Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim yirmi tane diyebileceğimiz yegane üründür sarong. Kullanım alanı bu kadar geniş olan sarongların ana vatanı Güney Asya ve Pasifik Adaları’dır. Tarih boyunca farklı ülkelerde başka başka isimlerle de kadın erkek herkesin hayatına bir şekilde girmiştir. Bizlerin özellikle plaj kıyafeti olarak tanıdığımız pareo da bir sarongtur.
Asya topraklarında en kıymetlileri ipek kumaştan olmasına rağmen benim favorim her zaman kullanım kolaylığı ve tenime dost yapısı ile doğal keten ve viskon kumaşlar oldu. İlk sarongumu Tayland gezim sırasında almıştım ve bir parça kumaşın hayat kurtaran fonksiyonu karşısında hayrete düşmüştüm. Sonrasında ise bavulumdan eksik etmediğim bir seyahat arkadaşım haline geldi.
Pratik sarong bağlama yöntemleri
Güney Asya ülkelerinde günlük kıyafet olarak kullanılan saronglar bizde daha çok plaj kıyafeti olarak bilinse de farklı bağlama yöntemleri ile bir sarongtan elde edilebilecek model sayısı tamamen sizin yaratıcılığınıza bağlıdır. Bu aşamada sabırlı olup aynanın karşısına geçmeniz yeterli, ortaya çıkan modellere siz bile inanamayacaksınız. En güzel tarafı ise doğru veya yanlış diye bir şey olmaması, beğendiğiniz her model sizin doğrunuz ve tarzınız olacak.
En pratik yöntem üçgen formda belinize sarılarak etek formu gibi görünüyor ama boyundan bağlamalı elbise modeline hasır veya keten bir kemer ekleyerek, sırtı açık bir elbiseye dönüştürebilir ve bu tarz ile yaz geceleri akşam yemeğine bile çıkabilirsiniz.
Plajda bikini üzerine efil efil bir model ararsanız, sarongunuzun köşesini kolunuzun altındaki kenar ile bağlayarak uzun bir kimonoya dönüştürebilirsiniz. Tabi ki sadece elbise veya etekle kalmıyor bu saronglar; şort veya mini etek üzerine sarongunuzu üçgen yapıp straplez bluz de yapabilirsiniz. Son dönemlerin bohem modası Afrikan tarzı baş bağlama modelleri için de saronglar ideal bir çözüm; ince dokuları ile kolayca her şekli alır ve tarzınıza tarz katar.
Gezginlerin biricik yol arkadaşı
Seyahate çıkarken hepimizin önceliği bavulumuzda az yer kaplayan, hafif ve birden fazla kez kullanabileceğimiz eşyalar seçmek oluyor. İşte bu aşamada sarong bir gezginin bavulunda olmazsa olmaz parçalardan birisi. Hatta ben uzun bir seyahate çıkıyorsam minimum iki sarong alırım; birini bavula, birini ise yoldaki ihtiyaçlarım için el çantama koyarım.
İnce dokusu sayesinde hızlıca kuruduğu için havlu yerine kullanmak pek akıllıcadır. Temizliğinden emin olamadığınız hostel veya otellerde sarongu yastık örtüsü ve hatta çarşaf olarak da kullanabilirsiniz. Serin yaz gecelerinde ise ince bir battaniye görevi görür. Uçakta veya otobüste klimadan üşüyen omuzlarınıza şal olmasını da bilir sarong, yumuşacık dokusu ile sizi sarar sarmalar. Çöl gezilerinizde veya ağzınızı, yüzünüzü kapatmanız gereken yerlerde başınıza türban olur. Güneşten korunmanız gerektiğinde gölge; dağda, bayırda, kırda piknik yapmak istediğinizde kilim olur. Seyahatinizden dönüp eve geldiğinizde bile sarongun görevi hala bitmez; koltuğunuza şal, boş duvarınızı süsleyen bir pano veya masanıza örtü olur.
Sarongları kullanmanın yaratıcı yolları ve seyahat maceralarım için beni Instagram hesabımdan takip edebilirsiniz.