Şarapla iç içe geçen bir aşk hikayesi: MonoVino ile Dionysos’un sofrasına yolculuk

“Açılmışken nasılsa mutluluk gülün
Niçin elinde kadeh yok böyle bir gün?
Şarap iç, can düşmanındır geçen zaman:
Bir daha bu fırsatı bulman ne mümkün?”
-Ömer Hayyam

Havaların soğuması ile birlikte kapalı mekan etkinlikleri daha cazip bir hale geliyor. Tiyatrolar, konserler, sergiler sonbahar atmosferi ile birleşince alınan keyif de bir başka oluyor. Uzun yaz günleri sonrasında şehrin hiç bitmeyen koşuşturmacasına sanatla mola vermek, ruhumuzu dinlendirmek ve yeni deneyimlere alan açmak için bu mevsim adeta mükemmel bir fırsat değil mi?

Siz de böyle düşünüyorsanız eğer harika bir etkinlik önerisinde bulunacağım bugün. Geçtiğimiz günlerde katıldığım aynı zamanda benim için yeni bir keşif olan MonoVino’dan bahsedeceğim.

Sanat ve şarabın bir araya geldiği, şarap tadımını tiyatro performansı ile harmanlayan Monovino; sonbaharın sıcak atmosferinde hem ruhunuza hem damak tadınıza hitap edecek yeni bir keşif olacak.

Şarap tadımı ve tiyatro buluşursa ortaya nasıl bir hikaye çıkar dersiniz?

Antik Yunan mitolojisinde şarabın ve tiyatronun tanrısı olarak bilinen Dionysos’un bir şölenine davetli olduğunuzu düşünün. Sanırım Zeliha Kaya da böyle düşünmüş olacak ki MonoVino projesini hayata geçirmiş. Hayallerinin peşinde bir fikirden girişimciliğe uzanan hikayelere bayılıyorum. MonoVino’da böyle bir hikâyenin ürünü olması nedeniyle epey ilgimi çekmişti. Canlı canlı izledikten sonra bir fikirden buralara uzanan yolcuğa ayrıca mutlu oldum.

Kısaca bu girişimcilik hikâyesinin arka planından bahsedip hemen etkinlik detaylarına geçeceğim. Zeliha Kaya, şarap üretim teknolojisi ve gıda mühendisliği çıkışlı yıllarca şarap üretiminde çalışmış MonoVino’nun kurucusu ve başarılı bir kadın girişimci. Şarapların dümdüz anlatıldığı klasik şarap tadımlarından sıkılarak yeni bir deneyim yaratmak istiyor. Ve şarapları tiyatro performansı ile anlatmanın hayalini kurduğu MonoVino’yu 2023 yılında seyircisi ile buluşturmayı başarıyor.

İşte o buluşmanın detayları ve MonoVino hikayesi

Monovino isim hikayesi, monolog ve vino birleşiminden doğmuş.

Çoklu duyusal bir deneyim olarak kurgulanan bir tadım etkinliği de diyebiliriz Monovino için. Bu etkinlikte katılımcılar üç farklı şarap tadımını Melis Öz’ün tek kişilik interaktif performansı eşliğinde yapıyor. Enerjinin hiç düşmediği bu performansta aşk, şarap ve tiyatro aynı sahnede birbirini besliyor.

Üzüm ile Tanen’in aşk hikayesini dinlerken zaman zaman katılımcılar da hikâyeye dahil olarak, akşama ayrı bir neşe katıyor. Bir sohbet havasında kahkahaların havada uçuştuğu etkinlikte her yudumda yeni bir macera da hikâyeye dahil oluyor.

Monovino 3 bölüm olarak tasarlanmış. İlk bölüm “Aşk ayaklarını yerden keser” başlıklı. Bu bölümü eşleştirdikleri Turasan Öküzgözü şarap tadımı ile hikaye başlıyor. İkinci bölüm “Şarapta hakikat vardır.” Kav Boğazkere ile eşleştirilmiş bu kısım. Son bölümde “Hayat güzel ama şarap daha güzel” temalı. Bu bölümde Tuğra Boğazkere ile kapanış yapılıyor.

Etkinlik girişinde katılımcılar için seramik bir bileklik de düşünülmüş. Bu hediye bileklikler ile oyuna giriyorsunuz.

Monovino genel konsepti -çok hikâyeye dair spoiler vermeden- özetle bu şekilde. Kurucusu Zeliha Kaya demiştim fakat şunu da eklemek istiyorum. Bu iş bir ekip işi ve tamamı yetenekli kadınlardan oluşuyor. Performans ve hikaye anlatıcılığında Melis Öz, yazar ve yönetmenlikte Başak Kıvılcım Ertanoğlu yer alıyor. Onları da eklemeden geçmeyelim.

Dionysos’un sofrasından kalkarken son söz

O günden aklımda kalan şu sözlerle yazıma son vermek istiyorum.

“İyi bir şarapta iki şey önemlidir, içiminin kolay olması ağızda güzel bir tat bırakması… Hayat da şarap gibidir… Yaşadıklarını öyle güzel hissederek yaşamalısın ki ağızda güzel bir tat bıraksın.”

Merak edenler için etkinlik bilgilerini de aşağıya bırakıyorum.

Etkinlik yeri ve bilgileri: MonoVino etkinliklerini takip etmek ve bir sonraki etkinliğe katılmak için Decollage Art Space web sitesinden detayları inceleyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: İstanbul’da kahve ve sanatseverlerin yeni buluşma alanı: Decollage Art Space

Seda İstifciel
Mehabalar, ben Seda. 2014 yılından beri çeşitli markalara ve e-ticaret alanında içerik uzmanlığı yapmaktayım. Ege Üniversitesi Felsefe bölümünü bitirdikten sonra kısa bir öğretmenlik tecrübem ... Devam