı yapmaya devam ediyor.

Geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenmek isteyenlere: Fine Life Fermente Kajulu İçecek

Son yıllarda sağlıklı beslenme ve bilinçli tüketim alışkanlıklarının, daha önce hiç olmadığı kadar ilgi gördüğü kesin. Veganlık, vejetaryenlik, fleksitaryen gibi bitki bazlı beslenme türleri, sadece etik ve çevresel nedenlerle değil, aynı zamanda bütüncül sağlık açısından sunduğu çeşitli faydalar nedeniyle de dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına yönelik talepler hızla artarken çok sayıda bitki bazlı ürün de raflardaki yerini alıyor. Özellikle süt ürünlerine alternatif arayanlar için çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor. Bu konuda öncü isimlerden biri olan Metro Türkiye de “Sofrada herkese yer var!” mottosuyla tüketicilerin ihtiyaçlarına, yenilikçi ürünlerle cevap veriyor.



Raflarında 400’den fazla bitki bazlı ürün sunan Metro Türkiye, geleneksel lezzetlerden vazgeçmeden bitki bazlı beslenme alışkanlıklarına sahip olmanın en leziz yollarını sunuyor. Ve güzel haber; Türk mutfağının favori içeceklerinden ayrana bitki bazlı alternatif sağlıyor: Fine Life Fermente Kajulu İçecek.

Lezzetli, vegan, fermente: Ayrana bitki bazlı alternatif

Herkes için sağlıklı beslenme ve sürdürülebilirlik anlayışıyla hareket eden Metro Türkiye, beslenme trendlerine ve değişen tüketici taleplerine verdiği önemle Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i raflara getiriyor. Geleneksel lezzetimiz ayrana bitki bazlı bir alternatif olarak öne çıkan Fine Life Fermente Kajulu İçecek, bitki bazlı beslenme alışkanlıklarını benimseyen ya da benimsemek isteyen herkesin beğenisine sunuluyor.

Metro Türkiye raflarında yerini almaya başlayan bu yenilikçi ürün, %27 oranında kaju fıstığı, tuz ve çeşitli probiyotikler içeriyor. Bunun yanı sıra katkı maddesi, koruyucu ve gluten içermemesiyle de dikkat çeken Fine Life Fermente Kajulu İçecek, hem bitki bazlı ürünleri tercih edenlerin hem de laktoz tüketmemeye önem verenlerin favorisi olmaya aday. Ayran alternatifi olarak soğuk tüketilebilen bu ürün, 250 ml’lik cam ambalajlarda satışa sunuluyor. Vlabel etiketiyle otel ve restoran gibi yeme içme işletmelerinde rahatça kullanılabilecek Fine Life Fermente Kajulu İçecek, menülere yeni vegan bir alternatif getirirken, müşteri memnuniyetini de artırma potansiyeli taşıyor.

Geçtiğimiz yıllarda süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler sunmuş olan Metro Türkiye, Metro Chef Veggie Bademli ve Fındıklı içecekler ile yoğurda alternatif Metro Chef Veggie Fermente Süzme Kaju’yu ve Metro Chef Veggie Meze Serisi’ni tüketicilerle buluşturmuştu. Bu yıl ise Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden ayrana bitki bazlı bir alternatif getirerek hem sağlıklı hem de yenilikçi bir seçeneği yani Fine Life Fermente Kajulu İçecek’i tüketicilerle buluşturuyor.

Elbette Metro Türkiye’nin raflara taşıdığı yenilikçi ürünler sadece süt ve yoğurt gibi hayvansal gıdalara bitki bazlı alternatifler ile sınırlı değil. Çok daha fazlası, raflarda çoktan yerini aldı.

Bitki bazlı geniş ürün yelpazesi: 400’den fazla çeşit



Metro Türkiye’nin raflarındaki vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; falafel çeşitlerinden pizzaya, ranch sostan çamaşır yumuşatıcısına kadar 50’ye yakın çeşitte gıda ve gıda dışı bitki bazlı ürün sunuyor. Eğer tüm bu ürünleri ve çok daha fazlasını incelemek isterseniz hemen tıklayıpvegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine;vegan ürün yelpazesi içerisinde bitkisel bazlı hamburger ekmekten köfteye, mayonezden çikolataya çok sayıda çeşit bulunuyor. Üstelik gıda dışı vegan ürünlerin de sayısı oldukça fazla. Vegan yumuşatıcı, şampuan, sabun, hatta yağ çözücü bile bu geniş yelpazede yer alıyor. Dahası, Metro markalı ürün portföyünü de yenilikçi çeşitlerle sürekli genişleten Metro Türkiye, kendi markaları altında içli köfteden lahmacuna paçanga böreğinden haydari, havuç tarator gibi meze seçeneklerine; Metro Türkiye’nin Bitki Bazlı & Vegan Katalogu’nu keşfedebilirsiniz.

Temel gıdadan temizlik ürünlerine, kişisel bakımdan atıştırmalıklara aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Metro Türkiye ile sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına ulaşmak artık çok daha kolay.

*Bu yazı Metro Türkiye katkılarıyla hazırlanmıştır.

İlginizi çekebilir: Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’nin zengin vegan ürün yelpazesini keşfedinVegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’Vegan beslenenlere müjde: Metro Türkiye’

 

İlgili Makale